Διεθνή

Κίνα: Είμαστε έτοιμοι για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για το εμπόριο

Κίνα: Είμαστε έτοιμοι για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για το εμπόριο
Οι διαπραγματεύσεις είναι στον αέρα από τις 10/5 όταν και αυξήθηκαν οι δασμοί των ΗΠΑ σε εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα
Την θέση ότι η Κίνα είναι έτοιμη να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το εμπόριο διατύπωσε ο Cui Tiankai πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν σταματήσει από τις 10/5, ημέρα κατά την οποία οι ΗΠΑ προχώρησαν στην αύξηση των δασμών από το 10% στο 25% για εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα συνολικής αξίας 200 δις δολαρίων.
Την ίδια στιγμή, η ένταση παραμένει καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως βάζουν στη «μαύρη λίστα» τον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιών Huawei ενώ αντίστοιχες πληροφορίες υπάρχουν και για την κινεζική εταιρεία Hikvision Digital Technology Co Ltd, μια από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες συστημάτων βιντεοεπιτήρησης στον κόσμο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Trump σκοπεύει να επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στη Hikvision, ουσιαστικά να της απαγορεύσει να αποκτά και να αξιοποιεί αμερικανικά προϊόντα τεχνολογίας.
Παρά τις κινήσεις αυτές ο Κινέζος πρέσβης στις ΗΠΑ υποστήριξε ότι το Πεκίνο είναι ανοιχτό σε συνομιλίες.
«Η Κίνα παραμένει έτοιμη να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις ΗΠΑ για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία.
Η πόρτα μας είναι ακόμα ανοιχτή» τόνισε ο Cui Tiankai.
O Tiankai κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι αλλάζουν συχνά τις θέσεις τους στις διάφορες προτάσεις που κατατίθενται προκειμένου να μπει ένα τέλος στην εμπορική διαμάχη ενώ τόνισε ότι η αμερικανική πλευρά ήταν αυτή που υπαναχώρησε από συμφωνίες, στις οποίες είχαν καταλήξει το προηγούμενο διάστημα.
«Είναι απολύτως σαφές ότι η αμερικάνική πλευρά άλλαξε πολλές φορές τις θέσεις της και έσπασε τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί.
Εμείς δεσμευόμαστε σε ότι συμφωνούμε, αλλά είναι οι ΗΠΑ που αλλάζουν τις θέσεις τους τόσο συχνά» είπε μιλώντας στο δίκτυο Fox News ο Tiankai, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι οι περιορισμοί στη Huawei είναι χωρίς βάση και αποδεικτικά στοιχεία και ότι αυτοί θα μπορούσαν να υποσκάψουν τη λειτουργία των αγορών.
«Όλοι γνωρίζουν ότι η Huawei είναι μια ιδιωτική εταιρεία.
Είναι απλά μια κανονική κινεζική ιδιωτική εταιρεία.
Όλες οι κινήσεις σε βάρος της Huawei γίνονται με πολιτικά κριτήρια» είπε ο Tiankai.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης