Ηλεκτρισμός

Γενικούς κανόνες για τις ρήτρες στα τιμολόγια ρεύματος προτίθεται να θεσπίσει η ΡΑΕ

Γενικούς κανόνες για τις ρήτρες στα τιμολόγια ρεύματος προτίθεται να θεσπίσει η ΡΑΕ

Η Αρχή σχεδιάζει επίσης να υποχρεώσει τους παρόχους να προσφέρουν τουλάχιστον ένα σταθερό τιμολόγιο, δηλαδή χωρίς ρήτρες, για κάθε κατηγορία καταναλωτών

Την προοπτική θέσπισης ορισμένων γενικών κανόνων με τους οποίους οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούν να καθορίσουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής στα τιμολόγιά τους (π.χ. Οριακής Τιμής Συστήματος ή CO2) εξετάζει η ΡΑΕ.  
Ο λόγος είναι πως οι ρήτρες χρησιμοποιούνται με τόσο πολλές παραλλαγές στη χώρα μας, ώστε είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρακολουθηθεί η εφαρμογή τους.
Το ίδιο ισχύει και για το εύρος των τιμών εντός των οποίων αυτές ενεργοποιούνται (π.χ. της Οριακής Τιμής Συστήματος ή των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων), ενώ στην πράξη κάποιοι προμηθευτές «μεταφέρουν» στους πελάτες τους ένα ποσοστό της επιβάρυνσης που προκύπτει.
Παράλληλα με την θέσπιση κανόνων για τον καθορισμό των ρητρών, όπως είναι γνωστό η Αρχή διερευνά το ενδεχόμενο να υποχρεώσει όλους τους παρόχους ρεύματος να προσφέρουν τουλάχιστον ένα σταθερό τιμολόγιο (δηλαδή χωρίς ρήτρες) για κάθε κατηγορία καταναλωτών.
Αφορμή για να θέσει η ΡΑΕ στο «μικροσκόπιο» την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν οι εταιρείες προμήθειας αποτέλεσε το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έγινε αποδέκτης παραπόνων από αρκετούς καταναλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για αυξήσεις στους λογαριασμούς, μετά την ενεργοποίηση από τον προμηθευτή τους της ρήτρας που περιλαμβανόταν στο συμβόλαιό τους.
Έτσι, στόχος της Αρχής είναι να προχωρήσει σε αλλαγές που θα ενισχύουν την κατανόηση του καταναλωτή, αλλά και θα του δίνουν τη δυνατότητα να προβλέψει και να επαληθεύσει το ύψος της πρόσθετης χρέωσης.

Προσκόμιση στοιχείων από τους ιδιώτες παρόχους

Για να αποκτήσει πληρέστερη εικόνα για τα κυμαινόμενα τιμολόγια στην εγχώρια λιανική αγορά, η Αρχή ζήτησε πρόσφατα από όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στοιχεία σχετικά με τις ρήτρες που χρησιμοποιεί ο καθένας, αλλά και πώς τις υπολογίζει.
Μάλιστα, τα στοιχεία καλύπτουν τη διετία 2017-2018, ενώ αποτυπώνουν με ποιον τρόπο προσδιόριζε το εν λόγω χρονικό διάστημα κάθε πάροχος την έκθεση κινδύνου του στις αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά, όπως επίσης και σε ποιο ποσοστό μετακυλούσε αυτή την έκθεση στους πελάτες του, μέσω των ρητρών.
Παράλληλα, στις αποφάσεις της η ΡΑΕ θα λάβει υπόψη και τις παρατηρήσεις που θα υποβληθούν στη δημόσια διαβούλευση για τα τιμολόγια στη λιανική ρεύματος και την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση των καταναλωτών, η οποία ξεκίνησε από τα τέλη Απριλίου και μόλις ολοκληρώθηκε.  
Μεταξύ άλλων, η Αρχή ζητά από όσους συμμετάσχουν στη διαβούλευση να τοποθετηθούν στο κατά πόσο θεωρούν σκόπιμη την προσφορά από κάθε προμηθευτή ενός τουλάχιστον σταθερού τιμολογίου, όπως επίσης και να προτείνουν τρόπους με τους οποίους μπορεί να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή διαφάνεια και η επαληθευσιμότητα των χρεώσεων που προκύπτουν, για κάθε παράμετρο του μαθηματικού τύπου υπολογισμού της ρήτρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης