Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nomura: Οι χώρες που κερδίζουν από τον εμπορικό πόλεμο - Δεν είναι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Κίνα

tags :
Nomura: Οι χώρες που κερδίζουν από τον εμπορικό πόλεμο - Δεν είναι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Κίνα
Tο Βιετνάμ αναδεικνύεται ως μεγαλύτερος «νικητής» στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας
Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη του εμπορικού πολέμου μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι δύο χώρες -προκειμένου να αποφύγουν τους αυξημένους δασμούς- έχουν περιορίσει τις αλληλο-εισαγωγές βασικών προϊόντων.
Αντιθέτως, σύμφωνα με ανάλυση της Nomura- οι εισαγωγείς από τις δύο αυτές χώρες έχουν βρει προμηθευτές από άλλες χώρες που δεν επηρεάζονται από τους δασμούς.
Επί του παρόντος, λοιπόν, το Βιετνάμ αναδεικνύεται ως ο μεγαλύτερος νικητής σε αυτές τις αλλαγές όσον αφορά τις εμπορικές ροές, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 7,9% του ΑΕΠ του προέρχεται από αυτές τις νέες επιχειρήσεις.
«Καθώς ενισχύονται οι δασμοί από ΗΠΑ και Κίνα, το ίδιο συμβαίνει και με το κόστος εισαγωγών από αυτές τις δύο χώρες.
Κάποιοι εξαγωγείς στις ΗΠΑ και την Κίνα ενδεχομένως να θέλουν να απορροφήσουν τα πρόσθετα κόστη λόγω των δασμών και κάποιες πολυεθνικές θα μπορούσαν να επιλέξουν να επαναπατρίσουν την παραγωγή, αλλά η ιστορία δείχνει ότι -με την πάροδο του χρόνου- η μεγαλύτερη αντίδραση είναι η εκτροπή του εμπορίου» αναφέρεται στην ανάλυση της Nomura.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της ιαπωνικής τράπεζες, η μάχη των δασμών έχουν αναγκάσει τις ΗΠΑ να μειώσουν τις εισαγωγές από την Κίνα και το αντίστροφο.
Σημειώνεται ότι εκτός του Βιετνάμ, από την κατάσταση αυτή έχουν ωφεληθεί η Ταϊβάν, η Χιλή, η Μαλαισία και η Αργεντινή.
Η Nomura εκτιμά ότι Βιετνάμ και Ταϊβάν έχουν επωφεληθεί περισσότερο από την αύξηση των εξαγωγών στις ΗΠΑ, ενώ Χιλή, Μαλαισία και Αργεντινή κέρδισαν πουλώντας περισσότερο στην Κίνα.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης