Engie και EDP δημιουργούν κοινή επιχείρηση στην υπεράκτια αιολική ενέργεια

tags :
Engie και EDP δημιουργούν κοινή επιχείρηση στην υπεράκτια αιολική ενέργεια

Η Engie και η EDP, μέσω της θυγατρικής της EDP Renewables, θα συνδυάζουν τα υπεράκτια αιολικά περιουσιακά τους στοιχεία και τα project  αγωγών, ξεκινώντας από συνολικά 1,5 gigawatts (GW) υπό κατασκευή και 4 GW υπό ανάπτυξη

 Η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας Engie και η πορτογαλική εταιρεία ενέργειας EDP θα δημιουργήσουν μια κοινή επιχείρηση 50-50 για να ενώσουν τις σταθερές και πλωτές υπεράκτιες αιολικές επιχειρήσεις τους, ανακοίνωσαν οι εταιρείες.
"Η δημιουργία αυτής της κοινοπραξίας θα φέρει τα έργα που έχουμε μαζί. Σημαίνει ότι από την πρώτη μέρα η JV θα είναι μεταξύ των πέντε κορυφαίων παικτών στην αγορά, φέρνοντας τις δυνάμεις μας μαζί », δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο η Isabelle Kocher, διευθύνουσα σύμβουλος της Engie.
Ο διευθύνων σύμβουλος της EDP Antonio Mexia δήλωσε ότι ο τομέας της αιολικής ενέργειας είναι διαφορετικός από τους άλλους ανανεώσιμους πόρους, καθώς η κλίμακα των έργων είναι μεγάλη, η τεχνολογική πρόκληση είναι τεράστια και είναι μια πολύ συγκεντρωμένη αγορά.
"Σε αυτόν τον τομέα, το μέγεθος είναι πραγματικά σημαντικό, καθώς πολλοί δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν εδώ", ανέφερε.
Η Engie και η EDP, μέσω της θυγατρικής της EDP Renewables, θα συνδυάζουν τα υπεράκτια αιολικά περιουσιακά τους στοιχεία και τα project  αγωγών, ξεκινώντας από συνολικά 1,5 gigawatts (GW) υπό κατασκευή και 4 GW υπό ανάπτυξη.
Η κοινή επιχείρηση στοχεύει στην επίτευξη έργων  5-7 GW σε λειτουργία ή κατασκευή και 5-10 GW υπό προχωρημένη ανάπτυξη έως το 2025. Η νέα επιχείρηση θα στοχεύσει αρχικά σε αγορές σε χώρες όπως η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, ανέφεραν οι εταιρείες.
Ο παράκτιος αιολικός τομέας προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά έως το 2030 καθώς η ζήτηση για ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αυξάνεται.
Νωρίτερα φέτος, η Engie είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από 20 χώρες τα επόμενα τρία χρόνια και θα στοχεύσει σε νέες αγορές στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Engie απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα σε καθαρότερες μορφές ενέργειας. Οι δραστηριότητες χαμηλών εκπομπών άνθρακα αντιπροσωπεύουν πλέον το 91% του χαρτοφυλακίου της.
Η θυγατρική της EDP, EDP Renewables είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής ενέργειας στον κόσμο και είναι παρούσα σε 14 διεθνείς αγορές.
Οι εταιρείες αναμένουν τη λειτουργία της κοινοπραξίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Οι μετοχές της Engie υποχώρησαν κατά 1,8% σε σχεδόν 13,00 ευρώ και οι μετοχές της EDP αυξήθηκαν κατά 1% στα 3,27 ευρώ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης