Επιχειρήσεις

Ευ.Τσοτσορός (ΕΛΠΕ): H ευελιξία των μονάδων διύλισης καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη των θετικών αποτελεσμάτων

Ευ.Τσοτσορός (ΕΛΠΕ): H ευελιξία των μονάδων διύλισης καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη των θετικών αποτελεσμάτων
H διατήρηση και το 2019 των επιδόσεων και η επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων στην Εμπορία και τα Πετροχημικά συνέβαλαν, σε ποσοστό 37 %, στη συνολική λειτουργική κερδοφορία
«Συνέχιση της κερδοφορίας, με ικανοποιητικές επιδόσεις, κατέγραψε  ο Ομιλος ΕΛΠΕ και κατά το Α’ τρίμηνο του 2019 επιτυγχάνοντας Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA € 123 εκατ. και δημοσιευμένα κατά ΔΠΧΑ καθαρά κέρδη € 47 εκατ., παρά την αρνητική συγκυρία των σημαντικά μειωμένων διεθνών περιθωρίων διύλισης, τα οποία σε συνδυασμό με τις αναταράξεις στην αγορά αργού λόγω περιφερειακών και γενικότερων γεωπολιτικών εξελίξεων οδήγησαν τα περιθώρια της Μεσογείου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 ετών, σημειώνοντας πτώση κατά 29-31% και μειώνοντας τα κέρδη EBITDA των ανταγωνιστικών διυλιστηρίων στην ευρύτερη περιοχή έως και 46 % δήλωσε ο κ. Ευστάθιος Τσοτσορός, Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., για τα οικονομικά αποτελέσματα A’ Τριμήνου 2019
O κ. Τσοτσορός επεσήμανε ότι " Η αρνητική διεθνής συγκυρία, σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση εργασιών στο πλαίσιο της τακτικής συντήρησης για το 2019 των διυλιστηρίων, οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής κατά 9 % φθάνοντας στους 3,6 εκατ. τόνους.
Ωστόσο, η ευελιξία των μονάδων διύλισης στην κατεργασία πολλών τύπων αργού υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη των θετικών αποτελεσμάτων, καθώς επέτρεψε τη διατήρηση σημαντικής υπερ-απόδοσης σε σύγκριση με τα περιθώρια σύνθετων διυλιστηρίων Μεσογείου.
Επιπλέον, η διατήρηση και το 2019 των επιδόσεων και η επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων στην Εμπορία και τα Πετροχημικά συνέβαλαν, σε ποσοστό 37 %, στη συνολική λειτουργική κερδοφορία, αφού οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά σημείωσαν αύξηση κατά 4%, οι όγκοι πωλήσεων της Διεθνούς Εμπορίας κατέγραψαν άνοδο 8% και οι πωλήσεις αεροπορικών & ναυτιλιακών καυσίμων εμφανίστηκαν σημαντικά αυξημένες σε ποσοστό 26%.
Με την ισχυροποίηση του Ισολογισμού του Ομίλου, μετά και την περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους και των συνολικών υποχρεώσεων και με στόχο την ενίσχυση της ηγετικής θέσης του Ομίλου στα ενεργειακά δρώμενα της Ν.Α Ευρώπης, υλοποιούμε με συνέπεια το σχεδιασμό μετάβασης στο νέο παραγωγικό μοντέλο της μεταψηφιακής εποχής της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Συνεχίζουμε την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στο πλαίσιο των πενταετών κυλιόμενων αναπτυξιακών προγραμμάτων, μέσου προϋπολογισμού € 1 δισ., για την επιτυχή μετεξέλιξη των δομών για τις παραγωγικές και εμπορικές μας δραστηριοτήτες, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, της ψηφιακής ολοκλήρωσης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφεια.
Οι στρατηγικές συνεργασίες του Ομίλου με τις κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες TOTAL,  ExxonMobil,  Repsol και Edison, η πρόσφατη υπογραφή των συμβάσεων Έρευνας και Παραγωγής για το “Block 10” στον Κυπαρισσιακό και την “Περιοχή Ιόνιο”, αλλά και η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της αντίστοιχης διαδικασίας για τις άλλες δύο θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη μέσα στους επόμενους μήνες, ανοίγουν τον δρόμο για την υλοποίηση του σημαντικού εθνικού εγχειρήματος εντοπισμού αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κινείται με συνέπεια και διαφάνεια, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη μέριμνα για την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος και αξιοποιώντας, παράλληλα, το συγκριτικό του πλεονέκτημα που είναι η υψηλού επιπέδου κατάρτιση και γνώση των έμπειρων στελεχών που διαθέτει.»   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης