Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Σε θολό τοπίο η εμβληματική διασύνδεση Αττικής με Κρήτη - Θεσμικά όργανα και κυβέρνηση καλούνται να δώσουν λύσεις

Σε θολό τοπίο η εμβληματική διασύνδεση Αττικής με Κρήτη - Θεσμικά όργανα και κυβέρνηση καλούνται να δώσουν λύσεις

To παιχνίδι παρασκηνιακών συμφερόντων πρέπει σύντομα να ξεκαθαρίσει

Ενώ εντός των προσεχών ημερών αναμένονται τα τεύχη δημοπράτησης από την πλευρά της Αριάδνης για το καλώδιο διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης, που πάντως ούτε χθες 20/5 δημοσιοποιήθηκαν, ένα θολό τοπίο αρχίζει να επικρατεί για ένα κομβικό έργο, που το ίδιο το Υπουργείο έχει επισημάνει, ως στρατηγικής σημασίας, αφού θα μειώσει το ενεργειακό κόστος κατά 300-400 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση.
Οι προδιαγραφές είναι ένα θέμα μείζονος σημασίας το οποίο φαίνεται ότι θα εμπλακεί σε νομικές περιπέτειες, όμως το άμεσο θέμα έχει να κάνει με την αδειοδότηση και την απόφαση για προκήρυξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Η Ολομέλεια είναι το κλειδί, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα σταθεί δυνατό να επιτευχθεί.
Την ίδια στιγμή κάποιοι μιλούν και για ειρωνικές ανακοινώσεις κέντρων προσκείμενων στον EuroAsia, ο οποίος καλείται εκ των πραγμάτων να επισημοποιήσει ποιές είναι οι θέσεις του.
Σύσσωμη η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα τάσσεται υπερ της άμεσης προκήρυξης και  υλοποίησης του έργου, γνωρίζοντας ότι είναι μεγίστης σημασίας για την εθνική οικονομία και την ενεργειακή αγορά, αποτελώντας  ένα κορυφαίο έργο υποδομών.

Μεγάλη πρόκληση η έναρξη της υλοποίησης του έργου

Παράλληλα όμως τα συμφέροντα μεγάλων ευρωπαϊκών και όχι μόνο εταιριών, που βλέπουν το έργο ως διεθνή ευκαρία, ασκούν έντονες παρασκηνιακές πιέσεις με στόχο την μεγιστοποίηση του οφέλους.
Έτσι διαμορφώνεται ένα σκηνικό προβληματικό, που οφείλει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να ξεκαθαρίσει με ταχείες αποφάσεις γιατί πολύτιμος χρόνος χάνεται.
Το έργο αυτό εξάλλου είναι κομβικό και για τον ίδιο τον ΑΔΜΗΕ, που σαν ευρωπαϊκός διαχειριστής δικτύου συγκεντρώνει επενδυτικό ενδιαφέρον μετά την τελευταία έκθεση της Edison και καλείται να αποδείξει ότι μπορει να υλοποιήσει ένα εγχείρημα, που επιβάλλεται από τις ανάγκες του σήμερα.
Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες και για την Κομισισόν, η οπία εν μέσω της ευρωοπαϊκής εκλογικής αναμέτρησης καλείται να δώσει το καθαρό στίγμα της κατεύθυνσης της ανάπτυξης σε μια χώρα - μέλος, που πέραν της αντιμετώπισης των ενεργειακών προβλημάτων της, έχει ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας βιομηχανίας και της απασχόλησής της.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης