Ενέργεια

Βερροιόπουλος: Την επόμενη εβδομάδα ο οδηγός για το νέο Εξοικονομώ με καλύτερες προθεσμίες

Βερροιόπουλος: Την επόμενη εβδομάδα ο οδηγός για το νέο Εξοικονομώ με καλύτερες προθεσμίες
Ο κ. Βερροιόπουλος είπε επίσης ότι το Εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ οδήγησε στη μόχλευση πόρων συνολικού ύψους 630 εκατ. ευρώ
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί ο οδηγός του νέου Εξοικονομώ ΙΙ, όπου θα καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές, οι προϋποθέσεις και οι κανόνες συμμετοχής, όπως δήλωσε ο γ.γ. του ΥΠΕΝ, Μιχάλης Βερροιόπουλος, σε συνέντευξή του στον Άλφα 9,89.
Επιπλέον, ο κ. Βερροιόπουλος ανέφερε ότι έχει προβλεφθεί μεγαλύτερη άνεση και διασπορά των προθεσμιών υποβολής αιτήσεων ανά περιφέρεια ώστε να μην υπάρξουν ξανά προβλήματα κατά τη διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, ενώ θα καλυφθούν συνολικά περί τις 25.000 νέες υπαγωγές, με συνολικό προϋπολογισμό  250 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, παρότρυνε τους ενδιαφερόμενους να συνεργαστούν με «κατά προτίμηση νέους μηχανικούς για να βοηθάμε στην απασχόληση των νέων ανθρώπων», να επιλέξουν εξειδικευμένα συνεργεία μαστόρων και πιστοποιημένα υλικά, κατά προτίμηση ελληνικής παραγωγής και σε κάθε περίπτωση να αποφύγουν «τσαπατσουλιές» και «προχειρότητες».
Ο κ. Βερροιόπουλος είπε επίσης ότι το Εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ οδήγησε στη μόχλευση πόρων συνολικού ύψους 630 εκατ. ευρώ, όπως επίσης ότι το νέο συμπληρωματικό πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί για άλλες 25.000 κατοικίες θα φέρει επενδύσεις άλλων 330 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης κατοικιών δημιουργούνται επενδύσεις συνολικού ύψους 1 δις ευρώ, με όφελος για την μεταποίηση, τον κατασκευαστικό τομέα και την απασχόληση των τεχνικών ειδικοτήτων.

Για το νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ»,, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας ειδικότερα είπε ότι:

- Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και οι προετοιμασίες για την προκήρυξη του, όπως επίσης ότι έχουν ολοκληρωθεί οι συμβάσεις για τη χρηματοδοτική συμβολή των τραπεζών.
- Ο νέος Οδηγός του Προγράμματος, που θα περιγράφει τις διαδικασίες και τα κριτήρια συμμετοχής  είναι έτοιμος και θα εκδοθεί με την μορφή υπουργικής απόφασης, η οποία θα υπογραφεί από το ΥΠΕΝ και θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
- Τα κριτήρια συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα θα είναι κατά βάση ίδια με αυτά που ισχύουν για το εν εξελίξει πρόγραμμα (σ.σ. ενώ εξετάζεται διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων και των επιδοτήσεων για να καλυφθούν και μεσαία στρώματα ιδιοκτητών), ενώ βασικός άξονας του νέου προγράμματος θα είναι «όσο περισσότερη  εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνεται τόσο πιο πολλά θα είναι τα χρήματα της επιδότησης».
- Έχουν προβλεφθεί βελτιώσεις για τη ροή υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε όπως είπε ο κ Βερροιόπουλος «οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ θα διαπιστώσουν ότι δεν θα υπάρξει στρίμωγμα» μαζικής και ταυτόχρονης υποβολής, προσθέτοντας ο ίδιος ότι στην προηγούμενη διαδικασία «πράγματι στην αρχική φάση υπήρξαν προβλήματα, τα οποία εν συνεχεία αντιμετωπίστηκαν», τονίζοντας παράλληλα ότι όσοι έκαναν αίτηση εντάχθηκαν στο πρόγραμμα.
Τέλος, για το τρέχον πρόγραμμα ο γ.γ. σχολίασε ότι: «Από τον Απρίλιο και μετά έχει εξομαλυνθεί η πορεία πληρωμών του προγράμματος», προσθέτοντας ότι «μέχρι σήμερα από το σύνολο των δικαιούχων 25.000 ιδιοκτήτες αυτή την περίοδο  κάνουν έργα και οι υπόλοιποι είτε έχουν πληρωθεί είτε είναι σε φάση όπου ελέγχονται τα τιμολόγια τους για να πληρωθούν».
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης