Τα βασικά tips για τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας του κλιματιστικού έως και 50%

Τα βασικά tips για τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας του κλιματιστικού έως και 50%
Έξυπνοι τρόποι θα μας εξοικονομήσουν χρήματα από τη λειτουργία του κλιματιστικού
Αν και οι ζέστες δεν έχουν ακόμη μπει για τα καλά, κρίνεται φρόνιμο να προετοιμάσουμε το έδαφος για τα εργαλεία που θα μας κάνουν δροσερή την ημέρα μας.
Ο λόγος για το κλιματιστικό φυσικά που αποτελεί την πιο δροσερή παρέα μας τις καυτές μέρες του καλοκαιριού.
Αν και πολλές φορές η συντήρηση του κλιματιστικού παραμελείται, η σημασία της είναι τέτοια που την καθιστά αναγκαία, συγκεντρώνοντας όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να περιοριστεί το κόστος της λειτουργίας του έως και 50%.

Η διαδικασία συντήρησης του κλιματιστικού θα μας εξασφαλίσει πολλαπλά οφέλη όπως:

  • Μακροζωία του κλιματιστικού και αντοχή στο χρόνο
  • Καλύτερη απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας
  • Πρόληψη και αποφυγή βλαβών
  • Εξοικονόμηση χρημάτων από τα κόστη επισκευών και την περιττή κατανάλωση ρεύματος
  • Καλύτερη λειτουργία με μείωση του θορύβου και βελτίωση της ποιότητας αέρα
Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως η συχνότητα του service εξαρτάται από τη χρήση του κλιματιστικού (από τις ώρες λειτουργίας ), από τις συνθήκες περιβάλλοντος (μεγάλες ή πολύ μικρές θερμοκρασίες, ρυπογόνο περιβάλλον με κάπνες ή σκόνες κλπ.).
Όμως τουλάχιστον μια φορά το χρόνο τουλάχιστον, θα πρέπει να γίνεται συντήρηση από ειδικό τεχνίτη ψυκτικό. Βεβαίως, είναι αυτονόητο ότι ειδικό τεχνίτη θα πρέπει να καλούμε και όταν αντιλαμβανόμαστε ασυνήθιστη συμπεριφορά στη λειτουργία του μηχανήματος (μειωμένη απόδοση, ασυνήθιστοι θόρυβοι κλπ.).

53

Καθαρισμός των φίλτρων

Ο καθαρισμός των φίλτρων που συγκρατούν τη σκονή αποτελεί βασικό κεφάλαιο στο θέμα της συντήρησης του κλιματιστικού. Τα φίλτρα, συγκρατώντας τη σκόνη, την εμποδίζουν να ανακυκλωθεί εντός του δωματίου και του χώρου όπου κατοικούμε. Τα φίλτρα είναι μεμβράνες που αφαιρούνται εύκολα και πλένονται απλά, με νερό. Αφού στεγνώσουν τοποθετούνται και πάλι στη συσκευή και είναι έτοιμα για χρήση. Κατά κανόνα τα φίλτρα πρέπει να καθαρίζονται κάθε 50 με 60 ώρες λειτουργίας του κλιματιστικού.

Ετήσια συντήρηση

Εκτός από οποιαδήποτε συντήρηση ή καθαρισμό κάνουμε μόνοι μας, είναι απαραίτητο, μια φορά το χρόνο, να πραγματοποιείται ολοκληρωμένη συντήρηση του κλιματιστικού μας από εξειδικευμένο συνεργείο, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, καθαρίζονται και άλλα μέρη της συσκευής, πέρα από τα φίλτρα, που συγκρατούν σκόνη και σωματίδια.

Βασικά σημεία της ετήσιας συντήρησης είναι ο έλεγχος των πιέσεων, της ποσότητας του ψυκτικού υγρού καθώς και οπτικός και ακουστικός έλεγχος για τη γενική κατάσταση του μηχανήματος και ασυνήθιστους θορύβους.

Τα σημεία – κλειδιά της ορθολογικής χρήσης της κλιματιστικής συσκευής είναι τα εξής:

 Δεν χρησιμοποιούμε άσκοπα το κλιματιστικό, παρά μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Όταν οι εναλλακτικοί τρόποι δροσισμού (σκίαση, ρεύμα αέρα, ανεμιστήρας κτλ) μπορούν να βελτιώσουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της κατοικίας, αποφεύγουμε τη χρήση του κλιματιστικού. Επίσης, τον απενεργοποιούμε όταν στον χώρο δεν θα βρίσκεται κανείς για αρκετή ώρα. Το ίδιο πράττουμε λίγο πριν κοιμηθούμε, στην περίπτωση που διαθέτουμε κλιματιστικό στο υπνοδωμάτιο. 

92

• Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 25 – 26 βαθμούς Κελσίου και όχι σε χαμηλότερα επίπεδα. Η συγκεκριμένη θερμοκρασία δημιουργεί τις βέλτιστες συνθήκες θερμικής άνεσης χωρίς να «καταψύχει» το χώρο. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες, εκτός του γεγονότος πως απαιτούν σαφώς μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, καταπονούν τον ανθρώπινο οργανισμό κατά τη μετάβασή του από το θερμό εξωτερικό περιβάλλον, στο ψυχρό του εσωτερικού του ακινήτου.

Συνδυάζουμε τη λειτουργία του κλιματιστικού με την αξιοποίηση των φυσικών τρόπων δροσισμού. Τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες και ιδίως τις μεσημεριανές ώρες, φροντίζουμε να κατεβάζουμε τις τέντες και να κλείνουμε κατά το δυνατόν τα εξωτερικά παραθυρόφυλλα και τις μπαλκονόπορτες, ώστε να προστατεύουμε το χώρο μας από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι, ψύξη του χώρου γίνεται γρηγορότερα και με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Κρατάμε κλειστά τα παράθυρα κατά τη διάρκεια λειτουργίας του κλιματιστικού. Ωστόσο, καλό είναι να ανανεώσουμε ανά διαστήματα τον αέρα στο εσωτερικό της κατοικίας μας, ιδίως αν διαθέτουμε συμβατικές συσκευές κλιματισμού, οι οποίες ανακυκλώνουν τον ήδη υπάρχοντα αέρα στο δωμάτιο. Επιπλέον, αποφεύγουμε το κάπνισμα εντός των κλιματιζόμενων χώρων και φροντίζουμε να μην υπάρχει συσσωρευμένη σκόνη στο δωμάτιο ή να μην γίνονται εργασίες που δημιουργούν σωματίδια. Το κλιματιστικό «ρουφάει» τον αέρα του δωματίου με τον καπνό ή τα αιωρούμενα σωματίδια και τον διοχετεύει ξανά στο χώρο, καθιστώντας ανθυγιεινή την ατμόσφαιρα εντός της κατοικίας.

www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr