Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Σε περίπου 400.000 bpd μειώθηκαν οι εξαγωγές αργού του Ιράν τον Μάιο

Σε περίπου 400.000 bpd μειώθηκαν οι εξαγωγές αργού του Ιράν τον Μάιο
Ο κύριος όγκος του αργού κατευθύνεται προς την Ασία
Οι εξαγωγές αργού του Ιράν μειώθηκαν δραματικά το Μάιο σε περίπου 400.000 βαρέλια ημερησίως (bpd), σύμφωνα με τα στοιχεία των δεξαμενόπλοιων και πηγές της βιομηχανίας που επικαλείται το Reuters.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν κυρώσεις κατά του Ιράν τον Νοέμβριο μετά την αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία του 2015.
Με στόχο να μειώσει τις πωλήσεις του Ιράν στο μηδέν, η Ουάσινγκτον αυτό το μήνα έληξε την εξαίρεση από  τις κυρώσεις για τους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου.
Ωστόσο, το Ιράν έχει στείλει στο εξωτερικό περίπου 400.000 bpd μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon και πηγές της βιομηχανίας που παρακολουθούν επίσης τις ροές, ποσοστό μικρότερο του μισού Απριλίου.
Ο κύριος όγκος του αργού κατευθύνεται προς την Ασία.
Η πτώση των εξαγωγών ασκεί πιέσεις στην αγορά, υποστηρίζει τις τιμές και μειώνει σημαντικά τα έσοδα του Ιράν.
Η έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με το ακριβές ποσοστό αποστολών είναι ένας πονοκέφαλος για τα άλλα μέλη και συμμάχους του ΟΠΕΚ, που προγραμματίζεται να συναντηθούν για τον καθορισμό της πολιτικής εφοδιασμού πετρελαίου τον Ιούνιο.
"Περιμένω εξαγωγές περίπου 400.000 bpd", ανέφερε μία από τις πηγές, η οποία θα ήταν μια αύξηση από περίπου 250.000 bpd τις πρώτες δύο εβδομάδες του μήνα. Η δεύτερη πηγή δήλωσε ότι οι εξαγωγές του Μαΐου θα μπορούσαν να φθάσουν τα 500.000 bpd.
Δεν υπάρχουν οριστικές πληροφορίες σχετικά με το ποσοστό εξαγωγής. Το Ιράν εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτή την αδιαφάνεια και σταμάτησε να ανακοινώνει τα στοιχεία παραγωγής του στον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου.
Ο τελευταίος αριθμός για τις εξαγωγές του Μαΐου δείχνει μεγαλύτερη συναίνεση για το πόσο πετρέλαιο φτάνει ακόμα στην αγορά από μια εκτίμηση που δημοσιεύθηκε στις 16 Μαΐου, κατά την οποία οι αποστολές τέθηκαν μεταξύ 250.000 bpd και 500.000 bpd.
Η βιομηχανία πετρελαίου έχει χρησιμοποιήσει εδώ και μερικά χρόνια την παρακολούθηση δεξαμενόπλοιων για να υπολογίσει τις πραγματικές προμήθειες ελλείψει έγκαιρης επίσημης πληροφόρησης. Ενώ είναι ευκολότερο από ό, τι στο παρελθόν λόγω δορυφορικών πληροφοριών, η παρακολούθηση δεξαμενόπλοιων δεν είναι μια ακριβής επιστήμη.
Τα δεξαμενόπλοια που φορτώνουν το ιρανικό αργό μερικές φορές απενεργοποιούν το σήμα AIS, ένα αυτόματο σύστημα εντοπισμού που χρησιμοποιείται στα πλοία, και το θέτουν σε λειτουργία σε ένα μεταγενέστερο στάδιο του ταξιδιού τους, σύμφωνα με τις πηγές της βιομηχανίας πετρελαίου, καθιστώντας πιο δύσκολο να διαπιστωθούν οι πραγματικοί όγκοι.
Ωστόσο, υπάρχει γενική συμφωνία ότι οι αποστολές αργού έχουν μειωθεί από τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια bpd τον Απρίλιο του 2018, τον μήνα πριν ο Πρόεδρος Donald Trump αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πυρηνική συμφωνία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης