Η Εθνική στοχεύει σε ομολογιακό tier 2 από 350 έως 500 εκατ με επιτόκιο 7% με 6,5% και η Πειραιώς σε 350 εκατ με 8% με 9%

Η Εθνική στοχεύει σε ομολογιακό tier 2 από 350 έως 500 εκατ με επιτόκιο 7% με 6,5% και η Πειραιώς σε 350 εκατ με 8% με 9%
Ακόμη και με αυτά τα υψηλά επιτόκια Πειραιώς 8% με 9% και Εθνική 7% με 6,5% θα θεωρηθούν οι κινήσεις άντλησης κεφαλαίων ψήφος εμπιστοσύνης καθώς οι επενδυτές μετά το 2015 θα επενδύσουν ξανά στις ελληνικές τράπεζες…χορηγώντας κεφάλαια
Μπορεί βραχυπρόθεσμα να σημειώθηκε αναστάτωση στην αγορά ομολόγων αλλά είναι αληθές ότι το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει βρεθεί κάτω από το 3% όταν το αντίστοιχο ιταλικό διαπραγματεύεται στο 2,52%.
Εν μέσω προεκλογικής περιόδου τα σχέδια για έκδοση 3ετούς ομολόγου έχει εγκαταλειφτεί, ωστόσο είναι βέβαιο ότι η νέα κυβέρνηση της ΝΔ θα επιδιώξει να βγει γρήγορα στις αγορές αντλώντας κεφάλαια με επιτόκια πολύ χαμηλά π.χ. 2,80% στην 10ετία ή 1,7% στην 5ετία.
Αυτή την τάση βελτίωσης στα ομόλογα – παρά την συγκυριακή επιδείνωση π.χ. στις 4 Ιουνίου – δεν αφήνει αδιάφορες τις ελληνικές τράπεζες που σχεδιάζουν κινήσεις για να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.
Η Εθνική σχεδιάζει να εκδώσει από 350 έως 500 εκατ ομολογιακό tier 2 για να ενισχύσει τα κεφάλαια με στόχο επιτόκια στο 7% ή και 6,5%.
Επίσης η Πειραιώς σχεδιάζει να εκδώσει tier 2 ύψους 350 εκατ με στόχο επιτόκια 8% με 9%.
Η διαφορά επιτοκίων σχετίζεται με το ρίσκο που εμφανίζει κάθε τράπεζα.
Όμως αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι πριν λίγους μήνες προσφέρονταν επιτόκια στο 13% ή 14% οπότε υπάρχει τάση βελτίωσης συνολικά.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να δανείζονται σε κεφάλαιο tier 2 με επιτόκια κάτω από 5% αλλά το τραπεζικό ρίσκο ακόμη είναι υψηλότερο του κρατικού ρίσκου λόγω των προβλημάτων με τα NPEs και των φτωχών κεφαλαίων αλλά και της χαμηλής κερδοφορίας.
Ακόμη και με αυτά τα υψηλά επιτόκια Πειραιώς 8% με 9% και Εθνική 7% με 6,5% θα θεωρηθούν οι κινήσεις άντλησης κεφαλαίων ψήφος εμπιστοσύνης καθώς οι επενδυτές μετά το 2015 θα επενδύσουν ξανά στις ελληνικές τράπεζες…χορηγώντας κεφάλαια.
Χρονικά οι δύο εκδόσεις θα πρέπει να αναμένονται εντός των προσεχών εβδομάδων.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr