Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Στο 32% ανέβηκε το μερίδιο του Μυτιληναίου στην αγορά φυσικού αερίου έναντι 45% της ΔΕΠΑ – Οι εξελίξεις στον κλάδο

Στο 32% ανέβηκε το μερίδιο του Μυτιληναίου στην αγορά φυσικού αερίου έναντι 45% της ΔΕΠΑ – Οι εξελίξεις στον κλάδο

«Η Ελλάδα είναι μία μικρή αγορά, αλλά έχει προοπτικές ανάπτυξης» σύμφωνα με τα όσα είπε στο Βloomberg ο ο γενικός διευθυντής της θυγατρικής του Ομίλου, MNG Trading, Παναγιώτης Κανελλόπουλος

Στα σχέδια του Ομίλου Μυτιληναίου να αναδειχθεί σε ηγετική δύναμη στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου ως το 2020, κάνει εκτενή αναφορά το Bloomberg σε δημοσίευμά του.
Ο Όμιλος που διαθέτει ένα «ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο», έχει μερίδιο 32% στην αγορά φυσικού αερίου έναντι 45% της ΔΕΠΑ, η οποία οδεύει προς ιδιωτικοποίηση. Φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που ο Μυτιληναίος θα πουλήσει «σημαντικές ποσότητες» αερίου σε τελικούς πελάτες με τα έσοδα από αυτές τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 100 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του 2019 όταν το 2018 ήταν λιγότερα από 20 εκατ. ευρώ.
Με αφορμή την στροφή της Ελλάδας ολοένα και περισσότερο στο φυσικό αέριο και την προσπάθεια περιορισμού εξάρτησης από τον άνθρακα, στόχος του Ομίλου είναι να ξεπεράσει την ΔΕΠΑ.
Ειδικότερα, η εταιρεία που εδρεύει στην Αθήνα, εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ, στηρίζεται για την επίτευξη του στόχου σε ένα νέο εργοστάσιο και στις πωλήσεις σε τρεις τομείς
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της θυγατρικής του Ομίλου, MNG Trading, Παναγιώτης Κανελλόπουλος τόνισε ότι: «Το φυσικό αέριο είναι ο πιο σημαντικός πυλώνας στην στρατηγική του Μυτιληναίου στον ενεργειακό τομέα. Η Ελλάδα είναι μία μικρή αγορά, αλλά έχει προοπτικές ανάπτυξης».
Το Bloomberg από την πλευρά του επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι αποκομμένη από το βασικό δίκτυο φυσικού αερίου της Ευρώπης, εξασφαλίζοντας τις περισσότερες προμήθειές της από έναν αγωγό, που ξεκινάει από τη Ρωσία και περνάει από τη Βουλγαρία, καθώς και με LNG, κυρίως από την Αλγερία, στη βάση συμβολαίου της ΔΕΠΑ, που εκπνέει το 2021.
Η Ελλάδα επεκτείνει την κατανάλωσή τόσο αερίου όσο και ανανεώσιμων πηγών, σε μία προσπάθεια να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα, που σήμερα καλύπτει το 1/3 του ηλεκτρικού ρεύματος και έως και πριν από μία δεκαετία κάλυπτε το 55% των αναγκών.
Παράλληλα, το 2018 ο Μυτιληναίος ανακοίνωσε μια επένδυση ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Ελλάδα με συνολική χωρητικότητα 750 MW.
Όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, ο Όμιλος είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος προμηθευτής που περιορίζει συνάμα την κυριαρχία της ΔΕΗ, η οποία παράγει τα 2/3 ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η Μυτιληνιαίος ήταν η πρώτη ελληνική εταιρεία, που εισήγαγε αμερικανικό LNG μέσω του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα. Παράλληλα άρχισε η κατασκευή του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού, η οποία επίσης θα περιορίσει την εξάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία. Η Βουλγαρία θα λάβει τις πρώτες ποσότητες LNG μέσω του ελληνικού σταθμού στα τέλη του τρίτου τριμήνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης