Χρηματιστήριο

Σε CCC+ ή κατά 1 κλίμακα αναβαθμίζει τη Eurobank η Fitch - Επιβεβαιώνει το CCC για Πειραιώς και το CCC+ για Alpha Bank

tags :
Σε CCC+ ή κατά 1 κλίμακα αναβαθμίζει τη Eurobank η Fitch - Επιβεβαιώνει το CCC για Πειραιώς και το CCC+ για Alpha Bank
Οι ελληνικές τράπεζες επηρεάζονται σημαντικά από το λειτουργικό περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τη Fitch
Σε CCC+ αναβαθμίζει τη Eurobank ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του CCC για την Πειραιώς και του CCC+ για την Alpha Bank.
Η αναβάθμιση της Eurobank έρχεται μετά και τις τελευταίες δράσεις της διοίκησης στο μέτωπο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.
Ειδικότερα, για την Eurobank, η Fitch αναβαθμίζει σε CCC+ την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση (IDR), από CCC προηγουμένως, ενώ σε αναβάθμιση προχώρησε και για τον δείκτη βιωσιμότητας (VR) στο 'ccc+' από 'ccc' προηγουμένως.

Το outlook της τράπεζας είναι θετικό, καθώς όπως επισημαίνει η διοίκηση της τράπεζας επιταχύνει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), εξέλιξη που θα οδηγήσει σε πτώση του δείκτη NPE/χορηγήσεις, στα χαμηλότερα επίπεδα από οποιαδήποτε άλλη ελληνική τράπεζα.
Βέβαια, όπως επισημαίνει ο οίκος, ο δείκτης παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά η επιβάρυνση του κεφαλαίου από τα NPE έχει επίσης μειωθεί.
Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει επίσης το βελτιωμένο επίπεδο χρηματοδότησης και ρευστότητας της τράπεζας.
Από τον Φεβρουάριο του 2019 η τράπεζα δεν εξαρτάται από τον μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA) και οι εισροές από καταθέσεις βελτιώνονται.
Η θετική πρόοδος αντανακλά τις προσδοκίες ότι η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων της Eurobank θα βελτιωθεί σημαντικά κατά τους επόμενους 12 έως 24 μήνες, μειώνοντας την πίεση στο κεφάλαιο και τελικά ενισχύοντας την λειτουργική κερδοφορία.
Η Eurobank επικαιροποίησε το στόχο της αναλογίας NPE και αναμένεται να επιτύχει ένα ποσοστό 16% μέχρι το τέλος του 2019 και ένα μονοψήφιο αριθμό έως τα τέλη του 2021, που είναι κατά πολύ το πιο φιλόδοξο από οποιαδήποτε από τις ελληνικές τράπεζες.
Αυτοί οι στόχοι υποβλήθηκαν στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας τον Μάρτιο του 2019.
Οι αξιολογήσεις της Eurobank αντανακλούν την εξαιρετικά αδύναμη, αν και βελτιωμένη, ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και το υψηλό βάρος κεφαλαίου από τα NPEs.
Επίσης, επηρεάζουν τη βελτίωση της δομής χρηματοδότησης και της ρευστότητας, αν και η τελευταία παραμένει ασθενής.
Το συνολικό οικονομικό προφίλ της Eurobank, όπως και των άλλων ελληνικών τραπεζών, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας, το οποίο παραμένει ιδιαίτερα ευμετάβλητο παρά το γεγονός ότι βελτιώθηκε το τελευταίο έτος.
Τον Νοέμβριο του 2018, η Eurobank ανήγγειλε ένα «Σχέδιο Μετασχηματισμού», που συνίσταται σε συγχώνευση με την κορυφαία ελληνική εταιρεία ακινήτων Grivalia.
Η συγχώνευση ολοκληρώθηκε στις 17 Μαΐου 2019 και οδήγησε σε αύξηση του κεφαλαιακού δείκτη Tier 1 (CET1) κατά περίπου 0,9 δισ. ευρώ.
Αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την απορρόφηση των αρνητικών επιπτώσεων κεφαλαίου που προκύπτουν από τη διάθεση μεγάλου αποθέματος NPEs (9 δισ. ευρώ).
Μετά από αυτή τη συναλλαγή, τα αποθέματα NPEs της Eurobank θα μειωθούν κατά περισσότερο από 50%, εξαιτίας σε μεγάλο βαθμό από δύο συμφωνίες τιτλοποίησης.
Η Eurobank σχεδιάζει να επιτύχει περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων NPE μέσω ανακτήσεων, διαγραφών και πωλήσεων χαρτοφυλακίου.
Στο πλαίσιο του «Σχεδίου», η Eurobank θα μεταφέρει όλα τα τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις της σε νεοσυσταθείσα τραπεζική θυγατρική και η υπάρχουσα Eurobank θα γίνει η Holding Company (HoldCo) της νέας τραπεζικής θυγατρικής.
Το σκεπτικό για το σκοπό αυτό είναι να δοθεί η δυνατότητα στους υφιστάμενους μετόχους της Eurobank να διατηρήσουν ένα μέρος των mezzanine και junior ομολόγων από τη μεγάλη πράξη τιτλοποίησης.
Αυτή η οργανωτική αλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2019.
Έτσι, οι αξιολογήσεις της Eurobank αντικατοπτρίζουν την εκτίμηση του υφιστάμενου πιστωτικού προφίλ της τράπεζας.
Αναφορικά με την Alpha Bank, η Fitch επιβεβαιώνει την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση (IDR) σε 'CCC +' και τον δείκτη βιωσιμότητας (VR) στο 'ccc+'.
Οι αξιολογήσεις της Alpha αντικατοπτρίζουν την εξαιρετικά αδύναμη, αν και βελτιωμένη, ποιότητα του ενεργητικού και την υψηλή επίπτωση στα κεφάλαια από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).

Οι αξιολογήσεις χαρακτηρίζουν επίσης τη βελτίωση της διάρθρωσης της χρηματοδότησης και της ρευστότητας, παρόλο που οι τελευταίες παραμένουν αδύναμες.
Το συνολικό οικονομικό προφίλ της Alpha, όπως και σε άλλες ελληνικές τράπεζες, είναι ευαίσθητο στο λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας, το οποίο παραμένει ιδιαίτερα ευμετάβλητο παρά το γεγονός ότι βελτιώθηκε το προηγούμενο έτος.
Τα αποθέματα NPE της τράπεζας μειώθηκαν το 2018, υποστηριζόμενα από τις πωλήσεις και τον αρνητικό σχηματισμό NPEs, αλλά αντιπροσώπευαν το 49% των συνολικών δανείων στο τέλος του 2018.
Αυτό είναι το υψηλότερο σε σύγκριση με τον κλάδο, ενώ και η κάλυψη ήταν χαμηλή στο 48% στο τέλος του 2018, δεδομένου του μεγάλου αποθέματος των NPEs.
Ελλείψει διαρθρωτικής λύσης, η ποιότητα του ενεργητικού της Alpha Bank θα παραμείνει αδύναμη, παρά την αναμενόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Η Alpha Bank στοχεύει σε αναλογία NPE 20% έως το τέλος του 2021, όπως υποβλήθηκε τον Μάρτιο του 2019 στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM).
Η Fitch αναμένει από την Alpha να υποστηρίξει τη μείωση του NPE σε μεγάλο βαθμό μέσω αυξημένων πωλήσεων NPE.
Η επίτευξη του στόχου συνεπάγεται κινδύνους υψηλής εκτέλεσης, ιδίως λόγω των επιπέδων κάλυψης NPE κάτω από το μέσο όρο.
Η εκτέλεση εξαρτάται επίσης από τη συνεχιζόμενη σταθερότητα του ελληνικού επιχειρησιακού περιβάλλοντος, το εύρυθμο νομικό πλαίσιο και την ύπαρξη δευτερογενούς αγοράς για τις πωλήσεις των NPEs.
Οι διεθνείς επενδυτές επέδειξαν αυξημένη όρεξη για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, όπως αποδεικνύεται από πολλές πωλήσεις χαρτοφυλακίου το 2018 από ελληνικές τράπεζες.
Ο πλήρης δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) της Alpha ήταν 14% στο τέλος του 2018, επίπεδα που θεωρούνται ικανοποιητικά.
Ωστόσο, το κεφάλαιο της τράπεζας παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτο σε NPEs, τα οποία αντιπροσώπευαν περίπου το 200% του CET1 της τράπεζας.
Η ικανότητα της Alpha να δημιουργεί εσωτερικά κεφάλαια είναι υποτονική δεδομένου του μεγάλου κόστους δανεισμού.
Το προφίλ χρηματοδότησης της Alpha βελτιώθηκε λόγω των εισροών καταθέσεων και της ικανότητας έκδοσης χρεών στις αγορές χονδρικής πώλησης, με την υποστήριξη της επιστροφής της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών.
Η ρευστότητα όμως της Alpha παραμένει αδύναμη καθώς η τράπεζα δεν συμμορφώνεται ακόμα με τον ελάχιστο λόγο κάλυψης της ρευστότητας.
Το χρηματοοικονομικό προφίλ της, όπως και άλλες ελληνικές τράπεζες, παραμένει ευαίσθητο στις κρίσεις εμπιστοσύνης.
Τέλος, για την Πειραιώς, η Fitch επιβεβαιώνει την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση (IDR) σε 'CCC' και τον δείκτη βιωσιμότητας (VR) στο 'ccc'.
Οι αξιολογήσεις της Πειραιώς αντικατοπτρίζουν την εξαιρετικά χαμηλή ποιότητα του ενεργητικού και την υψηλή επίπτωση στα κεφάλαια από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).

Οι αξιολογήσεις αποτυπώνουν ένα βελτιωμένο προφίλ χρηματοδότησης λόγω των αυξανόμενων καταθέσεων και της καλύτερης, αν και ανεπαρκούς, ρευστότητας.
Το συνολικό οικονομικό προφίλ της Πειραιώ, όπως αυτό των άλλων ελληνικών τραπεζών, είναι ευαίσθητο στο λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας, το οποίο παραμένει ιδιαίτερα ευμετάβλητο παρά το γεγονός ότι βελτιώθηκε το τελευταίο έτος.
Ο δείκτης NPE της Πειραιώς βελτιώθηκε ελαφρά το 2018, υποστηριζόμενο από τις πωλήσεις και διαγραφές NPE.
Ωστόσο, στα τέλη του 2018 ο λόγος NPE της τράπεζας αντιπροσώπευε ένα ακόμη πολύ υψηλό 53,1% των μικτών δανείων, το υψηλότερο μεταξύ των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών.
Η κάλυψη NPE ανήλθε στο 49%, το οποίο η Fitch θεωρεί χαμηλό, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες ποσότητες NPE και την ευπάθεια στις διορθώσεις αποτίμησης των ασφαλειών.
Ελλείψει διαρθρωτικής λύσης, παραδείγματος χάριν ενός τομεακού προγράμματος για τα NPE, η ποιότητα του ενεργητικού της Πειραιώς θα παραμείνει ασθενής μεσοπρόθεσμα παρά την αναμενόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Ο στόχος της Πειραιώς για NPE στο 23% μέχρι τα τέλη του 2021, ο οποίος υποβλήθηκε στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας τον Μάρτιο του 2019, είναι υψηλότερος από τους στόχους που έθεσαν οι άλλες ελληνικές τράπεζες.
Οι πωλήσεις NPE θα πρέπει να υποστηρίζουν τις μειώσεις NPE αλλά οι στόχοι εκπλήρωσης συνεπάγονται κινδύνους υψηλής εκτέλεσης, δεδομένης της σχετικά χαμηλής κάλυψης και υψηλού αποθέματος NPEs.
Αν και παρατηρήθηκε αυξημένη όρεξη για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία από διεθνείς επενδυτές, όπως δείχνουν οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων που πραγματοποίησαν οι ελληνικές τράπεζες το 2018, η εκτέλεση του σχεδίου εξαρτάται από τη συνεχιζόμενη σταθερότητα του ελληνικού λειτουργικού περιβάλλοντος, από ένα λειτουργικό νομικό πλαίσιο και από μια δευτερογενή αγορά για τα ελληνικά NPEs.
Τα κέρδη της Πειραιώς παραμένουν υπό πίεση από υψηλές χρεώσεις απομείωσης δανείων.
Επίσης, ο οίκος αναμένει ότι τα επαναλαμβανόμενα έσοδα θα βελτιωθούν οριακά αλλά θα παραμείνουν ασθενή μεσοπρόθεσμα, περιορίζοντας την ικανότητα της τράπεζας να δημιουργεί εσωτερικά κεφάλαια.
Η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου που κινδυνεύει από τα NPEs, είναι χειρότερη από αυτή των άλλων τραπεζών.
Στα τέλη του 2018, ο δείκτης CET1 (pro forma) ήταν 10,9%.
Στο πλαίσιο ενός σχεδίου ενίσχυσης κεφαλαίου, η Πειραιώς σκοπεύει να εκδώσει χρεόγραφα ύψους 500 εκατ. Tier 2 το 2019.
Μαζί με άλλες ενέργειες ενίσχυσης κεφαλαίου, αυτό θα οδηγούσε σε βελτίωση του δείκτη κεφαλαίου CET1 κατά 160-200 μ.β.
Ωστόσο, τα μέτρα στήριξης κεφαλαίου δεν εξαιρούνται από τους κινδύνους εκτέλεσης και η επιτυχής έκδοσή τους εξαρτάται από τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς.
Η ρευστότητα της Πειραιώς παραμένει υπό πίεση, ωστόσο, το χρηματοδοτικό προφίλ της τράπεζας βελτιώθηκε μετά από κάποιες αποπληρωμές δανείων, εισροές καταθέσεων και αυξημένη πρόσβαση σε χονδρική χρηματοδότηση.
Παρ 'όλα αυτά, η ρευστότητα της Πειραιώς είναι αδύναμη, καθώς η τράπεζα δεν συμμορφώνεται ακόμα με τον ελάχιστο λόγο ρυθμιστικής ρευστότητας.
Επιπλέον, τα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας της τράπεζας, όπως και σε άλλες ελληνικές τράπεζες, παραμένουν ευαίσθητα στις κρίσεις εμπιστοσύνης.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης