Αναλύσεις

Eurogroup: Τελεσίγραφο στην Αθήνα - Ψηφίστε μέτρα 5 δισ -Τσακαλώτος: H νομοθέτηση μέτρων μετά το 2018, είναι ενάντια στην Ε.Ε.

tags :
Eurogroup: Τελεσίγραφο στην Αθήνα - Ψηφίστε μέτρα 5 δισ -Τσακαλώτος: H νομοθέτηση μέτρων μετά το 2018, είναι ενάντια στην Ε.Ε.
«Υπάρχει ένα εκρεμμές με το ΔΝΤ, το οποίο θέλει να νομοθετήσουμε μέτρα μετά την περίοδο του προγράμματος από τώρα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup
«Δεν είναι ορθό να ζητά από μία χώρα που είναι ήδη σε πρόγραμμα να νομοθετήσει το τι θα κάνει το 2019 και μετά».
Αυτό κατέστησε σαφές ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, αφού επισήμανε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ζητά από την Ελλάδα να νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
«Υπάρχει ένα εκρεμμές με το ΔΝΤ, το οποίο θέλει να νομοθετήσουμε μέτρα μετά την περίοδο του προγράμματος από τώρα», ανέφερε συγκεκριμένα.
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο, αφενός διότι αφού η Ελλάδα έχει τόσο καλά αποτελέσματα, η λήψη τέτοιων νέων μέτρων δεν είναι απαραίτητη και αφετέρου διότι αυτή η απαίτηση υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στην Ευρώπη και πάει κόντρα στο ευρωπαϊκό ιδεώδες.
«Δεν είναι ορθό να ζητά από μία χώρα που είναι ήδη σε πρόγραμμα να νομοθετήσει το τι θα κάνει το 2019 και μετά», είπε, προσθέτοντας πως πρόκειται για «μια απαίτηση που πηγαίνει πολύ πιο πέρα από ευρωπαϊκό πλαίσιο και τη δημοκρατία».
Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε πως η Ελλάδα δεν απασχόλησε μεγάλο μέρος του σημερινού Eurogroup, καθώς υπήρξαν συναντήσεις πριν τη σημερινή συνεδρίαση όπου βρέθηκε κοινό έδαφος.
«Το πρώτο σημείο είναι το γεγονός ότι η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη απ’ όσο κανείς φαντάζονταν.
Περιμένουμε το τέταρτο τρίμηνο να είναι καλύτερο από το δεύτερο και το τρίτο και το ΑΕΠ για την χρονιά να είναι σε θετικό πρόσημο ενώ όλοι προέβλεπαν ύφεση.
Δεύτερο όλοι συμφώνησαν ότι η δημοσιονομική απόδοση είναι εντυπωσιακή.
Είχαμε στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε γύρω στο 2% του ΑΕΠ.
Το τρίτο επίπεδο συμφωνίας, που όμως δεν είναι γεγονός αλλά εκτίμηση είναι ότι δεδομένης της παραπάνω εικόνας είναι πολύ σημαντικό να κλείσουμε το συντομότερο δυνατό σε όλα τα θέματα: την αξιολόγηση, το χρέος, το δημοσιονομικό ποτάμι μετά», διευκρίνισε ο υπουργός.
«Οσοι μίλησαν τόνισαν πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος για να βρεθεί λύση», κατέστησε σαφές.

Νωρίτερα το www.worldenergynews.gr κατέγραφε:

Σε αδιέξοδο κατέληξε το Eurogroup για την Ελλάδα καθώς το χάσμα μεταξύ Ελλάδος και δανειστών παραμένει αγεφύρωτο.
Το Eurogroup έθεσε τελεσίγραφο  - το οποίο εμφανίστηκε με σχεδόν κοινή θέση - στην Ελλάδα τονίζοντας ότι ζητούν προκαταβολικά να ψηφιστούν τα μέτρα 4 με 5 5 δισ. που αφορούν τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.
Ο επικεφαλής του Eurogroup J Dijsselbloem δήλωσε ότι το ΔΝΤ είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδος.
Το ΔΝΤ ζητάει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις με τις οποίες συμφωνεί και η ΕΕ.
Είναι προφανές ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ εμφανίζονται πλήρως εναρμονισμένοι και ζητούν ξεκάθαρα μέτρα από την Ελλάδα.
Ήδη με βάση πηγές οι επαφές του Ε. Τσακαλώτου του έλληνα ΥΠΟΙΚ με τους δανειστές δεν απέδωσαν, οι θεσμοί απέρριψαν την πρόταση Τσακαλώτου και ζητούν άμεση ψήφιση των μέτρων.
Αναλυτικότερα, η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους εκπροσώπους των θεσμών ήταν ατελέσφορη.
Ειδικότερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, επισήμανε πως η συνάντηση του Τσακαλώτου με τους θεσμούς δεν είχε αποτέλεσμα και δεν καταγράφηκε πρόοδο.
Ο ίδιος ανέφερε πως οι θεσμοί ζήτησαν από τον Έλληνα υπουργό περισσότερα μέτρα λιτότητας, πέραν του 2018, ήτοι και μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης της χώρας.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να νομοθετήσει περαιτέρω μέτρα.
Μάλιστα, χθες, Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη του, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει «ούτε ένα ευρώ παραπάνω σε μέτρα».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι θεσμοί είχαν κοινή θέση στη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό και ζήτησαν την εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων, που θα τεθούν σε ισχύ το 2019.
Με αυτά ως δεδομένα, η συνεδρίαση του Eurogroup, που αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να είναι σύντομη.
Αυτή η εξέλιξη είχε διαφανεί και από τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού, Wolfgang Schaeuble, ο οποίος προσερχόμενος στο Eurogroup είχε τονίσει πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι στο χέρι της Ελλάδας, η οποία δεν έχει κάνει πολλά από τα συμπεφωνημένα.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης