Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Al-Falih (Σ. Αραβία): Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας θα επηρεάσει τη ζήτηση πετρελαίου

Al-Falih (Σ. Αραβία): Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας θα επηρεάσει τη ζήτηση πετρελαίου
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας τόνισε ότι η χώρα του θα «διαδραματίσει κεντρικό ρόλο» στις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να διατηρήσει σταθερή την αγορά πετρελαίου
Στο γεγονός ότι ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα αναμένεται να επηρεάσει τη ζήτηση πετρελαίου αναφέρθηκε σήμερα (3/6) ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε στην εφημερίδα Arab News.
Ειδικότερα, ο Σαουδάραβας υπουργός τόνισε ότι η εφαρμογή «πιθανών φραγμών» στο εμπόριο θα έχει σίγουρα αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, με τον ίδιο ωστόσο να επιμένει ότι η χώρα του θα «διαδραματίσει κεντρικό ρόλο» στις προσπάθειες του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα στην αγορά πετρελαίου για το δεύτερο εξάμηνο του 2019.
«Παρακολουθούμε προσεκτικά τις πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά πετρεελαίου, η οποία παρουσίασε υψηλό επίπεδο μεταβλητότητας τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο κ. Al-Falih, ο οποίος πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται ώστε να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στην αγορά πέραν από τον Ιούνιο».
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας διευκρίνισε μάλιστα ότι για τον ίδιο η σταθερότητα της αγοράς «σημαίνει μείωση των αποθεμάτων από τα τρέχοντα αυξημένα επίπεδα».
Όσον αφορά τις εμπορικές εντάσεις, ο κ. Al-Falih δήλωσε ότι «οι αυξημένες εμπορικές τριβές και οι πιθανοί φραγμοί θα έχουν σίγουρα αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την πορεία των διαπραγματεύσεων».
«Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθούμε», τόνισε ο Σαουδάραβας αξιωματούχος, τονίζοντας παράλληλα ότι «αυτά τα επίπεδα μεταβλητότητας είναι εντελώς αδικαιολόγητα υπό το πρίσμα τόσο των σημερινών θεμελιωδών αρχών στην αγορά, όσο και των υψηλών επιπέδων πειθαρχίας από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+».
Παράλληλα, ο κ. Al-Falih τόνισε ότι ο ΟΠΕΚ θα λάβει υπόψην του και τον αντίκτυπο της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ και Κίνας όταν θα αποφασίσει εάν θα επεκτείνει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, προσθέτοντας ότι «θα ήθελα να επαναλάβω την αισιοδοξία μου, με βάση τις συζητήσεις μου με ορισμένους βασικούς παραγωγούς».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης