Επικαιρότητα

Τσίπρας VS Μητσοτάκη : Το νέο El Classico της ελληνικής πολιτικής σκηνής και το αίνιγμα των δημοσκοπήσεων - Π.Μπουσμπουρέλης

Τσίπρας  VS Μητσοτάκη : Το νέο El Classico της ελληνικής πολιτικής σκηνής και το αίνιγμα των  δημοσκοπήσεων - Π.Μπουσμπουρέλης

Τα χαρακτηριστικά της πολιτικής μάχης που κρίνει το μεταμνημονιακό τοπίο

Κλίμα αναμονής επικρατεί στην τελική ευθεία της εκλογικής αναμέτρησης καθώς οι δημοσκοπήσεις αντιμετωπίζονται με καχυποψία.
Και αυτό γιατί οι μεν λοιδορούν τις διαφορές – μαμούθ υπέρ της ΝΔ με την οποία οι εταιρίες δημοσκοπήσεων τροφοδοτούσαν τα media πριν ακόμα και μερικές ημέρες και οι δε τις διαρροές, ότι η διαφορά έχει μειωθεί στο ελάχιστο.
Ίσως όμως βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε ένα όχι τόσο εύκολα προβλέψιμο αποτέλεσμα, καθώς οι μετρήσεις στις τελευταίες εκλογές έπεσαν τελείως έξω και υπάρχουν τεχνικά στοιχεία ( έλλειψη μετρήσεων face to face) που δείχνουν, γιατί στην Ελλάδα παρατηρούνται αυτές οι αποκλίσεις.
 Το προβάδισμα της ΝΔ είναι το βασικό σενάριο, χωρίς να μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα, ποια θα είναι η έκτασή του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βελτιώσει την εικόνα του στην τελική ευθεία όμως το σημείο αφετηρίας του ήταν χαμηλό.
Σε κάθε περίπτωση η διαφορά έχει μεγάλη σημασία καθώς θα σηματοδοτήσει το πολιτικό σκηνικό της επόμενης ημέρας .
Θα φανεί δηλαδή στις Ευρωεκλογές αν η ΝΔ μπορεί να πείσει, ότι θα είναι αυτή που θα κερδίσει τις εθνικές εκλογές ή θα δούμε ένα άλλο πολιτικό μείγμα συμμαχιών που μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες φάνταζε απίθανο.
Σε γενικές γραμμές ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε κάποιο καθοριστικό λάθος κατά την προεκλογική εκστρατεία, όπως και το απέφυγε όσον καιρό έχει ηγηθεί της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απογοήτευσε όσους από την άλλη πλευρά συμπεριλαμβανομένων και ιδιοκτητών media τον περίμεναν «λίγο» και αφελή. Αντίθετα κινήθηκε «ακομπλεξάριστα» και με θάρρος αναλαμβάνοντας να ανασυστήσει και να ανανεώσει ένα κόμμα, που είτε το θέλουμε είτε όχι χρεώνεται με αποτυχίες, άφησε μια οικονομία με πολύ αυξημένο χρέος και σε γενικές γραμμές πλην της περιόδου Σαμαρά δεν έδειξε αποφασιστικότητα και ρεαλισμό στην διαχείριση της εξουσίας.
Όμως ο Αλέξης Τσίπρας από την άλλη πλευρά δεν είναι μια εύκολη λεία. Διαψεύδοντας τις κίτρινες προκαταλήψεις εξελίχθηκε σε έναν συστημικό ηγέτη με έντονο το αριστερό στοιχείο και την αναδιανομή του εισοδήματος. Υλοποίησε μια πολιτική με έντονα αριστερά χαρακτηριστικά εντός του ευρώ, χάνοντας όμως το πλειοψηφικό ρεύμα και δημιουργώντας χάσματα με την μεσαία τάξη.
Η αναζήτηση ενός νέου στίγματος που επιδιώκει θα του πάρει χρόνο, πλην όμως τα μέτρα ρυθμίσεων και μείωσης φορολογίας του απέδωσαν εκλογικά οφέλη.
Η μεταξύ τους κόντρα το νέο El Classico της πολιτικής βάφτηκε με μελανά χρώματα από την άλλη πλευρά στην βουλή, όταν οι προσωπικές διαμάχες, η κοτερολογία και οι αναφορές εκάστου στην διαπλοκή του άλλου υποβίβασαν στα μάτια του ελληνικού λαού τους δύο βασικούς μονομάχους. Λαός ο οποίος αρκετά έχει ταλαιπωρηθεί μετά από 9 χρόνια μνημονίων.
Η μάχη της Κυριακής 26 Μαϊου είναι πρώτα από όλα μια εκλογική αναμέτρηση.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης