Αναλύσεις

Η κακοκαιρία του Ιανουαρίου 2017 οδήγησε σε αύξηση 40% την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης

Η κακοκαιρία του Ιανουαρίου 2017 οδήγησε σε αύξηση 40% την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης
Η αγορά υγρών καυσίμων στην Ελλάδα ακολουθεί την καθοδική πορεία της οικονομίας, με αποτέλεσμα επί επτά χρόνια να καταγράφεται μείωση της σχετικής κατανάλωσης
Με συγκρατημένη αισιοδοξία βλέπει τις εξελίξεις στην αγορά των υγρών καυσίμων στέλεχος της εταιρείας ΕΛΙΝΟΙΛ για το 2017, ενώ εμφανίζεται προετοιμασμένος ακόμη και για αρνητικές εξελίξεις.
Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη αγορά παρακολουθεί κατά πόδας την καθοδική πορεία της οικονομίας, καθώς επί επτά χρόνια καταγράφεται μείωση της κατανάλωσης στα καύσιμα.
Το ίδιο στέλεχος θεωρεί ότι η βασική αιτία είναι η μείωση των εισοδημάτων που προκάλεσε η οικονομική κρίση.
Επιπλέον προβλήματα φέρνει η νέα φορολογική επιβάρυνση που επιβλήθηκε στα καύσιμα, διαμορφώνοντας συνθήκες μειωμένης ζήτησης και σε συνδυασμό με την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου που προκάλεσε την αύξηση της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου.
Πάντως, οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα στη χώρα δημιουργούν μια προσδοκία για αύξηση της ζήτηση σε πετρέλαιο θέρμανσης που όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα επιβεβαιωθεί, καθώς η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αγγίζει πλέον το ένα ευρώ το λίτρο.
Οι καταναλώσεις του πετρελαίου θέρμανσης παρουσιάζουν άνοδο περίπου 40% τον Ιανουάριο του 2017 σε σχέση τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι όταν επικρατούσαν πολύ πιο ήπιες κλιματολογικές συνθήκες.

Μικρότερη η έκθεση της εισηγμένης σε πιστωτικούς κινδύνους

Η ΕΛΙΝΟΙΛ διευρύνει συνεχώς το δίκτυο πρατηρίων της με αποτέλεσμα να κλείσει το 2016 με 608 πρατήρια.
Πάντως στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016 τα μεγέθη της εταιρείας ακολούθησαν τη γενικότερη πορεία της αγοράς με πτώση στις βενζίνες περίπου 1%, άνοδο στο πετρέλαιο κίνησης περίπου 2% και πτώση στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά περίπου 15% που προέκυψε το πρώτο τετράμηνο του 2016.  
Πέρυσι η εταιρία πέτυχε να κινηθεί σύμφωνα με το σχεδιασμό της, κάνοντας προσεκτικά αναπτυξιακά βήματα και περιορίζοντας την έκθεση της σε πιστωτικούς κινδύνους.
Σημαντικό ρόλο στην πορεία της αυτή έπαιξε η δραστηριοποίηση της εταιρίας και εκτός πρατηρίων, σε τομείς όπως ο θαλάσσιος τουρισμός, τα λιπαντικά της ποντοπόρου ναυτιλίας και τα στερεά καύσιμα.
Η τιμή της μετοχής της εταιρείας έκλεισε χθες στα 0,95 ευρώ με αποτέλεσμα να σημειώνει πτώση 5% από τις αρχές του έτους, ενώ σε επίπεδο εξαμήνου σημειώνει άνοδο 18,75% και σε διάστημα 52 εβδομάδων κέρδη 21,79%.
Η διοίκηση της εταιρείας για την οικονομική χρήση που πέρασε διένειμε μέρισμα ύψους 0,16 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο μετά τη φορολογία μειώθηκε στα 0,144 ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης