Εξοικονομώ

Δροσιά,άνεση και εξοικονόμηση ενέργειας με τη σωστή επιλογής τέντας για τον χώρο μας

Δροσιά,άνεση και εξοικονόμηση ενέργειας με τη σωστή επιλογής τέντας για τον χώρο μας
Οι τέντες στα μπαλκόνια μας προστατεύουν αποτελεσματικά και οικονομικά από την ηλιακή ακτινοβολία
Με την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, η τοποθέτηση των τεντών είναι η πλέον γνωστή μέθοδος σκίασης όχι μόνο σπιτιών αλλά και επαγγελματικών χώρων.
Οι τέντες στα μπαλκόνια μας προστατεύουν αποτελεσματικά και οικονομικά από την ηλιακή ακτινοβολία.
Ένας από τους πιο βασικούς λόγους που τοποθετούμε τέντες στον χώρο μας είναι ότι μας προστατεύει από τον ήλιο το καλοκαίρι και τον αέρα και τη βροχή το χειμώνα εξοικονομώντας έτσι ενέργεια για την ψύξη του χώρου μας. Ένας ακόμη λόγος για να βάλουμε τέντα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο ο εξωτερικός χώρος του σπιτιού μας γίνεται πιο λειτουργικός αφού είναι «προστατευμένος» από τον ήλιο με αποτέλεσμα να μπορούμε να τον απολαύσουμε περισσότερο.

Είδη τέντας

Υπάρχουν πολλά είδη από τέντες καθώς και πολλά υφάσματα τεντών που μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις κλασσικές τέντες με μπράτσα, με σπαστούς βραχίονες, τις κάθετες, τις πέργκολες, τις κασετίνες, τις τέντες με αυτοματισμό κτλ.
Σε κάθε περίπτωση κρίνεται απαραίτητη η συμβουλή από τους ειδικούς για την τοποθέτηση τεντών προκειμένου να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή.
Οι τέντες χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τη μορφή τους και τη μέθοδο κίνησης που διαθέτουν. Ξεκινώντας με το διαχωρισμό σύμφωνα με τη μορφή τους, συναντάμε τέντες με σπαστούς βραχίονες, με σταθερούς οδηγούς, τέντες κασετίνες, κάθετης μορφής και τέντες καποτίνες.

32133

Η τέντα με σταθερούς οδηγούς είναι η πιο συνηθισμένη και διαδεδομένη μορφή τέντας αφού αποτελεί έναν πολύ καλό συνδυασμό εμφάνισης, λειτουργικότητας και αντοχής και τη συναντάμε τόσο σε κατοικίες όσο και σε επαγγελματικούς χώρους. Το χαρακτηριστικό της είναι οι σωλήνες στήριξης που είναι κατασκευασμένοι από σίδηρο ή αλουμίνιο και στηρίζονται συνήθως στα κάγκελα του μπαλκονιού.
Η τέντα με σπαστούς βραχίονες έχει σημείο στήριξης την οροφή και ενδείκνυται για όλους τους τύπους των μπαλκονιών ενώ το γεγονός ότι οι βραχίονες «μαζεύουν» δίνει τη δυνατότητα να μη χάνεται η θέα από τη βεράντα μας. Οι τέντες κασετίνες στηρίζονται στον τοίχο και έχουν το πλεονέκτημα ότι προστατεύουν τόσο το ύφασμα όσο και το μηχανισμό στήριξης από τις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διάρκεια ζωής τους.
Οι τέντες κάθετης μορφής χαρίζουν προστασία από τον ήλιο και τον αέρα ενώ είναι ιδανικές για κάθε χώρο αφού μπορούν άνετα να τοποθετηθούν ακόμη και στα μικρά πλαϊνά σημεία του μπαλκονιού. Τέλος, οι τέντες καποτίνες ενδείκνυνται για να προστατέψουν παράθυρα και βιτρίνες από τον ήλιο και τη βροχή.
Σε αυτό το σημείο να συμπληρώσουμε ότι ανάλογα με τη μέθοδο κίνησης μια τέντα μπορεί να ανοιγοκλείνει χειροκίνητα ή μέσω μηχανισμού με το πάτημα ενός κουμπιού ή με το τηλεχειριστήριο. Ειδικά με την τοποθέτηση μηχανισμού εξασφαλίζουμε το σωστό άνοιγμα της τέντας μας αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την αντοχή της.

Εξοικονόμηση ενέργειας και τέντες

Το σημαντικότερο όφελος που έχουμε από την τοποθέτηση τεντών είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων καθώς κρατάνε μακριά το δυνατό φως του ήλιου και διατηρούν δροσερό το εσωτερικό του χώρου μας.
Ας δούμε όμως ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε καλύτερα το όφελος που αποκομίζουμε.
Σε ένα σπίτι 70 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, ρετιρέ και με 2 μπαλκόνια στην πρόσοψη, τοποθετούμε και στα δύο μπαλκόνια τέντες. Ποσό όμως είναι η αναμενόμενη εξοικονόμηση ενέργειας που μπορούν να μας δώσουν οι τέντες. Πριν την τοποθέτηση τεντών το σπίτι κατανάλωνε 16000 kwh το χρόνο (κιλοβατώρες πρωτογενούς ενέργειας).
Αφού έχουν εγκατασταθεί οι τέντες η ενέργεια που καταναλώνει το ίδιο σπίτι είναι 14,500 kwh το χρόνο (κιλοβατώρες πρωτογενούς ενέργειας. Τελικά αποδεικνύεται ότι βάζοντας τέντες – συστήματα σκίασης μπορούμε να έχουμε πάνω από 10% εξοικονόμηση ενέργειας ετησίως.

41

Επίσης μπορούμε τοποθετήσουμε τέντες στο σπίτι μας με επιδότηση έως και 70% από το πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ οίκον (ή αλλιώς εξοικονομώ κατ οίκον). Η έγκριση για την συμμετοχή στο πρόγραμμα δίνεται από την συνεργαζόμενη τράπεζα σε συνδυασμό με την μελέτη που θα κάνει ο ενεργειακός επιθεωρητής.
Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι τοποθετώντας τέντες στο χώρο μας έχουμε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων φροντίζοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον. Ακόμη, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μας προστατεύουν και από το «αδιάκριτα» βλέμματα χαρίζοντας μας τη δυνατότητα χαλάρωσης στο σπίτι μας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης