Απόψεις

Α. Βερούτης (υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ): Γιατί η ΔΕΗ χρειάζεται αλλαγή κυβέρνησης για να διασωθεί

Α. Βερούτης (υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ): Γιατί η ΔΕΗ χρειάζεται αλλαγή κυβέρνησης για να διασωθεί
Άρθρο του Άγη Βερούτη
Στην κατάσταση που έχει περιέλθει η ΔΕΗ, είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει στην κερδοφορία, καθώς η εταιρεία καλείται να λειτουργήσει ως εισπράκτορας φόρων και φορέας κοινωνικής πολιτικής για το ελληνικό κράτος.
Το πρόβλημα με αυτό τον ρόλο που της έχει επιβληθεί είναι διπλό: από την μια πλευρά οι λογαριασμοί της φουσκώνουν υπερβολικά σε σχέση με το πραγματικό τιμολόγιό της μειώνοντας δραματικά την εισπραξιμότητα τους, ενώ από την άλλη πλευρά επιβαρύνονται οι καταναλωτές ρεύματος με το κόστος της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της εταιρίας και σπρώχνοντάς την σε παρακμή.
Αυτές ήταν οι επιλογές της σημερινής κυβέρνησης στα τελευταία τέσσερα χρόνια μαζί με τις αναγκαστικές δημοπρασίες των ΝΟΜΕ έσπρωξαν την ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού.
Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτή η πολιτική επιλογή απαξίωσης της ΔΕΗ της σημερινής κυβέρνησης είναι να αλλάξει η κυβέρνηση.
Αυτές οι εκλογές της Κυριακής, θα πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις κατά παραδοχή στελεχών και υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, αν το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας ξεπεράσει ένα αόρατο όριο που κανείς από τους κυβερνητικούς εταίρους δεν θέλει να αποκαλύψει. Εν ολίγοις καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά αν η αντιπολίτευση έχει υψηλότερη εκλογική δύναμη από τους κυβερνώντες, επιβάλλοντας έτσι εξελίξεις εθνικών εκλογών πριν το καλοκαίρι.
Η αντιπολίτευση από την άλλη έχει δείξει ξεκάθαρα δείγματα ότι αντιλαμβάνεται ποια είναι τα προβλήματα της ΔΕΗ και πως να τα διορθώσει ώστε να διασωθεί η μεγαλύτερη παραγωγική επιχείρηση της χώρας, της οποίας μια ενδεχόμενη κατάρρευση θα πυροδοτούσε αλυσιδωτές καταρρεύσεις σε ολόκληρη την οικονομία.
Το τι θα κάνει καθένας μας την Κυριακή είναι ξεκάθαρα δημοκρατικό μυστικό του, όμως όσοι ζουν από την αγορά της ενέργειας σε αυτή τη χώρα έχουν μια επιλογή: να συμβάλουν με την ψήφο τους στην επίσπευση της διάσωσης της ΔΕΗ δια της αλλαγής κυβέρνησης, ή όχι.
Στην πρώτη περίπτωση θα ήθελα να ζητήσω να μου βάλουν τον τέταρτο σταυρό την Κυριακή στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.
Έτσι θα διασφαλίσουν μια φωνή που αντιλαμβάνεται σε βάθος τα ενεργειακά της Ελλάδας μέσα στο ευρωκοινοβούλιο.

*Ο Άγης Βερούτης είναι μηχανολόγος μηχανικός, αρθρογράφος, μικρομεσαίος επιχειρηματίας και είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με τη Νέα Δημοκρατία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης