Ενέργεια

Αναλυτικά στοιχεία για τη χρέωση CO2 σε Μέση και Υψηλή Τάση θα δίνει η ΔΕΗ κατόπιν σύστασης της ΡΑΕ

Αναλυτικά στοιχεία για τη χρέωση CO2 σε Μέση και Υψηλή Τάση θα δίνει η ΔΕΗ κατόπιν σύστασης της ΡΑΕ

Είχαν προηγηθεί δύο επιστολές διαμαρτυρίας της ΕΒΙΚΕΝ, μέσω των οποίων ζητούσε διαφάνεια στον υπολογισμό της χρέωσης

Με καθυστέρηση αρκετών μηνών και μετά από δυο επιστολές διαμαρτυρίας της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) η ΡΑΕ αποφάσισε να παρέμβει στο ζήτημα της χρέωσης των CO2, συστήνοντας στη ΔΕΗ να συμπεριλάβει στα τιμολόγια Μέσης και Υψηλής Τάσης αναλυτικά στοιχεία για τον προσδιορισμό της συγκεκριμένης χρέωσης ώστε να πληρούνται οι όροι της διαφάνειας και της επαληθευσιμότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστολή της ΡΑΕ προς τη ΔΕΗ, έχει ημερομηνία 22 Μαΐου, δηλαδή σχεδόν δυο μήνες μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης από την Ολομέλεια της Αρχής στις 3 Απριλίου, ενώ είχαν ήδη προηγηθεί δυο επιστολές διαμαρτυρίας της ΕΒΙΚΕΝ.
Στις επιστολές αυτές η ΕΒΙΚΕΝ διαμαρτυρόταν για την έλλειψη διαφάνειες της μεθοδολογίας υπολογισμού και αναπροσαρμογής της χρέωσης του κόστους εκπομπών CO2 που εφαρμόζει  η ΔΕΗ στα τιμολόγια Μέσης και Υψηλής Τάσης, υποστηρίζοντας ότι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία αυτά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επαληθεύσουν τις χρεώσεις για να τις αποδεχθούν ή να τις αμφισβητήσουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η βιομηχανία είχε θορυβηθεί για το ύψος των χρεώσεων του CO2 από το καλοκαίρι του 2018 όταν μετά τον Ιούνιο η χρέωση αυξήθηκε στα 8,88 ευρώ για δύο μήνες, τον Αύγουστο έφθασε στα 11,5 ευρώ και τον Σεπτεμβρίου στα 15 ευρώ/Μwh.

Ξεκάθαρο κόστος και αναλυτικά στοιχεία 

Η ΡΑΕ στην επιστολή της προς τη ΔΕΗ υπογραμμίζει πως σύμφωνα με τον Κώδικα Προμήθειας η δομή των τιμολογίων προμήθειας και τα στοιχεία που τα διαμορφώνουν θα πρέπει να παρέχουν τη δυνατότητα στους πελάτες να αναγνωρίζουν το κόστος που τους προκαλεί κάθε παρεχόμενη υπηρεσία και να επιτρέπουν τον υπολογισμό των επιμέρους χρεώσεων με ευχέρεια και διαφάνεια.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η Αρχή καλεί τη ΔΕΗ να συμπεριλάβει στα τιμολόγια Μέσης και Υψηλής Τάσης και σε ειδικό πεδίο των λογαριασμών, αναλυτικά στοιχεία από τα οποία να προκύπτει επακριβώς ο προσδιορισμός του κόστους των CO2 ώστε να είναι ευχερής η επαλήθευση της συγκεκριμένης χρέωσης.
Επίσης η ΡΑΕ ζητεί από τη ΔΕΗ να την ενημερώσει για τα μέτρα που έχει λάβει σε εφαρμογή της απόφασής της.          

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης