Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Τι κρίνεται στην εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαίου

Τι κρίνεται στην εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαίου
Oι συσχετισμοί δυνάμεων που διαμορφώνουν την πορεία της χώρας
Eκλογική αναμέτρηση με πολλαπλή σημασία είναι αυτή της 26ης  Μαϊου 2019, καθώς η πρώτη αναμέτρηση Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη θα λάβει χώρα με φόντο τις Ευρωεκλογές.
Οι δύο μονομάχοι που όπως όλα δείχνουν είναι και θα είναι οι κυρίαρχοι του πολιτικού παιχνιδιού ακονίζουν τα ξίφη τους πριν από μια μάχη –κλειδί για τις πολιτικές εξελίξεις.
Κατά πρώτον γιατί το αποτέλεσμα αυτό θα αποτελέσει το πρώτο μήνυμα για τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων από το 2015 και κατά δεύτερον γιατί θα δείξει πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές και τι μπορεί να περιμένει κανείς από αυτές.
Ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνει στην εκλογική μάχη με ένα ολοκληρωμένο τρίτο πρόγραμμα, που κατά συνέπεια σημαίνει και πολιτική φθορά καθώς και μια σειρά πρόσφατων μέτρων, που στόχο έχουν να ξεκινήσουν την περίοδο μείωσης της φορολογίας και επιστροφής του κοινωνικού κράτους με την 13η σύνταξη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ευρισκόμενος στην αντιπολίτευση, μπαίνει στην εκλογική μάχη, προβάλλοντας από τις δημοσκοπήσεις ως το φαβορί με μέτρα που αφορούν στην μείωση της φορολογίας, προβάλλοντας ένα πακέτο τόνωσης της οικονομίας και μιλώντας για αυξήσεις συντάξεων και χαμηλών μισθών σε ποσοστά μεγαλύτερα του ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ.
Το πλεονέκτημα είναι ότι τίποτε δεν διακυβεύεται πια ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, καθώς και τα δύο μεγάλα κόμματα όπως και το ΚΙΝΑΛ που ενδέχεται να παίξει έναν ρόλο ανάλογα με τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν, είναι σαφέστατα φιλοευρωπαϊκά.

Οι δρόμοι που ανοίγει το κάθε αποτέλεσμα

Αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν τότε το κρίσιμο στοιχείο θα είναι η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο.
Αυτός ο παράγοντας θα προσδιορίσει αν θα γίνουν οι εθνικές εκλογές μέσα στον Ιούνιο, στοιχείο που άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα θα δώσει στίγμα για το αν μπορεί να γίνουν ανατροπές υπέρ του κυβερνητικού συνασπισμού στις εθνικές εκλογές ή ακόμα να φτάσει η Νέα Δημοκρατία στην αυτοδυναμία.
Μια λελογισμένη διαφορά που θα επαληθεύσει το κυρίαρχο σενάριο επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας θα μειώσει τις προσδοκίες για την απόκτηση του πλήρους ελέγχου του πολιτικού παιχνιδιού από την ΝΔ τους προσεχείς μήνες.
Παράλληλα θα αναβαθμίσει την σημασία του ΚΙΝΑΛ, ενώ θα ενισχύσει τις άμυνες του ΣΥΡΙΖΑ, που θα εμφανιστεί ο εν δυνάμει ισχυρός πόλος της κεντροαριστεράς.
Αν η διαφορά είναι μεγάλη, δηλαδή από 7 μονάδες και πάνω τότε στη ΝΔ θα μπορούν να σχεδιάσουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση την πορεία προς την εξουσία.
Το ΚΙΝΑΛ που έχει δείξει ότι μπορεί να συγκρατήσει ποσοστά αν επιβεβαιώσει νούμερα ακόμα και οριακά κάτω από το 7% αναβαθμίζει τον ρόλο του ως ένα ρυθμιστής των ισορροπιών και ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης των εθνικών εκλογών.
Η Χρυσή Αυγή που είναι το φαβορί για την Τρίτη θέση θέλει να την συνδυάσει με την είσοδο του Ηλίας Κασιδιάρη στον Β γύρο της εκλογικής αναμέτρησης στον Δήμο της Αθήνας, που θα επισφραγίσει και την εδραίωσή της στο πολιτικό σκηνικό.
Τα κρίσιμα σημεία που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα έχουν να κάνουν με το κατά πόσο ο  ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει βάσιμες προσδοκίες στην μεσαία τάξη ότι θα καλύψει με μια νέα πολιτική το χάσμα από το βάρος του τρίτου μνημονίου.
Αυτό μένει να κριθεί στις κάλπες, καθώς από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δημοσιοποιήσει αναλυτικά το πλήρες πρόγραμμά του για την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να έχει υποπέσει σε στρατηγικά λάθη.
Η οικονομία μέσα από βαριά και επίπονα προγράμματα έχει σταθεροποιηθεί, ζητούμενο είναι η ενίσχυση των επενδύσεων, η ενίσχυση της ανάκαμψης και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Και αυτό το κριτήριο θα είναι βασικό για τις επιλογές των ψηφοφόρων ανάλογα με το ποιος θα κριθεί πειστικός για να βγάλει την οικονομία από μια στασιμότητα, που παρά την ονομαστική ανάκαμψη των αριθμών κυριαρχεί.

Οι Ευρωεκλογές στην ουσία τους

Οι Ευρωεκλογές έχουν φυσικά και τα δικό τους χαρακτηριστικά. Είναι προφανές ότι η Κομισιόν αποτελεί το κέντρο της Ενωμένης Ευρώπης από όπου περνούν οι αποφάσεις και οι χρηματοδοτήσεις για τα εθνικά κράτη.
Ειδικά για την Ελλάδα που βρίσκεται σε ένα μεταμνημονιακό στάδιο και οι Εταίροι – Πιστωτές πρέπει πάντα να δίνουν την έγκριση για σημαντικές αποφάσεις της οικονομικής πολιτικής.
Η Ευρώπη βοήθησε την Ελλάδα και την έσωσε από την χρεοκοπία, όμως με προγράμματα που  ήταν σκληρά και είχαν πολλές θεσμικές ατέλειες και όπως αποδείχθηκε οικονομολογικά λάθη.
Παράλληλα η ψήφος θα προσδιορίσει ποια Ευρώπη θέλουν οι πολίτες, την ώρα που ο μέσος πολίτης ζητά περισσότερες διασφαλίσεις από την ευρωπαϊκή πολιτική, τα εθνικιστικά κόμματα γιγαντώνονται και η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας απειλείται.
Π.Μπουσμπουρέλης
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης