Ηλεκτρισμός

Εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή της ΔΕΗ κατά της διεξαγωγής των δημοπρασιών ΝΟΜΕ

Εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή της ΔΕΗ κατά της διεξαγωγής των δημοπρασιών ΝΟΜΕ

Μόνο το 2018 η επιχείρηση ζημιώθηκε κατά 151,6 εκατ. ευρώ από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στους ανταγωνιστές της

Την επόμενη εβδομάδα εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της ΔΕΗ κατά των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, στο πλαίσιο του δικαστικού αγώνα που έχει ξεκινήσει η επιχείρηση από την εποχή θέσπισης του μέτρου, υποστηρίζοντας πως δεν προωθεί τον υγιή ανταγωνισμό.
Με την προσφυγή, η ΔΕΗ στρέφεται συγκεκριμένα εναντίον του τρόπου υπολογισμού της τιμής εκκίνησης για τις δημοπρασίες, ο οποίος σύμφωνα με την ίδια δεν λαμβάνει υπόψη του το πλήρες κόστος παραγωγής από τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες.
Επομένως, όπως έχει υποστηρίξει κατ’ επανάληψη, η διεξαγωγή των δημοπρασιών γίνεται επί ζημία της επιχείρησης, την οποία ενδεικτικά για την περσινή χρονιά έχει υπολογίζει σε 151,6 εκατ. ευρώ στα οικονομικά της αποτελέσματα για τη χρήση 2018.
Ωστόσο, η κριτική που έχει ασκήσει δημοσίως η εταιρεία στο μέτρο δεν έχει περιοριστεί μόνο την τιμή εκκίνησης, αλλά «αγγίζει» όλη τη φιλοσοφία σχεδίασης του μέτρου, όπως για παράδειγμα και τις ποσότητες που διατίθενται – ειδικά, μάλιστα, με την ενεργοποίηση των «πέναλτι», για τη μη επίτευξη των μεριδίων που έχουν τεθεί ως στόχοι στο πλαίσιο ανοίγματος της αγοράς.
Έτσι, για παράδειγμα, εκτιμά πως η ενέργεια που προγραμματίζεται να εκχωρηθεί στους εναλλακτικούς παρόχους το 2019 (αν δεν ευοδωθεί ο διαγωνισμός πώλησης των λιγνιτικών μονάδων και επομένως δεν καταργηθούν οι δημοπρασίες) θα υπερβεί το σύνολο της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής της παραγωγής.
Συγκεκριμένα, οι δημοπρατηθείσες ποσότητες που προγραμματίζονται για φέτος «μεταφράζονται» στο 115% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής.
Ένα ποσοστό που σημαίνει ότι η επιχείρηση θα χρειαστεί να προμηθευτεί επιπλέον μεγαβατώρες από τη χονδρεμπορική αγορά για να καλύψει τις δημοπρατούμενες ποσότητες, με συνέπεια να επιβαρυνθεί από το σχετικό κόστος.

Ατελέσφορο μέτρο

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, το μέτρο είναι ατελέσφορο, καθώς είναι εξωπραγματικά τα μερίδια - στόχοι στην επίτευξη των οποίων καλείται να συμβάλει. Κι αυτό γιατί αντικειμενικά δεν μπορεί να συμμετάσχει στον ανταγωνισμό ένα σημαντικό μερίδιο των πελατών της, όπως οι δικαιούχοι του ΚΟΤ, οι αγρότες και οι βιομηχανικοί καταναλωτές της υψηλής τάσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως, από το «στρατόπεδο» των εναλλακτικών παρόχων, έχουν εκφραστεί διιστάμενες απόψεις για την αποτελεσματικότητα των δημοπρασιών.

Έτσι, υπάρχουν εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που υποστηρίζουν πως τα ΝΟΜΕ έχουν αποτύχει πλήρως, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που εξασφαλίζουν οι συμμετέχοντες, καταλήγει στις εξωτερικές αγορές, χωρίς επομένως να αξιοποιούνται προς όφελος της ενίσχυσης του ανταγωνισμού.
Στον αντίποδα, άλλοι προμηθευτές εκτιμούν πως το πρόβλημα είναι πως οι δημοπρασίες εφαρμόσθηκαν με στρεβλό τρόπο, ενώ αν δεν είχε θεσπισθεί το εν λόγω μέτρο τα μερίδια των εναλλακτικών παρόχων θα ήταν πολύ μικρότερα από τα υφιστάμενα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης