Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Στο κυπριακό δημόσιο το 57,1% των εισπράξεων του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

Στο κυπριακό δημόσιο το 57,1% των εισπράξεων του κοιτάσματος «Αφροδίτη»
Στο ποσοστό αυτό ανταποκρίνονται οι υπολογισμοί για έσοδα $9,5 δισ. (€8,4 δισ.) για τη Δημοκρατία μέσω του Ταμείου Υδρογονανθράκων, για τα 18 χρόνια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη»
Το 57,1% των καθαρών εσόδων από το κοίτασμα «Αφροδίτη» θα εισπράξει η Κυπριακή Δημοκρατία και το 42,9% η κοινοπραξία Noble - Shell - Delek, με βάση την αναθεωρημένη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το υπουργείο Ενέργειας και η κοινοπραξία, την οποία αναμένεται να εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο εντός Ιουλίου για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανάπτυξης του κοιτάσματος.
Στο ποσοστό αυτό ανταποκρίνονται οι υπολογισμοί για έσοδα $9,5 δισ. (€8,4 δισ.) για τη Δημοκρατία μέσω του Ταμείου Υδρογονανθράκων, για τα 18 χρόνια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη». 
Με βάση την αρχική συμφωνία διαμοιρασμού, η αναλογία εσόδων κράτους - κοινοπραξίας ήταν 62,2% για το κράτος και 37,8% για την κοινοπραξία. Δηλαδή υπήρξε παραχώρηση ποσοστού της τάξης του 5% μέσα από τις διαπραγματεύσεις, έναντι του οποίου εξασφαλίστηκε η ανάπτυξη του κοιτάσματος και οι επενδύσεις της τάξης των $5,5 δισ. (€4,9 δισ.) που δεσμεύονται - ότι θα κάνουν τα μέλη της κοινοπραξίας για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση της «Αφροδίτης» και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα η μη τήρηση του οποίου έχει σοβαρές επιπτώσεις. 

Πηγή: Φιλελεύθερος Κύπρου
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης