Διεθνή

Ευρωεκλογές: Μεγάλη νίκη Salvini στην Ιταλία και Le Pen στη Γαλλία

Ευρωεκλογές: Μεγάλη νίκη Salvini στην Ιταλία και Le Pen στη Γαλλία
Tο ρεύμα των εθνικιστικών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων δεν γιγαντώθηκε, κυρίως λόγω της υψηλής συμμετοχής στις ευρωπαϊκές εκλογές, η οποία ξεπέρασε το 50%
Οι δημοσκοπήσεις αυτή τη φορά επιβεβαιώθηκαν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τόσο ο Matteo Salvini όσο και η Marine Le Pen επιβεβαίωσαν τις μετρήσεις και κατέκτησαν την πρώτη θέση. Υπήρξαν, πάντως, και αρκετές εκπλήξεις, με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους να ενισχύονται.
Tην ίδια ώρα το ρεύμα των εθνικιστικών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων δεν γιγαντώθηκε, κυρίως λόγω της υψηλής συμμετοχής στις ευρωπαϊκές εκλογές, η οποία ξεπέρασε το 50%.
Στην Ιταλία η Lega συγκεντρώνει το 34% των ψήφων,  με δεύτερο κόμμα, όμως, να εμφανίζεται το Σοσιαλιστικό με 22,7%και στην τρίτη θέση υποχωρεί το Κίνημα των Πέντε Αστέρων με 17%.
Αναμενόμενη, σαφώς, και η ευρύτατη νίκη του κόμματος του Brexit στη Βρετανία, με ποσοστό 34%.
Η Marine Le Pen στη Γαλλία είναι η νικήτρια των ευρωεκλογών, με τον Εθνικό Συναγερμό να κατακτά, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της εταιρείας Harris, το 23,3% των ψήφων, ενώ το κυβερνών κόμμα του Em. Macron βρίσκεται δεύτερο με 22,4%.
Στην Ουγγαρία ο Viktor Orban είναι όχι μόνο ο μεγάλος νικητής στη χώρα του, αλλά και το κόμμα το οποίο κατέκτησε το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, καθώς κατέκτησε το 52% των ψήφων.
Την ίδια ώρα στη Γερμανία τόσο CDU/CSU όσο και το SPD είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται σημαντικά, αν και εδώ ο μεγάλος κερδισμένος είναι το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο κατέκτησε τη δεύτερη θέση.

Γερμανία: Κόλαφος για Merkel και SPD τα αποτελέσματα - Οι Πράσινοι στη 2η θέση

Κόλαφος είναι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη Γερμανία για τα κόμματα του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να είναι ορατό.
Η κεντροδεξιά παράταξη της καγκελαρίου (CDU-CSU) εξασφάλισε 28,6%, το οποίο είναι το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία της, μολονότι παρέμεινε πρώτο κόμμα στην Γερμανία.
Την ίδια ώρα ο εταίρος της στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), υπέστησαν πραγματική πανωλεθρία, εξασφαλίζοντας ποσοστό 15,3%, με τους Πράσινους να τους ξεπερνούν και να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με ποσοστό 20,9%.
Παράλληλα η ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) εξασφαλίζει 10,8% και Η Αριστερά (Die Linke) και το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) από 5,4%, σύμφωνα με εκτιμήσεις και προβολές που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι τώρα.

Γαλλία: Πρώτη η Le Pen με διαφορά 0,9%, έκπληξη οι Πράσινοι στην 3η θέση

Ο Εθνικός Συναγερμός της Marine Le Pen επικρατεί με διαφορά 0,9% την υποστηριζόμενη από τον πρόεδρο Emmanuel Macron λίστα LREM-Modem (23,31% έναντι 22,41%), σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων στις ευρωεκλογές που ανακοινώθηκαν από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.
Οι δύο λίστες εξασφαλίζου τον ίδιο αριθμό ευρωβουλευτών, 23, μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η συμμετοχή στην ψηφοφορία έφθασε το 50,12%, οκτώ ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το 2014.
Τα τελικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την άνοδο των οικολόγων του EELV, με το 13,47% των ψήφων και 13 έδρες, στην τρίτη θέση.
Η λίστα της δεξιάς, Les Republicains, εξασφαλίζει το 8,48% των ψήφων (8 ευρωβουλευτές), μπροστά από την Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) με 6,31% και 6 ευρωβουλευτές και την σοσιαλιστική λίστα (6,19% και 6 ευρωβουλευτές).

Ιταλία: Επιβεβαίωσε τη δυναμική του ο Salvini, έκπληξη η 2η θέση για τους Σοσιαλιστές

Μία έκπληξη έκρυβαν οι ευρωεκλογές στην Ιταλία, καθώς η Lega επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις, από τη στιγμή που το πρώτο επίσημο exit poll την τοποθετούν στην πρώτη θέση, με το ποσοστό της να κυμαίνεται από 27% έως και 31%.
Όμως η δεύτερη θέση φαίνεται ότι θα κατακτηθεί από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (Pd), του οποίου τα ποσοστά κυμαίνονται από 21% έως και 25%, ενώ στην τρίτη θέση υποχώρησε το Κίνημα των 5 Αστέρων, με ποσοστό από 18,5% έως και 22,5%.



Βρετανία: Πρώτο το κόμμα Brexit του Farage με 31,6%, στο 14,1% οι Εργατικοί, οι Συντηρητικοί 9,1%

Το κόμμα του Brexit κερδίζει σε τρεις εκλογικές περιφέρειες που ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους, ανάμεσα στις οποίες και στην Ουαλία, όπου το Plaid έρχεται δεύτερο.
Στα δυτικά Μίντλαντς συγκέντρωσε ποσοστό 37,7%, και ακολουθούν οι Εργατικοί με 16,9% (-9,8), οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 16,3% (+10,7%), οι Πράσινοι με 10,7% (+5,4), οι Συντηρητικοί με 10,0% (-14,3), το UKIP με 5,0% (-26,5) και το κόμμα Αλλαγή στη Βρετανία 3,4%.
Στην Ουαλία έλαβε 32,5%, και ακολουθούν το Plaid με 19,6% (+4,3), οι Εργατικοί με 15,3% (-12,8), οι Φιλελεύθεροι με 13,6% (+9,7), οι Συντηρητικοί με 6,5% (-10,9), οι Πράσινοι με 6,3% (+1,8) και το UKIP με 3,3% (-24,3).
Στην περιφέρεια Γιόρκσαϊρ και Χάμπερ, συγκέντρωσε ποσοστό 36,5%, και ακολουθούν οι Εργατικοί με 16,3% (-13), οι Φιλελεύθεροι με 15,5% (+9,2), οι Πράσινοι με 13% (+5,1), οι Συντηρητικοί με 7,2% (-12), το UKIP με 4,4% (-26,7), το Αλλαγή στη Βρετανία με 2,3% (+2,3).
Ο πρόεδρος του κόμματος του Brexit και εκλεγμένος πλέον ευρωβουλευτής, Ρίτσαρντ Τάις, υποστήριξε σε δήλωσή του ότι η επιτυχία του κόμματός του αποδεικνύει ότι εκατομμύρια πολίτες θέλουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, και πρόσθεσε ότι οι ευρωβουλευτές του κόμματος θα πρέπει να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Από την πλευρά του ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Jeremy Corbyn δήλωσε ότι πρέπει να ζητηθεί εκ νέου από τον βρετανικό λαό να δώσει την ετυμηγορία του για το Brexit, είτε μέσω βουλευτικών εκλογών είτε μέσω ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.
«Με τους Συντηρητικούς να αποσυντίθενται και να είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν και το κοινοβούλιο να βρίσκεται σε αδιέξοδο, αυτό το θέμα θα πρέπει να τεθεί εκ νέου στον λαό, είτε μέσω βουλευτικών εκλογών είτε μέσω δημοψηφίσματος.
Τις επόμενες μέρες θα έχουμε συνομιλίες εντός του κόμματός μας και θα αναλογιστούμε αυτά τα αποτελέσματα και για τις δύο αντίθετες πλευρές όσον αφορά το Brexit» υποστήριξε ο Corbyn.



Corbyn και May έχασαν τις εκλογικές τους περιφέρειες

Εκτός από τις μεγάλες απώλειες που φαίνεται μέχρι στιγμής να σημειώνουν τα δύο μεγάλα κόμματα, Εργατικό και Συντηρητικό, οι επικεφαλής τους, Τζέρεμι Κόρμπιν και Τερέζα Μέι, υπέστησαν ήττες και στις εκλογικές τους περιφέρειες, στο Ίσλινγκτον του Λονδίνου και στο Μέιντενχεντ.
Στο Ίσλινγκτον, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναδείχθηκαν πρώτοι, ενώ στο Μέιντενχεντ, αναδείχθηκαν ως η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη (31,5%) μετά από το κόμμα του Brexit (32,7%), ενώ οι Συντηρητικοί έλαβαν 13,5%.
Σχολιάζοντας τις απώλειες των Εργατικών, η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, Έμιλι Θόρνμπερι, δήλωσε στο BBC ότι το κόμμα της δεν ήταν ξεκάθαρο στο ένα πράγμα που ήθελε να ακούσει ο κόσμος.
«Θα έπρεπε να πούμε ότι οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit θα έπρεπε να τεθεί σε επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα.
Και ότι οι Εργατικοί θα έπρεπε να κάνουν καμπάνια υπέρ της παραμονής» είπε.
Ο βετεράνος βουλευτής του Εργατικού κόμματος και πρώην εκπρόσωπος τύπου του Τόνι Μπλερ, 'Αλιστερ Κάμπελ, δήλωσε ότι ψήφισε το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, επειδή ένιωσε ότι το κόμμα απογοήτευσε τους υποστηρικτές του και την χώρα επειδή απέτυχε να προβάλει μία πολιτική που να φέρει ενότητα.
Αλλά και ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός των Συντηρητικών, Μάικλ Χέσελτιν επιβεβαίωσε ότι υποστήριξε στις ευρωεκλογές τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, υποστηρίζοντας ότι έκανε αυτό που πίστεψε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας.
Ενδεικτικά του «κύματος των Πρασίνων σε όλη την Ευρώπη» χαρακτήρισε τα πρώτα αποτελέσματα η επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων, Κάρολαϊν Λούκας, η οποία τόνισε σε δήλωσή της από το Σάουθαμπτον ότι οι ψηφοφόροι ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελαν δράση όχι μόνο μέσα στην Ευρώπη, αλλά και στο κλίμα.

Θρίαμβος Orban στην Ουγγαρία με 52%

Το κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Viktor Orban θριάμβευσε στις ευρωεκλογές καταγράφονταες ποσοστό 52,1%.
επιτυγχάνοντας με μια σκληροπυρηνική αντιμεταναστευτική ατζέντα μια μεγάλη νίκη επί μιας διχασμένης αντιπολίτευσης.
"Η εκλογική νίκη σημαίνει ότι οι Ούγγροι μας ανέθεσαν το καθήκον να (...) σταματήσουμε την μετανάστευση σε όλη την Ευρώπη", δήλωσε ο Orban στους υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν μετά την ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής, σημειώνοντας ότι θα συνεργαστεί με όλους όσοι στην Ευρώπη επιθυμούν να σταματήσουν τη μετανάστευση.
Οι Ούγγροι θέλουν το Fidesz να "προστατεύσει την χριστιανική κουλτούρα στην Ευρώπη", πρόσθεσε.
Το Fidesz προηγείται κατά πολύ του αριστερού Δημοκρατικού Συνασπισμού, ο οποίος έρχεται δεύτερος με 16,26%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή της χώρας. Το κόμμα Momentum έρχεται τρίτο με 9,92%.
Οι Σοσιαλιστές εξασφαλίζουν 6,68%, ενώ το εθνικιστικό Jobbik 6,44% των ψήφων, ενώ και τα δύο κόμματα αποδυναμώθηκαν σημαντικά.




ΕΛΚ και Σοσιαλδημοκράτες χάνουν την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η φιλοευρωπαϊκή δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) παραμένει, με 179 έδρες (από 216) στις 751, η πρώτη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες (150 έδρες από 185) μετά τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τις προβολές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι δύο μεγαλύτερες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χάνουν την πλειοψηφία, γεγονός που αναμένεται να περιπλέξει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Μεταξύ των ευρωσκεπτικιστών, η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENL, του Εθνικού Συναγερμού της Le Pen και της Λέγκας του Salvini) αυξάνει τις έδρες της από 37 σε 58, ενώ η λαϊκιστική ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD), στην οποία μετέχει το ιταλικό Κίνημα Πέντε Αστέρων και πρόκειται να ενταχθεί το νέο ευρωφοβικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, αυξάνει τη δύναμή της από 42 σε 56 έδρες.



Η κατανομή των εδρών - Πρώτο εθνικό κόμμα η Lega του Salvini


H Lega του Matteo Salvini θα είναι το εθνικό κόμμα με τις περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς αφήνει πίσω της το κόμμα Brexit του Farage και το CDU/CSU της Γερμανίας.
Το 51% των ευρωπαίων εκλογέων πήρε μέρος στις ευρωεκλογές από την Πέμπτη ως χθες Κυριακή για να αναδείξει τους αντιπροσώπους του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

   Ακολουθούν αναλυτικά τα ποσοστά και ο αριθμός των εδρών που αναμένεται να καταλάβουν τα κόμματα, με βάση εκτιμήσεις και προβολές.

   Γερμανία (96 έδρες)

   Χριστιανική Ένωση CDU/CSU): 28,60% και 28 έδρες    Συμμαχία 90/Πράσινοι: 20,90% και 21 έδρες
   Σοσιαλδημοκράτες: 15,30% και 15 έδρες
   Εναλλακτική για τη Γερμανία: 10,80% και 11 έδρες
   Η Αριστερά: (Die Linke): 5,40% και 5 έδρες
   Ελεύθεροι Δημοκράτες: 5,40% και 5 έδρες
   Το Κόμμα: 2,30% και 2 έδρες
   Ελεύθεροι Ψηφοφόροι: 2,20% και 2 έδρες
   Κόμμα για την Προστασία των Ζώων: 1,50% και 2 έδρες
   Οικολόγοι και Δημοκράτες: 1,10% και 1 έδρα
   Κόμμα των Οικογενειών της Γερμανίας: 0,80% και 1 έδρα
   Volt: 0,80% και 1 έδρα
   Κόμμα των Πειρατών: 0,60% και 1 έδρα

   Γαλλία (74 έδρες)

   Εθνικός Συναγερμός: 24,20% και 24 έδρες
   Η Δημοκρατία Εμπρός /MoDem: 22,40% και 23 έδρες
   Ευρώπη-Οικολογία/Οι Πράσινοι: 12,70% και 13 έδρες
   Οι Ρεπουμπλικάνοι: 8,50% και 8 έδρες
   Σοσιαλιστικό Κόμμα κ.ά.: 6,20% και 6 έδρες
   Ανυπότακτη Γαλλία, Δημοκρατική Σοσιαλιστική Αριστερά: 6,20% και 5 έδρες

   Ιταλία (73 έδρες)

   Λέγκα: 32,42% και 28 έδρες
   Δημοκρατικό Κόμμα: 24,93% και 19 έδρες
   Κίνημα Πέντε Αστέρων: 16,94% και 14 έδρες
   Φόρτσα Ιτάλια: 8,11% και 6 έδρες
   Αδέλφια της Ιταλίας: 6,39 % και 5 έδρες
   Λαϊκό Κόμμα του Νοτίου Τιρόλου: 0,56% και 1 έδρα

   Ηνωμένο Βασίλειο (73 έδρες)

   Το Κόμμα του Μπρέξιτ: 31,60% και 24 έδρες
   Εργατικοί: 19,10% και 14 έδρες
   Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 18,90% και 15 έδρες
   Συντηρητικό Κόμμα: 12,40% και 10 έδρες
   Πράσινοι: 9,80% και 4 έδρες

   Ισπανία (54 έδρες)

   Σοσιαλιστές: 28,40 % και 18 έδρες
   Λαϊκό Κόμμα: 17,30% και 11 έδρες
   Πολίτες (Ciudadanos): 16,00% και 9 έδρες
   Συμμαχία των Ποδέμος/της Ενωμένης Αριστεράς/ τουEquo: 12,40% και 7 έδρες
   Vox : 6,50% και 4 έδρες
   Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας, Εθνικιστικό Μπλοκ της Γαλίθιας κ.ά.: 6,00% και 3 έδρες
   Συνασπισμός για μια αλληλέγγυα Ευρώπη (τοπικά κόμματα): 3,10% και 1 έδρα
   Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Καταλανικό Κόμμα: 2,80% και 1 έδρα
   
   Ουγγαρία (21 έδρες)

   Φίντες (Κίνημα Νέων Δημοκρατών)/Λαϊκό Δημοκρατικό και Χριστιανικό Κόμμα): 52,14% και 13 έδρες
   Δημοκρατική Συμμαχία: 16,26% και 4 έδρες
   Momentum: 9,92% και 2 έδρες
   Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα: 6,68 % και 1 έδρα
   Γιόμπικ: 6,64% και 1 έδρα

   Πορτογαλία (21 έδρες)

   Σοσιαλιστικό Κόμμα: 32,00% και 8 έδρες
   Σοσιαλδημοκράτες: 22,00% και 5 έδρες
   Μπλόκο της Αριστεράς: 10,50% και 3 έδρες
   Κομμουνιστικό Κόμμα-Πράσινοι: 8,00% και 2 έδρες
   Λαϊκό Κόμμα: 6,00% και 2 έδρες

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης