Διεθνή

Trump προς Μ. Βρετανία: Μην πληρώσετε τα 39 δισ λίρες του διαζυγίου με την Ευρωπαική Ένωση

tags :
Trump προς Μ. Βρετανία: Μην πληρώσετε τα 39 δισ λίρες του διαζυγίου με την Ευρωπαική Ένωση

Η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να φύγει από την ΕΕ εντός του 2019 υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Να τηρήσει ιδιαίτερα σκληρή γραμμή απέναντι στην ΕΕ όσον αφορά τους όρους του Brexit προτρέπει τη Μεγάλη Βρετανία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος από αύριο Δευτέρα 3/6 θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Μ. Βρετανία.
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Sunday Times ο Trump υποστηρίζει πως η Μ. Βρετανία πρέπει να αρνηθεί να πληρώσει τις 39 δισεκατομμύρια λίρες του λογαριασμού διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να «εγκαταλείψει» τις συνομιλίες για το Brexit, αν οι Βρυξέλες δεν δώσουν στο Λονδίνο αυτό που επιθυμεί. 
Παράλληλα ο Trump εκφράζει τη στήριξη του στον Nigel Farage, επισημαίνοντας πως αυτός πρέπει να είναι εκείνος που θα οριστεί από τον επόμενο πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας προκειμένου να διεξάγει τις συνομιλίες με την ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση ο Trump λέει πως η Μ. Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ εντός του 2019.
«Πρέπει να το κάνουν να συμβεί.
Πρέπει να κλείσει η συμφωνία.
Εάν δεν πάνε, εκεί που θέλουν, να φύγουν.
Εάν δεν πάρεις μια δίκαιη συμφωνία, φεύγεις» υποστήριξε ο Trump, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία ο επόμενος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας να είναι κάποιος ανάμεσα στον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Boris Johnson, τον πρώην υπουργό Brexit, Dominic Raab και τον υπουργό Εσωτερικών, Sajid Javid.
Παράλληλα ο Trump είπε πως θα είναι λάθος να μην αξιοποιηθεί ο Farage, το κόμμα του οποίου ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές, στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
«Μου αρέσει πολύ ο Nigel.
Έχει πολλά να προσφέρει.
Είναι πολύ έξυπνος.
Δεν θα τον φέρουν στο προσκήνιο, αλλά θα έκαναν πολύ καλά εάν το έπρατταν.
Απλά δεν το έχουν καταλάβει ακόμη» είπε ο Trump υποστηρίζοντας πως εκείνος δεν θα πλήρωνε το κόστος του «διαζυγίου» με την ΕΕ.
Σημειώνεται πως σε χθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sun, ο Trump εξέφρασε ανοιχτά την υποστήριξή του στον Boris Johnson για την ηγεσία των Συντηρητικών ως τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας.
«Νομίζω ότι ο Boris θα έκανε πολύ καλή δουλειά. 
Πιστεύω ότι θα ήταν εξαιρετικός», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 
Η τοποθέτηση του Trump υπέρ του Boris Johnson προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των Εργατικών, με τον Jeremy Corbyn να υποστηρίζει ότι η ανοιχτή στήριξη του Trump στον Johnson συνιστά μια «απαράδεκτη παρέμβαση» στις υποθέσεις της Βρετανίας. 
«Η απόπειρα του προέδρου Trump να αποφασίσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας αποτελεί μια απόλυτα απαράδεκτη παρέμβαση στη δημοκρατία της χώρας μας», τόνισε ο Corbyn.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης