Επικαιρότητα

Κομισιόν: Οι θέσεις των υποψηφίων για μετανάστευση, περιβάλλον και Brexit

Κομισιόν: Οι θέσεις των υποψηφίων για μετανάστευση, περιβάλλον και Brexit
Τι έχουν δηλώσει γι' αυτά τα θέματα οι πέντε υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν
Μετανάστευση, Brexit, κλιματική αλλαγή: οι επικεφαλής των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων εξέθεσαν τις θέσεις τους στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 26 Μαΐου.
Μια περιδιάβαση στις δηλώσεις του Γερμανού M. Weber (φιλοευρωπαϊκή δεξιά, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), του Ολλανδού F. Timmermans (σοσιαλδημοκράτης, Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα), της Δανής M. Vestager (φιλελεύθερη, ALDE), του Ολλανδού B. Eickhout (Πράσινοι) και του Ισπανού Nico Cué (ριζοσπαστική αριστερά).

Μετανάστευση

Weber: «Πρέπει να ελέγξουμε τα σύνορα της ΕΕ (...) Αυτή πρέπει να είναι η αναγκαία προϋπόθεση και, από την άλλη πλευρά, πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι μια ήπειρος που υπερασπίζεται τις ανθρωπιστικές αξίες (...) πρέπει να βοηθούμε όταν οι πρόσφυγες φθάνουν στα σύνορά μας, πρέπει να σεβόμαστε την αξιοπρέπειά τους».
Timmermans: «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι που έρχονται στην Ευρώπη έχουν ανάγκη για προστασία ή ότι έρχονται στην Ευρώπη επειδή τους έχουμε ανάγκη, και ότι εκείνοι που δεν έχουν το δικαίωμα να έρθουν στην Ευρώπη θα στέλνονται στις χώρες προέλευσης».
Vestager: «Αυτό που είναι σημαντικό είναι να υποδεχθούμε και να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη, αλλά θέλουμε επίσης το θέμα των μεταναστεύσεων να έχει μια καλή διαχείριση διότι πρέπει να ξέρουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στην Ευρώπη».
Eickhout: «Κάθε άνθρωπος που ψάχνει μια χώρα καταφύγιο επειδή διώκεται ή εξαιτίας ενός πολέμου, αυτός ο άνθρωπος έχει τη θέση του στην Ευρώπη. Πιστεύω πως το κύριο πρόβλημά μας, είναι ότι δεν εργαζόμαστε όλοι μαζί στην Ευρώπη».
Cue: «Κλείνουμε τα σύνορα γύρω από την Ιταλία, την Ελλάδα ενώ θα έπρεπε να μπορούμε να επιτρέψουμε τη διέλευση σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που έρχονται (…) από πολεμικές ζώνες στην πλειονότητά τους, και να μπορούμε να τους κατανείμουμε σε όλη την Ευρώπη».

Brexit

Weber: «Όταν φεύγετε από την ΕΕ, χάνετε τα πλεονεκτήματα αυτής της Ένωσης, αυτού του κλαμπ και αυτό είναι που ζουν οι Βρετανοί αυτή την ώρα: θα χάσουν πολλά».
Timmermans: «Το Brexit είναι τρομερό για όλο τον κόσμο, για το Ηνωμένο Βασίλειο, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη θέση των Ευρωπαίων στον κόσμο».
Vestager: «Το Brexit είναι κακό πράγμα και, αν πρέπει στ΄αλήθεια να βρούμε ένα θετικό σημείο, είναι πως οι 27 ενώθηκαν για να το αντιμετωπίσουν, αλλά αυτό δεν θα μπορέσει ποτέ να αντισταθμίσει αυτό το κακό πράγμα που είναι το Brexit».
Eickhout: «Εξακολουθώ να ελπίζω πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην ΕΕ. Αλλά αν θέλουν να φύγουν, πρέπει τουλάχιστον να διασφαλιστεί ότι θα φύγουν με συντεταγμένο τρόπο και εγώ θα ευχόμουν να αποτελέσουν μέρος της τελωνειακής ένωσης και της κοινής αγοράς».
Cue: «Το Brexit δεν είναι ένα θετικό στοιχείο επειδή πίσω από το Brexit μπορεί να υπάρξουν και άλλες (σ.σ. αποχωρήσεις), αύριο η Ουγγαρία, ίσως η Ιταλία με την άνοδο της ακροδεξιάς, με την ισχύ που ετοιμάζονται να πάρουν, κινδυνεύουμε να κάνουμε την Ευρώπη κομμάτια».

Οι νέοι που διαδηλώνουν για το κλίμα και η Ευρώπη

Weber: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ «έκανε μια εξαιρετική δουλειά για να αφυπνίσει την κοινωνία. Μια νομοθεσία για την κλιματική αλλαγή είναι απαραίτητη και πρέπει να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Timmermans: «Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι πολύ αποτελεσματική γιατί κατάφερε να κινητοποιήσει ένα τεράστιο κίνημα νεολαίας και αυτό το κίνημα κατάφερε να κινητοποιήσει τους πολιτικούς με έναν τρόπο που δεν θα πίστευα ότι θα ήταν δυνατόν πριν από τρία χρόνια».
Vestager: «Πιστεύω πως η Γκρέτα είναι μια πολύ καλή πηγή έμπνευσης. Πολλά πράγματα έχουν ήδη γίνει αλλά μπορούμε βεβαίως να συνεχίσουμε να κάνουμε περισσότερα .
Eickhout: «Αυτό που κατάφερε να κάνει η Γκρέτα, είναι να απευθυνθεί στην Ευρώπη για να πει ‘Πρέπει να κάνουμε περισσότερα’».
Cue: «Θεωρώ πως αυτή η νεαρή κοπέλα έκανε κάτι αρκετά ασυνήθιστο, για παράδειγμα το να κινητοποιήσει εδώ στο Βέλγιο τους φοιτητές κάθε Πέμπτη είναι ασυνήθιστο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης