Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ανταρκτική: 5 φορές πιο γρήγορα από την δεκαετία του 90 λιώνουν οι πάγοι

Ανταρκτική: 5 φορές πιο γρήγορα από την δεκαετία του 90 λιώνουν οι πάγοι
Περίπου το 1/4 της έκτασής τους πλέον παρουσιάζει αισθητή αδυναμία με το πάχος σε ορισμένα τμήματα τους να έχει μειωθεί μέχρι και 100 μέτρα
Πέντε φορές πιο γρήγορα σε σχέση με την δεκαετία του 1990 λιώνουν οι πάγοι στην Ανταρκτική σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα των ερευνητών του Geophysical Research Letters.
Η άνοδος στην θερμοκρασία του Νότιου Ωκεανού έχει ως αποτέλεσμα τμήματα πάγου να βυθίζονται στο νερό όλο και πιο συχνά.
Το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να επιφέρει άνοδο της στάθμης των υδάτων μέχρι και πέντε μέτρα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο χιλιάδες παράκτιες πόλεις ανά τον πλανήτη.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της έρευνας, που αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του ο Guardian, οι πάγοι διατηρούσαν την σταθερότητα τους το 1992.
Εντούτοις, περίπου το 1/4 της έκτασής τους πλέον παρουσιάζει αισθητή αδυναμία με το πάχος σε ορισμένα τμήματα τους να έχει μειωθεί μέχρι και 100 μέτρα.
Τα νέα ευρήματα μάλιστα υποδεικνύουν παράλληλα ότι το λιώσιμο των πάγων αρχίζει να επεκτείνεται και στο εσωτερικό της Ανταρκτικής.
Με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να είναι πλέον παραπάνω από ορατές, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Eπισημαίνουν πως χωρίς την δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, το λιώσιμο των πάγων και κατά συνέπεια η άνοδος της στάθμης της θάλασσας δεν θα σταματήσει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης