Κενό γράμμα οι υποσχέσεις για μείωση ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία – Εκκρεμούν διακοψιμότητα και μείωση ΕΤΜΕΑΡ

Κενό γράμμα οι υποσχέσεις για μείωση ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία – Εκκρεμούν διακοψιμότητα και μείωση ΕΤΜΕΑΡ

Οι καθυστερήσεις και αναβολές στην υλοποίηση των μέτρων αναδεικνύουν την απουσία συγκροτημένης πολιτικής στήριξης της εγχώριας παραγωγής

Ανοιχτά παραμένουν με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τη μείωση του ενεργειακού κόστους για της βιομηχανίας παρά τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις και τις δηλώσεις προθέσεων στήριξης της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας.
Μετά από μήνες συζητήσεων και υποσχέσεων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας που λήγει στο τέλος του χρόνου, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει η παραμικρή κίνηση, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ (ειδική χρέωση υπέρ των ΑΠΕ) για τη βιομηχανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη μείωση του βιομηχανικού ΕΤΜΕΑΡ είχε δεσμευθεί δημόσια ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ το 2017.
Έκτοτε και μετά από καθυστερήσεις μηνών το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέβαλε το σχετικό σχέδιο συνολικής αναθεώρησης του ΕΤΜΕΑΡ στην Κομισιόν, το οποίο και εγκρίθηκε.
Ωστόσο για την εφαρμογή του νέου μηχανισμού προσδιορισμού της χρέωσης θα έπρεπε να έχει εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση και εν συνεχεία να δημιουργηθεί έναν μητρώο όλων των καταναλωτών μέσης και υψηλής τάσης με βάση το ενεργειακό τους προφίλ.
Όπως είναι φυσικό η μη έκδοση της υπουργικής απόφασης έχει ως αποτέλεσμα να έχει ξεχαστεί και το μητρώο και βεβαίως η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ να παραμένει ίδια για τους βιομηχανικούς καταναλωτές που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τους σχετικούς κανόνες της Κομισιόν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στην προσπάθεια αποφυγής του πολιτικού κόστους εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου αφού η αναθεώρηση της χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ θα οδηγούσε σε αύξηση της για ορισμένους νέους καταναλωτές της μέσης τάσης που όπως φαίνεται είναι κυρίως αγρότες και ξενοδοχεία.

«Στον αέρα» η αντιστάθμιση του κόστους ρύπων

Πέραν της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ και της διακοψιμότητας που προφανώς θα κληθεί να προωθήσει η νέα κυβέρνησης, πρόσφατα η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας με επιστολή της προς το ΥΠΕΝ διαμαρτύρεται για μη εφαρμογή ενός ακόμη μέτρου που θα μπορούσε να μειώσει το ενεργειακό κόστος.
Πρόκειται για την συμπληρωματική εκκαθάριση της αντιστάθμισης που λαμβάνουν οι βιομηχανίες για το κόστος του CO2.
Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική απόφαση που υπεγράφη από τον κ. Σταθάκη το Φεβρουάριο του 2019 και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την 1η Απριλίου, ο ΔΑΠΕΕΠ καλείται να κάνει συμπληρωματική εκκαθάριση της αντιστάθμισης του CO2 για την διετία 2013 – 2015, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις θα οδηγούσε σε αύξηση της αποζημίωσης που έλαβαν για την περίοδο εκείνη οι βιομηχανίες.
Ο ΔΑΠΕΕΠ με επιστολή του προς το υπουργείο ζήτησε διευκρινήσεις προκειμένου να εφαρμόσει το μέτρο.
Διευκρινήσεις τις οποίες δεν έχει λάβει με αποτέλεσμα να χάνει σχετικές προθεσμίες της Κομισιόν και όπως φαίνεται η συμπληρωματική εκκαθάριση δεν θα γίνει τελικώς για το 2013.
Όπως σχολιάζουν κύκλοι της βιομηχανίας, πρόκειται για ένα ακόμη ζήτημα που αναδεικνύει την απουσία συγκροτημένης πολιτικής στήριξης της εγχώριας παραγωγής, η οποία όπως φαίνεται ποτέ δεν βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας του υπουργείου Ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης