Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΣΜΥΕ: Επιτακτική ανάγκη θεσμοθέτησης ρυθμίσεων για τα έργα ΑΠΕ

tags :
ΕΣΜΥΕ: Επιτακτική ανάγκη θεσμοθέτησης ρυθμίσεων για τα έργα ΑΠΕ
Επιστολή του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων
Επιστολή για την επιτακτική ανάγκη άμεσης θεσμοθέτησης ρυθμίσεων που αφορούν έργα ΑΠΕ για την αποφυγή ανυπέρβλητων προβλημάτων στην αγορά έστειλε σήμερα 4/3/2019 ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ) στον  Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, στον  Γενικό Γραμματέα Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Μιχάλη Βερροιόπουλο, στον κ. Κωστή Χατζηδάκη, Αντιπρόεδρο ΝΔ και Βουλευτή Β’ Αθηνών - Βόρειος Τομέας, στον κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, Βουλευτή ΠΕ Τρικάλων και στην κα Αλεξάνδρα Σδούκου, Συμβούλο Προέδρου ΝΔ για θέματα Ενέργειας.
Η επιστολή έχει ως εξής:
"Θέμα: Επιτακτική ανάγκη άμεσης θεσμοθέτησης ρυθμίσεων που αφορούν έργα ΑΠΕ για την αποφυγή ανυπέρβλητων προβλημάτων στην αγορά.
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, Κύριε Γενικέ, Κύριε Αντιπρόεδρε, Κύριε Βουλευτά και Κυρία Σδούκου,
Η πρόωρη προκήρυξη εκλογών αφήνει σε εκκρεμότητα σημαντικά θέματα του κλάδου των ΑΠΕ που ενώ έχουν επισημανθεί και έχουν εντοπιστεί εδώ και καιρό, παραμένουν άλυτα.
Η μη άμεση αντιμετώπιση των συγκεκριμένων θεμάτων μέσω των κατάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ανυπέρβλητων προβλημάτων στην συνέχιση της ανάπτυξης έργων ΑΠΕ, στην συμμετοχή τους στην αγορά και στην εύρυθμη λειτουργία της ΡΑΕ, οδηγώντας ουσιαστικά την αγορά σε τέλμα.
Τα κυριότερα ανοιχτά θέματα και εκκρεμότητες τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων - τα οποία μεταξύ άλλων ο συνολικός κλάδος των ΑΠΕ έχει αναδείξει πολλές φορές στο παρελθόν - είναι τα εξής:
•    Η παράταση της προθεσμίας έναρξης συμμετοχής έργων ΑΠΕ στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό μέχρι την πλήρη λειτουργία της νέας αγοράς, λόγω αδυναμίας λειτουργίας των νέων ειδικών πλατφόρμων των διαχειριστών από την 01.07.2019, έτσι ώστε να μην σταματήσει η πληρωμή της παραγόμενης ενέργειας  έργων ΑΠΕ με ΣΕΔΠ.
•    Η παράταση των ημερομηνιών λήξης των οριστικών προσφορών σύνδεσης έργων  ΑΠΕ που έχουν υποβάλλει αίτησης χορήγησης άδειας εγκατάστασης και η παράταση των ημερομηνιών λήξης των αδειών εγκατάστασης ώριμων έργων ΑΠΕ έτσι ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε επόμενη ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών, με σκοπό να αποφευχθεί η ακύρωση σημαντικών επενδύσεων και η κατάπτωση εγγυητικών επιστολών.
•    Η διασφάλιση της εύρυθμης συνέχισης της λειτουργίας της ΡΑΕ μέσω της παράτασης των συμβάσεων των ειδικών επιστημόνων που λήγουν στις 30 Ιουνίου 2019.
•    Η κατάργηση του τέλους διατήρησης των αδειών παραγωγής, ρύθμιση η οποία, εκτός του ότι αποτελεί άδικη και επαχθή φορολόγηση των φορέων Α.Π.Ε μέσου, δεν αιτιολογείται με βάση τα χαρακτηριστικά της νέας αγοράς ενέργειας.
Σε συνέχεια των παραπάνω, παρακαλούμε όπως καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των  παραπάνω - εξόχως σημαντικών για τον κλάδο των ΑΠΕ - θεμάτων.
Με εκτίμηση,
Για τον Ελληνικό Σύνδεσμο Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ)
Κωνσταντίνος Βασιλικός    
Πρόεδρος Δ.Σ."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης