Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Οι εκλογές οδηγούν σε ακόμη μια παράταση τον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες

Οι εκλογές οδηγούν σε ακόμη μια παράταση τον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες

Θεωρείται απίθανο οι υποψήφιοι επενδυτές να υποβάλουν προσφορές στις 15 Ιουλίου, μία εβδομάδα μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας

Ορατό είναι το ενδεχόμενο οι προσφορές για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ να μην υποβληθούν στη νέα ημερομηνία της 15ης Ιουλίου, όπως σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, ο λόγος είναι πως θα βρισκόμαστε μόλις μία εβδομάδα μετά τη διενέργεια των εθνικών εκλογών, κάτι που σημαίνει πως το πολιτικό κλίμα κάθε άλλο παρά θα ευνοεί πιθανή απόφαση ορισμένων εκ των επενδυτών να καταθέσουν προσφορές για την εξαγορά του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου.
Εξάλλου, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η ανάδειξη μίας νέας κυβέρνησης είναι πιθανό να δρομολογήσει μία νέα στρατηγική για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως προσθέτουν, καταλυτικό ρόλο αναμένεται να παίξει η στάση της DG Comp, αφού αν πιέσει το νέο κυβερνητικό σχήμα ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην απελευθέρωση της αγοράς, τότε αυτό μπορεί είτε να επιταχύνει την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, είτε να διαμορφώσει ένα νέο χαρτοφυλάκιο προς πώληση, το οποίο να περιλαμβάνει και υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Ολόκληρο τον Μάιο ο μειωμένος ΦΠΑ στο ρεύμα

Την ίδια στιγμή, τα στελέχη της ΔΕΗ επισημαίνουν πως η μείωση της έκπτωσης συνέπειας, η οποία ελαττώθηκε στο 10% από 15%, δεν φαίνεται να επηρέασε το πλήθος των λογαριασμών που πληρώνονται εμπρόθεσμα.
Επομένως, ακόμη και στο νέο μειωμένο ποσοστό της, συνεχίζει να εκλαμβάνεται από τους καταναλωτές ως ένας σημαντικός λόγος που τους ενθαρρύνει να εξοφλούν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών τις οφειλές τους.
Παράλληλα, η μείωση του ΦΠΑ σε 6% στους λογαριασμούς ρεύματος θα εφαρμοσθεί για όλο τον Μάιο, παρόλο που τέθηκε σε ισχύ στις 20 Μαΐου.
Όπως είναι γνωστό, το αρχικό σχέδιο της ΔΕΗ ήταν, για το χρονικό διάστημα πριν από τις 20 Μαΐου, η κατανάλωση και οι υπόλοιπες χρεώσεις να επιβαρυνθούν με το προηγούμενο ποσοστό του 13%, για τον Φόρο Προτιθέμενης Αξίας.
Τέλος, η ΔΕΗ συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, στην προοπτική προώθησης μέσω των καταστημάτων τους των συνδυαστικών συμβολαίων ρεύματος και φυσικού αερίου, τα οποία θα λανσάρει η εταιρεία από το φθινόπωρο.
Το ενδεχόμενο συνεργασίας δεν θα αφορά την εξόφληση λογαριασμών της ΔΕΗ μέσα από τις εν λόγω αλυσίδες, καθώς έτσι κι αλλιώς είναι πολύ μικρό το ποσοστό των πελατών που εξοφλεί τους λογαριασμούς του από κάποιο σημείο πληρωμής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης