Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ: Η καυτή πατάτα της νέας κυβέρνησης - Το πάγωμα πώλησης των λιγνιτικών και οι κρίσιμες αποφάσεις

ΔΕΗ: Η καυτή πατάτα της νέας κυβέρνησης - Το πάγωμα πώλησης των λιγνιτικών και οι κρίσιμες αποφάσεις

Τυχόν κατάρρευση της επιχείρησης δεν θα συμπαρέσυρε μόνο το σύνολο της ενεργειακής αγοράς, αλλά και την οικονομία της χώρας

Παγώνουν τα πάντα στον ενεργειακό τομέα εν όψει των εκλογών της 30ης Ιουνίου.
Όπως ήταν αναμενόμενο ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα μετατέθηκε επισήμως για τις 15 Ιουλίου, αλλά είναι βέβαιο ότι βρίσκεται ήδη στις καλένδες.
Το ουσιαστικό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες με τα σημερινά δεδομένα είναι ανύπαρκτο.
Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από την εκλογική αναμέτρηση, θα καταστρώσει το δικό της σχέδιο για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, αλλά και για το σύνολο του ενεργειακού τομέα.
Ενός τομέα που βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης λόγω της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρείται από όλους αιχμή του δόρατος για το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας και για την προσέλκυση επενδύσεων.
Το τρίτο μνημόνιο περιείχε πάμπολλα μέτρα που στόχευαν στην προετοιμασία της ελληνικής αγοράς ενέργειας για τη μετάβαση στη νέα εποχή του ενεργειακού τομέα, όμως ο σχεδιασμός ήταν αποσπασματικός και χωρίς να μετρηθούν οι επιπτώσεις κυρίως σε βάρος ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε, χωρίς να προβάλει ένα δικό της σχέδιο και χωρίς να αναζητεί αντίβαρα που θα έδιναν τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να μεταβεί και εκείνη στη νέα ενεργειακή εποχή μικρότερη, αλλά ισχυρή.
Έτσι η νέα κυβέρνηση θα παραλάβει μια ΔΕΗ αποδυναμωμένη, με ζημίες και χωρίς σχέδιο για την επόμενη ημέρα, ενώ από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να κάνει θα είναι να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες κατ’ αρχήν την οριστική ματαίωση του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες και εν συνεχεία ένα σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ που θα επιτρέπει παράλληλα την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. 
Εκ των πραγμάτων οι πιστωτές θα ανοίξουν νέο κύκλο για πωλήσεις μονάδων και σε αυτό η αγορά αναμένει το συνολικό σχέδιο μιας νέας κυβέρνησης με στόχο την εξυγίανση της επιχείρησης.

Εν αναμονή των θέσεων της ΝΔ

Μέχρι στιγμής τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ όσο και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ασχολούνται με τον τομέα της ενέργειας δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για το ποιο θα είναι το σχέδιο αυτό.
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα στη Δυτική Μακεδονία μίλησε για την ανάγκη να σωθεί η ΔΕΗ, για την διεκδίκηση πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μετάβασης της περιοχής στη μεταλιγνιτική περίοδο, ενώ έδωσε ένα στίγμα των προθέσεων αναφερόμενος στην αξιοποίηση των εξαντλημένων λιγνιτικών πεδίων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων.
Όμως αυτά δεν όμως δεν απαντούν ακόμα στην ουσία του προβλήματος.
Η ΔΕΗ, σύμφωνα με το Μνημόνιο θα πρέπει έως το 2020 να έχει μειώσει το μερίδιο της σε όλες τις δραστηριότητες κατά το ήμισυ.
Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να επιβιώσει καθώς η κατάρρευσή της θα παρέσυρε όχι μόνο το σύνολο της ενεργειακής αγοράς αλλά και την οικονομία της χώρας.
Ενδεχομένως η νέα κυβέρνηση θα θελήσει να αναβιώσει το παλαιό σχέδιο της ιδιωτικοποίησης της Μικρής ΔΕΗ, όμως κάτι τέτοιο σήμερα φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο αφού η ΔΕΗ του 2013 δεν έχει καμία σχέση με τη ΔΕΗ του 2019 τόσο από πλευράς περιουσιακών στοιχείων και χρηματιστηριακής αξίας όσο και κυρίως από πλευράς οικονομικής κατάστασης.
Σήμερα το μισό του πελατολογίου της ΔΕΗ είναι προβληματικό και κανένας ιδιώτης δεν πρόκειται να φορτωθεί ένα ζημιογόνο χαρτοφυλάκιο.
Όλα δείχνουν ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί ένα πλάνο διάσωσης της ΔΕΗ που θα προχωρήσει παράλληλα με το άνοιγμα της αγοράς.
Άλλωστε για την ανάγκη εφαρμογής ενός σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ έχει μιλήσει και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.    

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης