Ενέργεια

Τσίπρας: Βασικοί πυλώνες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης Ελλάδα και Βουλγαρία - Βίντεο

Τσίπρας: Βασικοί πυλώνες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης Ελλάδα και Βουλγαρία - Βίντεο
Τον αγωγό φυσικού αερίου IGB εγκαινίασαν Τσίπρας – Borisov
Την θέση ότι Ελλάδα και Βουλγαρία είναι βασικοί πυλώνες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εγκαινίασε μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογο του B. Borisov τον αγωγό φυσικού αερίου IGB στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας.
«Η ενεργειακή ασφάλεια και ο πολλαπλασιασμός των ενεργειακών πηγών παραμένει μια πολύ σημαντική προτεραιότητα για την Ελλάδα.
Ο TAP, ο κάθετος διάδρομος, ο East-Med, ο υπό σχεδίαση σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο αντίστοιχος σταθμός στη Ρεβυθούσα ο οποίος πρόσφατα επεκτάθηκε με τρίτη δεξαμενή, ο Turkish Stream 2, είναι έργα που ενισχύουν τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της Eλλάδας, τη φίλης Βουλγαρίας και μαζί της ευρύτερης περιοχής.
Με τον κάθετο διάδρομο, πρώτο τμήμα του οποίου είναι ο αγωγός IGB, αρχίζει και διαμορφώνεται ένα δίκτυο μεταφοράς ενέργειας που καθιστά τα Βαλκάνια ενεργειακό κόμβο [...]
Ένα μεγάλο τμήμα του αερίου στον IGB θα προέρχεται από τον TAP, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει το 2020 και θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές» είπε ο πρωθυπουργός.
«Η χώρα μας, μέσω μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που οδήγησε στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και μιας σειράς πολυμερών σχημάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Ανατολική Μεσόγειο, έχει ενισχύσει τον ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή» τόνισε ο κ.Τσίπρας.

Το 2020 η έναρξη λειτουργίας

Η έναρξη λειτουργίας του αγωγού αναμένεται το 2020.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο διασυνδετήριος αγωγός IGB αποτελεί ένα εμβληματικό έργο και μια βασική συνιστώσα της κάθετης διασύνδεσης των Βαλκανίων.
Ενισχύει τη θέση της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου για την περιοχή, ενώ έχει προφανή οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας, εφόσον στην κατασκευή θα συμμετάσχουν και ελληνικές εταιρείες.
Θα αντλεί αέριο, τόσο από τον TAP, ο οποίος θα αρχίσει να λειτουργεί το 2020, όσο και, μελλοντικά, από τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη.  
Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα σημαντικό γεωγραφικό σταυροδρόμι σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών στον παγκόσμιο ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη.
Η προώθηση του κάθετου διαδρόμου αναβαθμίζει σημαντικά τη θέση της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και θέτει τις βάσεις για μια ενεργή πολιτική οικονομικής συν-ανάπτυξης, συνεργασίας και οικονομικής ευημερίας για την περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης.

219

Η στρατηγική σημασία του έργου

Η κατασκευή της γραμμής διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας στοχεύει στην παροχή διαφοροποίησης όχι μόνο των διαδρομών αλλά και των πηγών φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία και την περιοχή.
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του νότιου διαδρόμου, μέσω του IGB, θα υπάρξει πρόσβαση σε εναλλακτικές προμήθειες από την περιοχή της Κασπίας, καθώς και σε υφιστάμενους ή μελλοντικούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Βασικά πλεονεκτήματα:

Το έργο δημιουργεί ευκαιρίες συνδεσιμότητας και συνεργασίας με άλλα μελλοντικά σημαντικά έργα στην περιοχή – τον τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη της Ελλάδας, τον East Med για άμεση σύνδεση των ενεργειακών πόρων από την Ανατολική Μεσόγειο και με την Ελλάδα μέσω της Κύπρου και της Κρήτης, καθώς και με υγροποιημένο αέριο από το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Ο IGB έχει στρατηγική σημασία για την υλοποίηση του Κάθετου αγωγού φυσικού αερίου που υποστηρίζεται από την Ευρωπαική Επιτροπή, ο οποίος διασυνδέει τα δίκτυα της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας.
Το έργο θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ιδέας για την υλοποίηση ενός βαλκανικού κόμβου φυσικού αερίου.
Η υλοποίηση του έργου παρέχει, επίσης, ευκαιρίες διαμετακόμισης μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας και του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Bulgartransgaz EAD στις άλλες διασυνδέσεις φυσικού αερίου- προς τη Ρουμανία και προς τη Σερβία.

Δείτε ΕΔΩ το σχετικό βίντεο στο -3:36:16
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης