Τελευταία Νέα

IRENA : Φθηνότερη κατά 26% η ηλιακή και χερσαία αιολική ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα

tags :
IRENA : Φθηνότερη κατά 26% η ηλιακή και χερσαία αιολική ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα
Η βιοενέργεια μειώθηκε κατά 14%, η ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια και η αιολική στην ξηρά κατά 13%, η υδροηλεκτρική ενέργεια κατά 12% και η γεωθερμία και υπεράκτια αιολική ενέργεια  κατά 1%.
Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις χερσαίες τεχνολογίες αιολικών και ηλιακών φωτοβολταϊκών θα είναι σταθερά φθηνότερη από ό, τι από οποιαδήποτε πηγή ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 29/5/2019, ενισχύοντας τις πηγές ενέργειας που δεν εκπέμπουν άνθρακα.
Η τάση για μειωμένη τιμή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει ήδη καθοριστεί, αλλά η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (IRENA) παρουσιάζει νέα στοιχεία για την ταχύτητα της υποχώρησης, που οφείλεται σε αυξημένες διαδικασίες παραγωγής και τεχνολογικές βελτιώσεις.
"Οι αιολικές και ηλιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις φθάνουν μέχρι το 2020 να προσφέρουν σταθερά μια λιγότερο δαπανηρή πηγή νέας ηλεκτρικής ενέργειας από την εναλλακτική λύση ορυκτών καυσίμων χωρίς οικονομική βοήθεια", ανέφερε ο IRENA, ένας κρατικός οργανισμός που στοχεύει στη στήριξη των χωρών στη μετάβασή τους σε βιώσιμες πηγές ενέργειας.
Το συνολικό σταθμισμένο μέσο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τη συγκεντρωμένη ηλιακή ενέργεια μειώθηκε κατά 26% πέρυσι από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε ο οργανισμός.
Η βιοενέργεια μειώθηκε κατά 14%, η ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια και η αιολική στην ξηρά κατά 13%, η υδροηλεκτρική ενέργεια κατά 12% και η γεωθερμικός και υπεράκτια αιολική ενέργεια  κατά 1%.
Το κόστος από 0.03 έως 0.04 δολάρια ανά κιλοβατώρα (kWh) για αιολική και ηλιακή φωτοβολταϊκή εγκατάσταση είναι ήδη εφικτή σε ορισμένα μέρη του κόσμου.
Οι χαμηλές τιμές πλειστηριασμού για την ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια τα τελευταία δύο χρόνια στη Χιλή, το Μεξικό, το Περού, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για παράδειγμα, είχαν κόστος τόσο χαμηλό όσο 0,03 $ / kWh, σύμφωνα με το IRENA.
Πάνω από τα τρία τέταρτα των αιολικών  πάρκων και τα τέσσερα πέμπτα της μεγάλης κλίμακας ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας  που θα τεθούν σε λειτουργία το επόμενο έτος δείχνουν χαμηλότερες τιμές από τις φθηνότερες πηγές άνθρακα, πετρελαίου ή φυσικού αερίου, ανέφερε η έκθεση.
Στις αρχές του περασμένου έτους, η IRENA προέβλεψε ότι το παγκόσμιο μέσο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να μειωθεί σε λιγότερο από $ 0,049 / kWh για την αιολική ενέργεια και $ 0,055 / kWh για την ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια έως το 2020.
"Ένα χρόνο αργότερα, η πιθανή αξία για την αιολική ενέργεια στην ξηρά το 2020 μειώθηκε κατά 8% στα $ 0,045 / kWh, ενώ η τιμή της ηλιακής φωτοβολταϊκής μειώθηκε κατά 13% στα $ 0,048 / kWh", ανέφερε η έκθεση βάσει δεδομένων των μελών της IRENA , επιχειρηματικά περιοδικά, βιομηχανικές ομάδες, συμβούλια, κυβερνήσεις, δημοπρασίες και προσφορές.
Εκτός από 160 χώρες, στην IRENA συμμετέχουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, προγραμματιστές έργων, ερευνητικά ινστιτούτα και εταιρείες, οι οποίες παρείχαν στοιχεία για τη βάση δεδομένων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης