Απόψεις

Γ. Σγουρός: Έτοιμο πρόγραμμα 400 εκατ ευρώ για την διαχείριση των αποβλήτων

Γ. Σγουρός: Έτοιμο πρόγραμμα 400 εκατ ευρώ για την διαχείριση των αποβλήτων
Η Περιφέρεια Αττικής στα σωστά χέρια μπορεί να γίνει όχημα ανάπτυξης αναφέρει ο κ Σγουρός
Ο Γιάννης Σγουρός ως επικεφαλής της παράταξης Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής έχει κάθε λόγο να τα βάζει με την νυν περιφερειάρχη Ρένα Δούρου αφού της άφησε ταμείο 350 εκατ. ευρώ,  με ώριμα έργα και ο συνολικός τους αριθμός ξεπερνούσε τα 1000.
Σχέδια έτοιμα  για τη διαχείριση αποβλήτων όπως και χρηματοδότηση ύψους 400 εκατ.  ευρώ, τα οποία  όμως  σταμάτησαν εξαιτίας  της  ανικανότητας και τις ιδεολοψίες της κας Ρένας Δούρου.   
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής δεν το  ..βάζει κάτω κα διεκδικεί εκ νέου την  μεγαλύτερη  περιφέρεια της χώρας με τον καημό αλλά και την προσδοκία  να ολοκληρώσει τα έργα που έχει ανάγκη το Λεκανοπέδιο.
Η παράταξη του Γιάννη Σγουρού έχει βάλει ως στόχο τη  δεκαετία 2020 – 2030 να έχουν  γίνει όλα τα έργα υποδομών  που χρειάζεται η Αττική.  Ανάμεσα  στα προγράμματα βάζει στο τραπέζι είναι και αυτό της καταπολέμησης της φτώχειας από το πρόγραμμα 2021 - 2027.
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Β. Μαρινάκη, υποστηρίζει ότι την ώρα που κα  Ρένα Δούρου το έπαιζε ιεροκήρυκας της πολιτικής και της ηθικής σήμερα μετά την τοποθέτηση του κ. Μαρινάκη καλείται να δώσει απαντήσεις για τα  ανταλλάγματα που έδωσε για την υποστήριξή του.
Ακολουθεί η συνέντευξη του υποψηφίου Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού  στο δημοσιογράφο  Νίκο Θεοδωρόπουλο.   

Μπορείτε να αποτιμήσετε το έργο της κας Ρένας Δούρου;

Γιάννης Σγουρός:  Η θητεία ενός αιρετού κρίνεται εάν συγκρίνει κανείς τι παρέλαβε σε σχέση με το τι παραδίδει.
Και σε αυτή τη σύγκριση το πρόσημο για τη διοίκηση της Περιφέρειας είναι αρνητικό.
Παρέλαβε μια Περιφέρεια που λειτουργούσε σχεδόν άριστα.
Με 350 εκ. ευρώ αποθεματικό που είχαμε δημιουργήσει με κόπο όταν όλη η Ελλάδα χρεοκοπούσε.  
Με υψηλή απορροφητικότητα στο ΠΕΠ 2007-2013 και έτοιμο το επόμενο  ΠΕΠ, αυτό που τρέχει τώρα το 2014-2020.
Με 1.000 έργα να τρέχουν από κάθε πηγή χρηματοδότησης.
Και  τι κατάφερε;
Αποδείχθηκε ανίκανη να διαχειριστεί κάθε μεγάλη, σοβαρή κρίση που παρουσιάστηκε, όπως στο Μάτι και στη Μάνδρα.
Ακύρωσε ώριμους σχεδιασμούς όπως αυτούς στη διαχείριση των αποβλήτων για ιδεοληψίες χάνοντας 400 εκ. € από ιδιωτικά και κοινοτικά κεφάλαια.  
Έχασε το τρένο της ανάπτυξης παρουσιάζοντας από τους μικρότερους ρυθμούς απορρόφησης στο ΕΣΠΑ, μόλις 25%.
Δεν προχώρησε κανένα μεγάλο έργο.
Ενεχυρίασε όλα τα έσοδα και το αποθεματικό, που με νοικοκυροσύνη δημιουργήσαμε όταν η Ελλάδα χρεοκοπούσε, των 350 εκ. € με τη λογική του «δώσε και σε μένα μπάρμπα».
Ο απολογισμός της κας Δούρου είναι αρνητικός πέρα ως πέρα και χρειάζεται άμεσα αλλαγή πλεύσης για να μην πέσει το καράβι της Περιφέρειας στα βράχια.

Οι ψηφοφόροι επί της ουσίας καλούνται να επιλέξουν τον «πρωθυπουργό» της Αττικής. Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής για τον καλύτερο όταν τα βασικά  προβλήματα μας Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραμένουν άλυτα. Τα σκουπίδια πάνε ακόμη σε χωματερή, έως πότε θα συνεχίζεται αυτό;

Γιάννης Σγουρός: Η κα Ρένα Δούρου δεν είχε την προνοητικότητα να αντιληφθεί ότι οι σχεδιασμοί ιδιαίτερα στη διαχείριση των αποβλήτων απαιτούν μεγάλο χρόνο ωρίμανσης και συνακόλουθα αποδοχής από τις τοπικές κοινωνίες.
Νόμιζε ότι ακυρώνοντας ό,τι εμείς παραλάβαμε και συνεχίσαμε να κτίζουμε με κόπο θα μπορούσε να το αντικαταστήσει με κάτι άλλο μέσα σε 1-2 χρόνια.
Δυστυχώς διαψεύστηκε, εγκλωβίστηκε στις εμμονές της και μέσα σε αυτές εγκλώβισε όλο το λεκανοπέδιο.
Εμείς δεσμευόμαστε ότι από την 1η του Σεπτέμβρη θα σηκώσουμε τα μανίκια και τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2019 θα έχουμε ολοκληρώσει την επανεξέταση του περιφερειακού σχεδιασμού.
Δεν πρόκειται να κάνουμε το λάθος της κας Δούρου που γκρέμισε ό,τι βρήκε.
Θα γκρεμίσουμε τον τρόπο που έκτιζε.

Στο παρελθόν κατείχατε τη θέση περιφερειάρχη Αττικής. Γιατί ζητάτε εκ νέου την ψήφο των πολιτών;  

Γιάννης Σγουρός: Επιστρέφω για να αποδείξουμε και πάλι ότι η Περιφέρεια Αττικής, στα σωστά χέρια μπορεί να αποτελέσει όχημα ανάπτυξης και θεσμό στον οποίο οι πολίτες μπορούν να στηριχτούν.
Για να επαναφέρω στην Περιφέρεια Αττικής τη σιγουριά που προσδίδει η εμπειρία, την εμπιστοσύνη που είναι αποτέλεσμα μιας πολύχρονης σχέσης που έχω χτίσει με μας πολίτες, την αποτελεσματικότητα που είναι προϊόν σκληρής δουλειάς και μας γνώσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αττική μας.   

Η πρόσφατη δήλωση του κ. Μαρινάκη ότι το 2014 στήριξε την κα Ρένα Δούρου σημαίνει ότι οι «ισχυροί» παράγοντες διαμορφώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα;

Γιάννης Σγουρός:  Οι δηλώσεις του κ. Μαρινάκη έχουν διπλή ανάγνωση.  
Η πρώτη είναι και η αυτονόητη, αποδεικνύει ότι την ίδια ώρα που η κα Δούρου το έπαιζε ιεροκήρυκας της πολιτικής ηθικής, έκανε συμφωνίες με επιχειρηματίες κάτω από το τραπέζι.
Η κα Δούρου δεν μπορεί να θεωρεί τον εαυτό της αριστερό.
Πήρε λάθος δρόμο.
Προσβάλλει την έννοια του αριστερού.
Απομένει να μάθουμε με ποιο τρόπο στήριξε ο κ. Μαρινάκης την κα Δούρου και με ποια ανταλλάγματα.
Η δεύτερη, έμμεση, ανάγνωση θα πρέπει να προβληματίσει όλους τους πολίτες της Αττικής.
Τι είναι τελικά οι εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής; Μια δημοπρασία; Εμείς λέμε ότι οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν τους  άξιους, αυτούς που μπορούν να οδηγήσουν το καράβι της Περιφέρειας σε ασφαλές λιμάνι και σε όσους επιχειρούν να υφαρπάξουν την ψήφο τους να απαντήσουν: Στην χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, οι συνειδήσεις και η ψήφος δεν επηρεάζονται, δεν εξαγοράζονται.

Οι έτεροι  διεκδικητές της Περιφέρειας κ. Πατούλης και η κα  Δούρου  στηρίζονται  αντίστοιχα  από  τη ΝΔ και  το ΣΥΡΙΖΑ ενώ εσείς  από το ΚΙΝΑΛ;  Μπορεί  το κόμμα  που σας υποστηρίζει  να επιβάλλει τον δικό της  υποψήφιο  όταν μάλιστα  διαθέτει μικρότερες δυνάμεις;

Γιάννης Σγουρός:  Αλίμονο εάν οι αυτοδιοικητικές εκλογές μετεξελιχθούν σε μια κομματική παράσταση. Αυτό ακριβώς πρέπει να αποφύγουμε και αυτό ακριβώς το διακύβευμα αγωνίζομαι να αναδείξω στους συμπολίτες μου.
Ότι δηλαδή στις εκλογές που μας έρχονται δεν κρίνεται το χρώμα του εκλογικού χάρτη ή οι πολιτικές εντυπώσεις, αλλά κάτι πολύ μεγαλύτερο. Νομίζω ότι πλέον μετά το όσα συνέβησαν σε Μάτι και Μάνδρα οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η ανάδειξη Περιφερειάρχη είναι μια υπόθεση που δεν πρέπει να παίρνουμε αψήφιστα.
Τα κομματικά χρίσματα εξυπηρετούν πολλές φορές σκοπιμότητες που δεν συμβαδίζουν με αυτές των πολιτών.

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματός σας;

Γιάννης Σγουρός: Εκπονήσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την «Αττική 2020-2030» με το οποίο θέτουμε ως στόχο μέσα στην επόμενη 10ετία να λυθούν όλα τα βασικά προβλήματα υποδομών στην Αττική.
Διότι όσο χρονίζουν τα προβλήματα τόσο δυσκολότερα λύνονται.
Δίνουμε έμφαση στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας από ακραία φαινόμενα και στην κατασκευή των βασικών υποδομών για τα υγρά και στερεά απόβλητα.
Έχουμε πρωτότυπες προτάσεις ώστε η Αττική να γίνει Μεσογειακή Μητρόπολη Αριστείας στην Καινοτομία για να ανασχεθεί το φαινόμενο του brain drain, μεγάλο κεφάλαιο πόρων για την καταπολέμηση της Φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού από το πρόγραμμα 2021-2027, ενώ έχουμε προτάσεις για την κατασκευή σημαντικών υποδομών για την Υγεία (Νοσοκομείο στην Ανατ. Αττική), την Παιδεία (σχολικές υποδομές και παιδικοί σταθμοί), τη Δικαιοσύνη (Δικαστήρια Πειραιά), την Ασφάλεια (επαναφορά Αστυνομικού της Γειτονιάς).

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής απαιτεί συνεργασίες μετά το αποτέλεσμα  των εκλογών. Πιστεύετε ότι  θα πετύχει το εγχείρημα;

Γιάννης Σγουρός: Εκ πεποιθήσεως δεν είμαι αντίθετος στην απλή αναλογική.
Είναι μια δημοκρατική πρόκληση.
Δεν μπορώ όμως να δεχτώ να παραβιάζεται η κοινή λογική.
Για να παραχθεί έργο από έναν φορέα πρέπει να υπάρχει σταθερότητα, συνεννόηση και συναίνεση στη λήψη αποφάσεων.
Η απλή αναλογική με τη μορφή που ψηφίστηκε στη Βουλή, που καθιστά τις πλειοψηφίες ομήρους των μειοψηφιών, δεν διασφαλίζει αυτά τα βασικά στοιχεία. Δεν προβλέπει τίποτα για την επίτευξη προγραμματικών συγκλίσεων.
Δεν είναι τυχαίο ότι επιβλήθηκε άνωθεν, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ίδιων των αιρετών της αυτοδιοίκησης.
Η χώρα μας χρειάζεται σταθερότητα για να πάει μπροστά και όχι πειραματισμούς με τους θεσμούς.
Πάντως εάν αποτύχει η απλή αναλογική είναι σαφές ότι δεν θα φταίει το ίδιο το εκλογικό σύστημα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκε.

Ποιον υποψήφιο  θεωρείτε πιο «επικίνδυνο» και δεν θα θέλατε  στο δεύτερο  γύρο; Την κα Ρένα  Δούρου ή τον  κ. Γιώργο Πατούλη;

Γιάννης Σγουρός:  Δεν είναι θέμα επικινδυνότητας ως προς τη δική μου υποψηφιότητα αλλά ως προς τη δυνατότητα του διοικείν την Περιφέρεια και ως προς την ασφάλεια των πολιτών.
Το πρόσφατο παρελθόν δείχνει αδιαμφισβήτητα ότι κομματικοί υποψήφιοι  που δεν ενδιαφέρονται επί της ουσίας για την Περιφέρεια Αττικής αλλά κατεβαίνουν γιατί τους το επέβαλε το κόμμα ή από καραμπόλα φέρνουν αντίθετα του επιθυμητού αποτελέσματα.
Και η κα Δούρου και ο κ Πατούλης είναι υποψηφιότητες με τέτοια ευκαιριακά χαρακτηριστικά.

Ποιο  μήνυμα  θέλετε να στείλετε στους πολίτες  48 ώρες  πριν  ανοίξουν  οι κάλπες.

Γιάννης Σγουρός: Η Περιφέρεια Αττικής την 1η του Σεπτέμβρη 2019 πρέπει να είναι έτοιμη να κερδίσει τον χαμένο χρόνο.
Μόνο μια Παράταξη με εχέγγυα αποτελεσματικότητας και αξιοπιστίας, αλλά και με δυνατότητα επίτευξης προγραμματικών συγκλίσεων και συνεργασιών, όπως η «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» μπορεί να τα καταφέρει.
Καλούμε τους πολίτες να συμπορευτούμε σε αυτόν τον αγώνα.
Έχουμε την γνώση, έχουμε την εμπειρία, έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε την εικόνα της εγκατάλειψης, της παραίτησης και της ισοπέδωσης στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε γι αυτό ζητάμε να μας στηρίξουν και να μας αναδείξουν πρώτη δύναμη ήδη από την πρώτη Κυριακή.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης