Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Περισσότερη πυρηνική ενέργεια με σταθερό κόστος ζητούν από την ΕDF ανταγωνιστές και προμηθευτές ενέργειας

tags :
Περισσότερη πυρηνική ενέργεια με σταθερό κόστος ζητούν από την ΕDF ανταγωνιστές και προμηθευτές ενέργειας

Αιτήματα για αναθεώρηση του ανώτατου ορίου ARENH

Η Γαλλία θα πρέπει να διπλασιάσει τις ποσότητες της πυρηνικής ενέργειας που πρέπει να πουλήσει η κρατική EDF στους αντιπάλους της σε σταθερή τιμή προκειμένου να προστατεύσει τους καταναλωτές  από τις υψηλότερες τιμές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις προμηθευτών και καταναλωτικών οργανώσεων την Πέμπτη 23/5/2019.
Στο πλαίσιο του μηχανισμού ARENH για την αγορά πυρηνικής ενέργειας, η EDF πωλεί έως και 100 terawatt (TWh) ή περίπου το ένα τέταρτο της ετήσιας πυρηνικής της παραγωγής σε τιμή 42 ευρώ (46,76 δολ.) ανά μεγαβάτ ώρα (MWh) σε μικρούς προμηθευτές.
Οι ανταγωνιστές της EDF στη γαλλική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η Total, η Engie, η Uniper και η Eni, θέλουν η κυβέρνηση να αυξήσει το ανώτατο όριο σε τουλάχιστον 200 TWh.
Η EDF είναι ο μοναδικός φορέας εκμετάλλευσης των 58 πυρηνικών αντιδραστήρων της Γαλλίας που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 75% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια και πιστεύει ότι η τιμή ARENH είναι πολύ χαμηλή και πολύ συμφέρουσα για τους ανταγωνιστές της.
Οι τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι ως επί το πλείστον αντικείμενο συναλλαγής κάτω από την τιμή ARENH, έως ότου η αγορά πυρηνικής ενέργειας, η οποία προέκυψε μετά από ελέγχους ασφαλείας στους γαλλικούς αντιδραστήρες το 2016 και το 2017, μείωσε τις τιμές.
Οι όμιλοι και οι προμηθευτές ενέργειας ζήτησαν από τους νομοθέτες, οι οποίοι συζητούν ένα νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας, να άρει το ανώτατο όριο των 100 terawatt ανά ώρα τον Οκτώβριο, καθώς και να παράσχει μακροπρόθεσμη προβολή για το μέλλον της.
"Δεν μπορούμε να περιμένουμε τη μεταρρύθμιση της αγοράς. Χρειαζόμαστε μια βραχυπρόθεσμη λύση τώρα. Χρειαζόμαστε το ανώτατο όριο ARENH να αναθεωρηθεί αμέσως ", δήλωσε σε φόρουμ στο Παρίσι ο Frank Roubanovitch, πρόεδρος του βιομηχανικού  lobbying CLEEE στη Γαλλία.
Σε συνδυασμό με την απότομη άνοδο των τιμών των ευρωπαϊκών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η γαλλική σύμβαση ηλεκτρικής ενέργειας, βασικού ηλεκτρικού ρεύματος, έφτασε κατά μέσο όρο τα 54,80 ευρώ / MWh το 2018, από 41,60 ευρώ το 2017. Η σύμβαση βρίσκεται σήμερα στα 51,75 ευρώ.
Η αύξηση των τιμών ενέργειας έχει αυξήσει τη ζήτηση ενέργειας από τον μηχανισμό ARENH που πωλείται σε δημοπρασία.
Τον  περασμένο Νοέμβριο, οι εναλλακτικοί προμηθευτές ζήτησαν 132,93 terawatt ανά ώρα από την πυρηνική παραγωγή της EDF το 2019, πολύ πάνω από το όριο των 100 μονάδων.
Ο Roubanovitch δήλωσε ότι το ισχύον ανώτατο όριο επιβάρυνε τους καταναλωτές με ένα επιπλέον κόστος περίπου 1,5 δισ. Ευρώ  επειδή οι προμηθευτές έπρεπε να αγοράσουν το έλλειμμα τους στην αγορά χονδρικής πώλησης και να το μεταβιβάσουν.
Το 2017, οι ανταγωνιστές υπέβαλαν προσφορά για 94,6 TWh υπό τον μηχανισμό.
Η πυρηνική παραγωγή της EDF ανήλθε σε 393,2 TWh πέρυσι και στοχεύει σε 395 TWh το 2019.
Ο Timothée Furois, αναπληρωτής διευθυντής αγορών ενέργειας στο γαλλικό υπουργείο ενέργειας, δήλωσε ότι το ανώτατο όριο του ARENH θα συζητηθεί ως μέρος του νομοσχεδίου για την ενέργεια και θα ληφθεί απόφαση εκείνη την εποχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης