Ηλεκτρισμός

Μεγάλες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η Αλβανία

Μεγάλες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η Αλβανία

Αιτία το σημαντικό έλλειμα στην παραγωγή εξαιτίας του χαμηλού επιπέδου βροχοπτώσεων

Αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις στην ηλεκτρική ενέργεια είναι η Αλβανία, καθώς το χαμηλό ποσοστό βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή των υδροηλεκτρικών μονάδων της χώρας.
Συγκεκριμένα, η στάθμη της Λίμνης Fierza όπου είναι εγκατεστημένη η κεντρική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας είναι εξαιρετικά χαμηλή (267 μέτρα), δηλαδή 22 μέτρα κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Αλβανία προέρχεται από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ενώ οι εναλλακτικές πηγές παραγωγής ενέργειας είναι ελάχιστες.
Ως εκ τούτου, η δραστική μείωση της εγχώριας παραγωγής έχει αναγκάσει την κρατική εταιρεία διανομής ηλεκτρισμού OSHEE να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.
Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η χώρα εισήγαγε ηλεκτρική ενέργεια αξίας 78 εκατ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις για το ερχόμενο διάστημα είναι αρνητικές, λόγω της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της αναμενόμενης περαιτέρω υποχώρησης της στάθμης των λιμνών που τροφοδοτούν τις υδροηλεκτρικές μονάδες.
Προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, η OSHEE έχει ζητήσει την εξασφάλιση πρόσθετων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σημειώνεται ότι ο ενεργειακός τομέας συνεισέφερε κατά το παρελθόν έτος σημαντικά στην αύξηση του εθνικού προϊόντος της Αλβανίας (κατά 4%), ενώ η καθαρή εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα σημείωσε αύξηση κατά 89%, ανερχόμενη σε 8.552 GWh (από 4.525 GWh κατά το 2017).
Επίσης οι (μεικτές) εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, κατά το ίδιο διάστημα, διαμορφώθηκαν στα 1.772 GWh από 3.403 GWh το 2017, ενώ οι (μεικτές) εξαγωγές ανήλθαν στα 2.685 GWh από 488 GWh το 2017.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης