Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κομισιόν: Καθυστερήσεις σε target model και πώλησης λιγνιτικών, επιδείνωση μεγεθών της ΔΕΗ – Η ακριβής διατύπωση για τα τιμολόγια

Κομισιόν: Καθυστερήσεις σε target model και πώλησης λιγνιτικών, επιδείνωση μεγεθών της ΔΕΗ – Η ακριβής διατύπωση για τα τιμολόγια

Η Κομισιόν προτείνει να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά προβλήματα της ΔΕΗ μέσω και της τιμολογιακής πολιτικής

H Έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται στην αγορά ενέργειας που σημειώνει ότι οι λογιστικές καταστάσεις της ΔΕΗ για το  2018 δείχνουν επιδείνωση τόσο στα αποτελέσματα όσο και στο cash flow, που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν συγκροτημένες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν διαρθρωτικά ζητήματα, στις οποίες περιλαμβάνεται και η τιμολογιακή πολιτική καθώς και η συλλογή των εσόδων από τους κακοπληρωτές. Οι μεταρρυθμίσεις στη αγορά έχουν καθυστερήσει τους τελευταίους μήνες.
Στη θετική πλευρά, η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 77% το Μάρτιο του 2019 αλλά ακόμα μακριά από τον στόχο του 2020 που είναι το 50%.
Το γεγονός ότι το target model δεν εφαρμόστηκε όπως ήταν το αρχικό πλάνο από τον Απρίλιο του 2019 και δεν θα εφαρμοστεί μέχρι το 2020, δημιουργεί σαφή προβλήματα σε σχέση με τις διασυνδέσεις της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού με τις αγορές Ιταλίας και Βουλγαρίας.
Η καθυστέρηση πώλησης των λιγνιτικών μονάδων ασφαλώς και επιδρά αρνητικά στην πορεία απελευθέρωσης της αγοράς.
Επίσης δεν υλοποιήθηκε μέσα στις συμφωνημένες ημερομηνίες.
Παράλληλα, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά του φυσικού αερίου έχουν προχωρήσει με την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ και την διάσπαση της ΔΕΠΑ στην Εταιρεία Εμπορίας και Εταιρεία Υποδομών.
Προετοιμάζεται η ιδιωτικοποίηση της πρώτης.
Ο ΕΛΑΠΕ (RES) σταθεροποιήθηκε πλεονασματικός αλλά cash flow προβλήματα απασχολούν τους παραγωγούς ΑΠΕ.
Σε γενικές γραμμές η έκθεση δεν κρύβει εκλπήξεις και εκφράζει τιις γνωστές γραμμές της Κομισιόν που αναφέρονται στις καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων όπως το target model αλλά και της πώλησης των λιγντικών.
H αναφορά στο θέμα των τιμολογίων γίνεται εξαιρετικά προσεκτικά(address structural issues including pricing policy)με αφορμή την επιδείνωση μεγεθών της ΔΕΗ.
Δηλαδή αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων μέσω και της τιμολογιακής πολιτικής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης