Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κατατίθεται τροπολογία Σταθάκη για ΑΠΕ, ΑΔΙ, μονάδες ΔΕΗ στην Κρήτη, εργαζομένους ΡΑΕ

Κατατίθεται τροπολογία Σταθάκη για ΑΠΕ, ΑΔΙ, μονάδες ΔΕΗ στην Κρήτη, εργαζομένους ΡΑΕ
Τροπολογία Σταθάκη για τα εκκρεμή ζητήματα της ενέργειας
Με τροπολογία που καταθέτει εντός της ημέρας ο υπουργός Ενέργειας, κ.Γ. Σταθάκης, καλύπτονται οι εκκρεμότητες στους τομείς των ΑΠΕ, ΑΔΙ, ντιζελοκίνητων μονάδων της ΔΕΗ στην Κρήτη και επιστημονικού προσωπικού της ΡΑΕ.
Ειιδικότερα, στην κατάθεση τροπολογίας προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να παρατείνει τη λειτουργία ουσιαστικά όλων των ντιζελοκίνητων μονάδων της ΔΕΗ στην Κρήτη παρά την απαγόρευση που θέτει από το 2020 και 2021 το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τις συγκεκριμένες ρυπογόνες μονάδες καύσης.
Ο λόγος της παράτασης έχει να κάνει με το γεγονός των προβλημάτων επάρκειας ισχύος που θα προκύψουν μέχρι την ολοκλήρωση και λειτουργία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων του νησιού με την Πελοπόννησο το 2022 και την Αττική το 2023. Η ΔΕΗ επίσης για να κρατήσει ανοικτές τις μονάδες στο νησί πρέπει να είναι θεσμικά καλυμμένη.
Χωρίς την επίσημη έγκριση της DGComp, αλλά με την κατ’ αρχήν συμφωνία των υπηρεσιακών παραγόντων της Κομισιόν, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρεί στην νομοθέτηση του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος που περιλαμβάνει και την υπό κατασκευή μονάδα της ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα 5.
Ωστόσο, η προφορική θετική γνώμη που δόθηκε χθες (4/6) στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Κομισιόν, σε καμία περίπτωση δεν προδικάζει την οριστική γραπτή έγκριση που θα πρέπει να έχει την υπογραφή της Επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
 
Παράλληλα, η τροπολογία αφορά τις ΑΠΕ με βάση τα αιτήματα της ΕΛΕΤΑΕΝ που είναι τα παρακάτω:

1.        Τα έργα Α.Π.Ε. με ΣΕΔΠ να μπορούν να πληρώνονται για την παραγόμενη ενέργεια έως την πλήρη λειτουργία της νέας αγοράς. Να αποσυνδεθεί η σχετική προθεσμία από τη θέσπιση του ΦοΣεΤεΚ (αρ. 61, ν. 4546/2018).
2.        Να παραταθεί η διάρκεια ισχύος των Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης και των Αδειών Εγκατάστασης (αρ. 132, ν. 4495/2017) ώριμων έργων Α.Π.Ε.
3.        Να καταργηθεί το τέλος διατήρησης αδειών παραγωγής (αρ. πρώτο, παρ. I, υποπαρ. 1.2 του ν.4152/2013) που συνιστά άδικη και επαχθή φορολόγηση των επιχειρήσεων Α.Π.Ε.
Θα υπάρξουν επιπλέον ρυθμίσεις για την παράταση διάρκειας ισχύος των οριστικών προσφορών σύνδεσης και των αδειών εγκατάστασης ώριμων έργων.

Επίσης, στην τροπολογία θα περιλαμβάνεται η 6μηνη παράταση των συμβάσεων, που αφορά 55 επιστημονικούς συνεργάτες της ΡΑΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης