Πετρέλαιο

Εθνικούς ιχνηθέτες σε ντίζελ θέρμανσης και πετρέλαιο ναυτιλίας αναζητά η ΑΑΔΕ με στόχο την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων

Εθνικούς ιχνηθέτες σε ντίζελ θέρμανσης και πετρέλαιο ναυτιλίας αναζητά η ΑΑΔΕ με στόχο την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων

Έως την 1η Οκτωβρίου οι προσφορές για την αξιολόγηση προϊόντων ως εθνικών ιχνηθετών μοριακής τεχνολογίας

Προσφορές για προϊόντα κατάλληλα να χρησιμοποιηθούν ως εθνικοί  ιχνηθέτες μοριακής τεχνολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο ναυτιλίας, καλεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να υποβάλουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα έως την 1η Οκτωβρίου 2019.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνικές εξελίξεις στον τομέα των συστημάτων ιχνηθέτησης και την ανάγκη αντιμετώπισης του  φαινομένου της σκόπιμης αφαίρεσης των χρησιμοποιούμενων ιχνηθετών από τους λαθρέμπορους, προκύπτει η ανάγκη θεσμοθέτησης πιο αποτελεσματικών ιχνηθετών, που να είναι δύσκολο έως αδύνατο να αφαιρεθούν ή να καταστραφούν με τρόπο που συμφέρει οικονομικά.
Σήμερα στην Ελλάδα το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται ως καύσιμο θέρμανσης ιχνηθετείται με τον κοινό ευρωπαϊκό ιχνηθέτη, SY 124.
Στην περίπτωση του πετρελαίου εσωτερικής καύσης πλοίων και το ντίζελ πλοίων, που χρησιμοποιείται για εφοδιασμούς σκαφών, χρησιμοποιείται η κινιζαρίνη.
Η υλοποίηση βελτιωμένου συστήματος ιχνηθέτησης συγκεκριμένων καυσίμων εντάσσεται στις δράσεις της ΑΑΔΕ για την πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσω της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της λαθρεμπορίας των καυσίμων.  
Έτσι, η Αρχή προέβη στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιολόγηση προϊόντων ως εθνικών ιχνηθετών μοριακής τεχνολογίας, για προσθήκη στα καύσιμα καθώς και την διεξαγωγή δοκιμών για την αξιολόγηση των μεθόδων προσδιορισμού αυτών των ιχνηθετών στα καύσιμα.
Το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης πλοίων και το ντίζελ πλοίων θα ιχνηθετούνται με το ίδιο προϊόν.
Επίσης, για την ιχνηθέτηση των καυσίμων μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο προϊόν το οποίο αποτελείται από ένα ή περισσότερα είδη μορίων.

Αξιολόγηση από το Γενικό Χημείο

Με τη λήξη της υποβολής προσφορών, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να προσκομίσουν στο εργαστήριο του Γενικού Χημείου του Κράτους δείγματα των προϊόντων τους, για την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησής τόσο των μορίων όσο και των αντίστοιχων μεθόδων προσδιορισμού τους.
Πάντως, σε περίπτωση αντικατάστασης του υφιστάμενου ευρωπαϊκού ιχνηθέτη, δηλαδή με τη δημοσίευση Απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία καθορίζεται ο νέος ευρωπαϊκός ιχνηθέτης, κατά το στάδιο υποβολής φακέλων προσφορών ή το στάδιο αξιολόγησης των φακέλων δικαιολογητικών και τον έλεγχο της τεκμηρίωσης των ελαχίστων κριτηρίων έως και πριν το στάδιο της ειδοποίησης των αιτούντων για προσκόμιση δειγμάτων στο Γενικό Χημείο του Κράτους, μπορεί να πραγματοποιηθεί επανυποβολή των φακέλων ή νέα υποβολή φακέλου προσφορών για προϊόντα εντός 5 μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης της στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε περίπτωση αντικατάστασης του υφιστάμενου ευρωπαϊκού ιχνηθέτη κατά τα επόμενα στάδια αξιολόγησης της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η παρούσα διαδικασία αξιολόγησης θα διακοπεί και θα επαναληφθεί εξαρχής, εάν το προϊόν που θα λάβει τη μεγαλύτερη βαθμολογία δεν είναι συμβατό με τον νέο ευρωπαϊκό ιχνηθέτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης