Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

ΗΠΑ: Αρνητικές και πάλι οι τιμές φυσικού αερίου στην Permian - Υποχώρησαν κάτων από το μηδέν

tags :
ΗΠΑ: Αρνητικές και πάλι οι τιμές φυσικού αερίου στην Permian - Υποχώρησαν κάτων από το μηδέν

Στο κέντρο οι τιμές διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο μείον 40 σεντ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu)

Οι τιμές φυσικού αερίου της επόμενης ημέρας στο κέντρο Waha της λεκάνης Permian στο δυτικό Τέξας υποχώρησαν κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά από τις αρχές Απριλίου.
Το Waha NG-WAH-WTX-SNL διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο μείον 40 σεντ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) για την Τετάρτη 22/5/2019. Η τελευταία φορά που το Waha διαπραγματεύθηκε κάτω από το μηδέν ήταν η 3η Απριλίου, όταν ήταν κατά μέσο όρο χαμηλό ρεκόρ -4,28 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Στο Intercontinental Exchange, εν τω μεταξύ, το Waha διαπραγματεύεται κάτω από το μηδέν όλη την εβδομάδα.
Οι τιμές του Waha μειώνονται, καθώς οι επιχειρήσεις γεωτρήσεων αποκομίζουν ρεκόρ πετρελαίου από την Permian, τη μεγαλύτερη λεκάνη της χώρας. Το Waha κατά μέσο όρο έφτασε μόλις 92 cents / mmBtu φέτος, από $ 2,10 το 2018 και από τον μέσο όρο πενταετίας (2014-2018) $ 2,80.
Το πετρέλαιο βγαίνει από το έδαφος με το σχετικό αέριο, καθιστώντας τη Permian τη δεύτερη μεγαλύτερη δεξαμενή  σχιστολιθικού φυσικού αερίου.
Το πρόβλημα είναι η κατασκευή νέων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Permian δεν συνάδει με την παραγωγή, η οποία έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως.
Συνεπώς, οι παραγωγοί αναγκάζονται να καιούν ή να απελευθερώνουν το αέριο, να πληρώνουν άλλους για χώρο στους υφιστάμενους αγωγούς για να το διοχετεύσουν ή να σταματήσουν τη διάτρηση.
Παράλληλα δεν θέλουν να σταματήσουν τη γεώτρηση για πετρέλαιο, ειδικά με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης  να σημειώνουν άνοδο μέχρι το 40% φέτος.
Έτσι καίνε το αέριο για όσο διάστημα μπορούν - οι κανόνες του Τέξας επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να καίνε το αέριο για έξι μήνες - και να πληρώσουν άλλες για να το πάρουν όταν οι τιμές γίνονται αρνητικές καθώς περιμένουν νέους αγωγούς.
Η εξόρυξη πετρελαίου στην Permian σημείωσε  ρεκόρ 0,4 δισ. κυβικά πόδια την ημέρα (bcfd) κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 και αναμένεται να φθάσει τουλάχιστον στα 0,6 bcfd στα μέσα του 2019, σύμφωνα με την Rystad Energy.
Ένα δισεκατομμύριο κυβικά πόδια είναι αρκετό αέριο για περίπου 5 εκατομμύρια σπίτια ΗΠΑ για μια ημέρα.
Οι εταιρείες ενέργειας κατασκευάζουν νέους αγωγούς, αλλά αυτές δεν θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι τα τέλη του 2019 και πιθανόν να γεμίσουν γρήγορα, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Η Kinder Morgan Inc κατασκευάζει δύο αγωγούς φυσικού αερίου - το 1,75 δις. δολ. Gulf Coast Express και το 2 δις. δολ. Permian Highway - το οποίο θα μεταφέρει περίπου 2 bcfd από την Permian στην ακτή του Κόλπου.
Η Gulf Coast Express αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και το Permian Highway στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης