«Στον αέρα» οι ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ για την αγορά των ΑΠΕ – Δεν προτίθεται να καταθέσει σχετικές τροπολογίες

«Στον αέρα» οι ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ για την αγορά των ΑΠΕ – Δεν προτίθεται να καταθέσει σχετικές τροπολογίες

Το ενδεχόμενο να ανακοπεί η ανάπτυξη σημαντικών έργων ανανεώσιμων πηγών επισημαίνει ο ΕΣΗΑΠΕ

Τον κίνδυνο να μείνουν σε εκκρεμότητα σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξαιτίας της προκήρυξης των εθνικών εκλογών επισημαίνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για θέματα που μπορούν να τινάξουν την αγορά στον αέρα και ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς την προώθηση των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων.
Ωστόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που επρόκειτο να προωθήσει μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων με τη μορφή τροπολογιών για την επίλυση των ζητημάτων αυτών φαίνεται ότι αναθεωρεί τη στάση του ως αποτέλεσμα και του γενικότερου πολιτικού κλίματος και επομένως δεν προτίθεται να προχωρήσει σ’ αυτές. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ προέβλεπε την κατάθεση των σχετικών τροπολογιών στο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες, ωστόσο φαίνεται ότι η κυβέρνηση θέλει πλέον να αποφύγει τη συσσώρευση σειράς τροπολογιών στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο μαζί με τον νέο ποινικό κώδικα φαίνεται ότι θα είναι τα δυο μόνο νομοθετήματα που θα κατατεθούν στη Βουλή μέχρι την επίσημη προκήρυξη των εκλογών.
Έτσι κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα θέματα των ΑΠΕ και πιθανώς κάποια άλλα ζητήματα της αγοράς ενέργειας όπως τα ΑΔΙ, θα επιδιωχθεί να λυθούν με τη διαδικασία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να απομακρύνει την προοπτική ύπαρξης αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.
Πάντως ο Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) επισημαίνει ότι η επικείμενη προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών για την 7η Ιουλίου 2019 και η συνεπαγόμενη παύση των εργασιών του Κοινοβουλίου την 10η Ιουνίου 2019 δημιουργεί σοβαρότατο κίνδυνο να μείνουν σε περαιτέρω παρατεταμένη εκκρεμότητα μια σειρά από κατεπείγουσες, υπερώριμες πλην μη θεσμοθετημένες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Αρνητικές συνέπειες

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να καθίσταται από εξόχως προβληματική έως αδύνατη:
•    Η συνέχιση της ανάπτυξης σημαντικών έργων ΑΠΕ στη χώρα
•    Η συμμετοχή πολλών εν λειτουργία έργων ΑΠΕ στην αγορά
•    Η συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της ΡΑΕ που είναι καθοριστικής σημασίας και για τον κλάδο των ΑΠΕ 
Οι ρυθμίσεις που επείγει να θεσμοθετηθούν, σύμφωνα με τον ΕΣΗΑΠΕ,  αφορούν μεταξύ άλλων την παράταση της ημερομηνίας λήξης οριστικής προσφοράς σύνδεσης για σταθμούς ΑΠΕ που έχουν υποβάλει αίτηση για χορήγηση άδειας εγκατάστασης, την υπογραφή συμβάσεων σύνδεσης για έτοιμα έργα στα οποία λόγω καθυστερήσεων του ΑΔΜΗΕ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες και την έναρξη της συμμετοχής των παραγωγών ΑΠΕ στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό.
Επίσης, την παραγωγή ηλεκτρισμού από βιομάζα και βιοαέριο και την διασφάλιση της εύρυθμης συνέχισης της λειτουργίας της ΡΑΕ μέσω της παράτασης των συμβάσεων ειδικών επιστημόνων που λήγουν στις 30 Ιουνίου 2019.  
Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι ο επείγον χαρακτήρας των ρυθμίσεων για τις ΑΠΕ είχε τεθεί επισήμως από τους φορείς των ΑΠΕ τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης