Χρηματιστήριο

Πολύ κοντά σε deal με την Intrum η Πειραιώς για διαχείριση 28 δισ NPEs έναντι 320 εκατ

Πολύ κοντά σε deal με την Intrum η Πειραιώς για διαχείριση 28 δισ NPEs έναντι 320 εκατ
Πρόκειται για ένα deal που θα χαρακτηριστεί credit positive από τους διεθνείς επενδυτές για την τράπεζα Πειραιώς
Πολύ κοντά σε ένα ενδιαφέρον deal με την Intrum βρίσκεται η τράπεζα Πειραιώς όπως κατ΄ επανάληψη έχει αναφέρει το bankingnews.
Οι πτυχές του deal περιλαμβάνουν τις εξής παραμέτρους.
-Η Πειραιώς θα διαθέσει προς αξιοποίηση τα 28 δισεκ. NPEs το σύνολο της RBU ή bad bank όπου έχουν ενσωματωθεί όλα τα προβληματικά δάνεια, θα δοθούν προς αξιοποίηση όλα τα collaterals και τα ακίνητα που έχει συγκεντρώσει η Πειραιώς και τα έχει ενσωματώσει στον ισολογισμό της.
Πρόκειται για διάθεση προς αξιοποίηση και όχι πώληση, δεν θα φύγουν από τον ισολογισμό της Πειραιώς τα 28 δισεκ. NPEs.
-Έναντι αυτού του deal η Πειραιώς θα λάβει περίπου 320 εκατ ευρώ και η Intrum εικάζεται ότι θα μπορεί να πετύχει με ορθολογική διαχείριση 60-70 εκατ ευρώ τον χρόνο καθαρό κέρδος.
-Με την RBU θα μεταφερθούν και περίπου 1200 εργαζόμενοι για τους οποίους υπήρξε παρέμβαση του Φλαμπουράρη του υπουργού Επικρατείας ότι θα εγγυηθεί για τους εργαζομένους.
Η παρέμβαση Φλαμπουράρη πολιτικού στα εσωτερικά μιας ιδιωτικής τράπεζας – το ΤΧΣ ελέγχει το 26% - ίσως να μην ήταν απαραίτητη.
-Η Πειραιώς σχεδιάζει και έκδοση ομολογιακού tier 2 για να ενισχύσει τα κεφάλαια της κατά 500 εκατ ευρώ με επιτόκιο πέριξ του 9%.
Φαίνεται ότι έχει βρεθεί σχήμα διεθνών επενδυτών που θα συμμετάσχουν σε αυτό το deal.
-Η Πειραιώς θα αποκτήσει δυνητικά – η διαδικασία των διαπραγματεύσεων βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση – 500 εκατ κεφάλαιο tier 2 και 320 εκατ ευρώ από την αξιοποίηση των 28 δισεκ. NPEs.
Τα 500 εκατ έχουν άμεση κεφαλαιακή επίδραση ενώ τα 320 εκατ ευρώ θα πρέπει να αφαιρεθούν κόστη και επίδραση στον ισολογισμό ώστε να προσμετρηθεί η επίδραση στα κεφάλαια.
Μάλλον θα είναι οριακή.
-Με το deal αυτό η Πειραιώς θα πληρώσει αρχές Δεκεμβρίου 2019 το επιτόκιο του Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο των 2 δισεκ. που ανέρχεται σε 8% ή 160 εκατ ευρώ.
-Επίσης το deal αυτό θα περάσει από τις εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές.

Συμπέρασμα

Η τράπεζα Πειραιώς μεταθέτει το πρόβλημα των NPEs σε ένα επενδυτή την Intrum, χωρίς να πουλάει τα προβληματικά δάνεια, εκδίδει tier 2 ύψους 500 εκατ και ταυτόχρονα μεταφέρει και 1200 εργαζόμενους εκτός ισολογισμού της τράπεζας.
Έτσι μειώνει τα κόστη, βρίσκεται κεφάλαια και παρουσιάζει στην αγορά μια εμπροσθοβαρή λύση για την μείωση των προβληματικών της δανείων.
Τα 6,48 δισεκ. κεφάλαια θα αυξηθούν.
Πρόκειται για ένα deal που θα χαρακτηριστεί credit positive από τους διεθνείς επενδυτές για την τράπεζα Πειραιώς.
Να σημειωθεί ότι στις 3 Ιουνίου θα ανακοινώσει αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2019 τα οποία θα εμφανίζουν βελτίωση.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης