Φυσικό Αέριο

Η Νορβηγία έχει 50 ανεπτυγμένες ανακαλύψεις φυσικού αερίου που μπορούν να λειτουργήσουν

Η Νορβηγία έχει 50 ανεπτυγμένες ανακαλύψεις φυσικού αερίου που μπορούν να λειτουργήσουν

Το κόστος ανάπτυξης των πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανοικτή θάλασσα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στην τεχνολογική πρόοδο, γεγονός που καθιστά τις ανακαλύψεις πιο κερδοφόρες

Η Νορβηγία έχει περίπου 50 ανεπτυγμένες ανακαλύψεις φυσικού αερίου που θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνδεθούν με το τεράστιο σύστημα εξαγωγής της, δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ο επικεφαλής του εθνικού φορέα διαχείρισης αγωγών Gassco.
Το κόστος ανάπτυξης των πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανοικτή θάλασσα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στην τεχνολογική πρόοδο, γεγονός που καθιστά τις ανακαλύψεις πιο κερδοφόρες.
"Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, μερικοί δεν ωριμάζουν καθόλου", δήλωσε ο επικεφαλής της Gassco Frode Leversund στο περιθώριο διάσκεψης για την ενέργεια.
Η Νορβηγία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά τη Ρωσία.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος αρνήθηκε να εκτιμήσει το δυνητικό μέγεθος των πρόσθετων πόρων και συμπλήρωσε ότι τελικά οι εταιρείες ενέργειας πρέπει να εκτιμήσουν ποιες ανακαλύψεις είναι κερδοφόρες για να αναπτυχθούν και ποιες όχι.
"Αυτό που είδαμε είναι ότι με βάση την αποδοτικότητα (κέρδος) που έχει (πραγματοποιηθεί) στη βιομηχανία από το 2014 και μέχρι τώρα, βλέπουμε ότι το κόστος του έργου για ορισμένα από αυτά τα πεδία έχουν βελτιωθεί", δήλωσε ο Leversund για τα 50 ευρήματα .
"Αυτό είναι ένα σύνολο, που  καλύπτει μικρά και μεγαλύτερα οικόπεδα σε όλο το εύρος. Η απόφαση θα εξαρτηθεί από κάθε άδεια (κάτοχος) για να αποφασίσει εάν θα επενδύσει. Στη συνέχεια, η Gassco θα βρει την καλύτερη λύση για να τις φέρει στο σύστημα ", πρόσθεσε.
Η Νορβηγία βρίσκεται σε καλό δρόμο να παραδώσει παρόμοια ποσότητα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως το 2018, όταν διέθεσε 114,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αν και με λιγότερη ζήτηση από τη Βρετανία αυτό το έτος και μεγαλύτερη αποστολή στην ηπειρωτική Ευρώπη.
"Εάν η αγορά είναι εκεί, λαμβάνοντας αυτό τον όγκο, τότε η Νορβηγία θα παραδώσει περίπου το ίδιο επίπεδο με πέρυσι, αν και η περίοδος τήρησης είναι λίγο υψηλότερη αυτό το έτος", δήλωσε ο CEO.
"Οι όγκοι στη Γερμανία φέτος είναι πραγματικά υψηλοί και βλέπω ότι οι όγκοι στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι χαμηλότεροι από την ίδια περίοδο πέρυσι, ακριβώς λόγω της εισαγωγής LNG στο Ηνωμένο Βασίλειο", πρόσθεσε.
Ενώ τα επίπεδα συντήρησης στους τομείς φυσικού αερίου και στους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής και εξαγωγής μπορούν να επηρεάσουν τις παραδόσεις φυσικού αερίου της Νορβηγίας, οι προοπτικές για το 2020 παραμένουν σταθερές σε σύγκριση με το τρέχον έτος, δήλωσε ο Leversund.
Μέχρι τα τέλη του 2020, η Νορβηγία πιθανότατα θα εξάγει μεταξύ 100 και 115 bcm φυσικού αερίου ετησίως, ελαφρά μειωμένο από το ιστορικό ρεκόρ των 117,4 δισ. δολ. που καταγράφηκε το 2017.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης