Επικαιρότητα

Καθαρή νίκη της ΝΔ (7-8 μονάδες) δείχνουν τα Exit Polls - Εθνικές εκλογές στις 30 Ιουνίου

Καθαρή νίκη της ΝΔ (7-8 μονάδες) δείχνουν τα Exit Polls - Εθνικές εκλογές στις 30 Ιουνίου
Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι συγκράτησε μεγάλο τμήμα των δυνάμεών του και εδραιώνεται σαν ένα θεσμικό αριστερό κόμμα
Τα Exit Polls δίνουν προβάδισμα 7-8 μονάδες στη Νέα Δημοκρατία που σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγαγε καθαρή νίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει απόψε τη διενέργεια των εθνικών εκλογών στις 23 είτε στις 30 Ιουνίου.
Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι συγκράτησε μεγάλο τμήμα των δυνάμεών του και εδραιώνεται σαν ένα θεσμικό αριστερό κόμμα.
Πολιτικά πλήρωσε τόσο την πολιτική της υπερφορολόγησης όσο και των αναγνώριση των Σκοπίων ως Β. Μακεδονία.
Η διαφορά του αποτελέσματος όμως οφείλεται και στον Κυριάκο Μητσοτάκη που έδωσε το στίγμα μετά από καιρό ενός αρχηγού με ξεκάθαρη γραμμή στην οικονομία για τη ΝΔ.
Το ΚΙΝΑΛ είναι η θετική έκπληξη καθώς καταλαμβάνοντας την 3η θέση δείχνει ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εθνικές εκλογές σε περίπτωση που η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία.
Μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας με 32% - 36% έναντι 25% - 29% του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει το exit poll που πραγματοποιήθηκε από όλα τα κανάλια (Alpha, ANT1, Open Beyond, Star και ΣΚΑΪ).
Το ΚΙΝΑΛ καταλαμβάνει την τρίτη θέσει με ποσοστά 7% - 9% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5% - 7% και το ΚΚΕ με 5% - 7%.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Κάπα Research η εκλογική πρόβλεψη για τις ευρωεκλογές διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΔ:
30.5 -33.5
ΣΥΡΙΖΑ:
25.5 -28.5
ΚΙΝΑΛ:
6-8
Χρυσή Αυγή:
6-8
ΚΚΕ:
5-7

Η Κάπα Research διενήργησε την έρευνα για την ΕΡΤ και εμφανίζει ενδεχομένως μικρότερη διαφορά σε σχέση με τη συγκλίνουσα έρευνα που παρουσίασαν τα ιδιωτικά κανάλια.
Στάση αναμονής τηρεί η Κουμουνδούρου για να πάρει τις αποφάσεις της μέχρι την τελική διαφορά.
Αντίστοιχη στάση τηρεί και η ΝΔ, αναμένοντας την έκβαση του τελικού αποτελέσματος

Οι 10 εκπλήξεις των εκλογών
- Η ΝΔ επικρατεί με διαφορά από 7%
- Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττάται καθαρά
- Η Χρυσή Αυγή χάνει την τρίτη θέση, παρά τις δημοσκοπήσεις που την έφερναν πίσω από ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ
- Στην Περιφέρεια Αττικής, πέραν της μεγάλης νίκης του Γιώργου Πατούλη (ΝΔ), φαίνεται να περνά στον β' γύρο η Ρένα Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), αλλά με τον Γιάννη Σγουρό (ΚΙΝΑΛ) να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής
- Στο Δήμο Αθηναίων ο Κώστας Μπακογιάννης (ΝΔ) επικρατεί με ποσοστό κοντά στο 34% αλλά την έκπληξη κάνει ο Ηλίας Κασιδιάρης (Χρυσή Αυγή), ο οποίος περνάει στο β΄γύρο έναντι του Ηλιόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ) και του Γερουλάνου (ΚΙΝΑΛ)
- Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Απόστολος Τζιτζικώστας (ΝΔ) θα καταγάγει σημαντική νίκη με υψηλό ποσοστό πιθανώς περί το 48% -50% και ενδεχομένως να μην χρειαστεί β' γύρος
- Στο δήμο Θεσσαλονίκης στον δεύτερο γύρο θα περάσει ο Ταχιάος (ΝΔ) και ο Ορφανός, ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ αλλά στην τελική της έκβαση η μάχη σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα φέρει νικητή τον Ορφανό
- Στο δήμο Πειραιά ο Μώραλης είναι πολύ κοντά στην ανανέωση της θητείας του και στον β΄γύρο θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον Βλαχάκο της ΝΔ, ο οποίος θα καταγράψει σημαντικό ποσοστό
- Ο ΣΥΡΙΖΑ συνθλίβεται στη Μακεδονία λόγω της απαραδεκτης Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά η ΝΔ δεν καρπούται όλη τη δυσαρέσκεια των πολιτών, καθώς ψήφοι διαρρέουν και σε άλλα κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, που αντιτάχθηκαν στην αλλαγή ονομασίας των Σκοπίων.
-Δύο κόμματα φαίνεται ότι αρχίζουν να ανεβαίνουν αλλά δεν είναι σαφές εάν εξασφαλίζουν την είσοδο τους στην ευρωβουλή, η ΜερΑ 25 του Γ. Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου.

Νίκη ΝΔ ανάλογη των προσδοκιών

Μετά τις ευρωεκλογές, όταν θα ξεκινήσει η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, το ενδιαφέρον των πολιτικών κομμάτων, της κοινωνίας και των επενδυτών θα είναι επικεντρωμένο στην διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων.
Έχει αναλυθεί ότι νίκη της ΝΔ με διαφορά περί τις 7 μονάδες είναι ανάλογη των προσδοκιών.
Από την άλλη ο Τσίπρας παρά την αγωνιώδη προσπάθεια του να χρησιμοποιήσει την 13η σύνταξη για ψήφους ηττάται και ειδικά στην Μακεδονία συνθλίβεται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βόρεια Ελλάδα υπέστη εκλογική πανωλεθρία αποκλειστικά απόρροια της απαράδεκτης συμφωνίας των Πρεσπών που παρέδωσε το όνομα Μακεδονία κόντρα στην βούληση της πλειοψηφίας των Ελλήνων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιολογημένα στην Βόρεια Ελλάδα θα τιμωρηθεί πολύ αυστηρά.
Η ΝΔ θα κερδίσει και στις τρεις εκλογικές μάχες ωστόσο αποτελεί παράδοξο να προμοτάρει το ΚΙΝΑΛ για τρίτο κόμμα, το πρώην ΠΑΣΟΚ, αποτελεί όνειδος για την ιστορία της Δεξιάς.
Η ΝΔ ήθελε στην 3η θέση το ΚΙΝΑΛ και σαμπόταρε την Χρυσή Αυγή η οποία είχε αποκλειστεί από παντού.
Στην εξίσωση της ανάλυσης θα πρέπει να αποτιμηθεί ότι παραδοσιακά στις ευρωεκλογές οι πολίτες τιμωρούν την εκάστοτε κυβέρνηση.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία 8 χρόνια – στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις ευρωεκλογών – οι διαφορές μεταξύ του πρώτου και δεύτερου κόμματος ήταν 4 μονάδες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης