Τελευταία Νέα
Απόψεις

Λάμπρος Τζούμης (Aντιστράτηγος ε.α.): Ολοταχώς για λύση «καζάν - καζάν»

Λάμπρος Τζούμης (Aντιστράτηγος ε.α.): Ολοταχώς για λύση «καζάν - καζάν»
O Λάμπρος Τζούμης είναι Αντιστράτηγος ε.α
Στις αρχές Φεβ. λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Άγκυρα είχα εκφράσει την άποψη ότι αυτή αποτελεί «πρόβα επώδυνου συμβιβασμού». Μια μέρα πριν τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν η Άγκυρα σε μια κίνηση ωμού εκβιασμού επικήρυξε τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, αγνοώντας επιδεικτικά τις τελεσίδικες αποφάσεις της ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης που τους έχει χορηγήσει άσυλο.
Ταυτόχρονα με δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας ανακοίνωσε ότι στο τραπέζι της συνάντησης θα ήταν «η τουρκική μειονότητα της Θράκης, το Αιγαίο και τα νησιά». Παρ΄ όλα αυτά η επίσκεψη δεν αναβλήθηκε όπως ήταν επιβεβλημένο αλλά πραγματοποιήθηκε κανονικά. Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο κράτησε πάνω από δύο ώρες και κανείς δεν γνωρίζει τι συζητήθηκε μεταξύ τους. Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών η αποτίμηση της επίσκεψης ήταν θετική και θα συντελούσε στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μέσω προώθησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Από τότε και μετά επακολούθησαν οι δηλώσεις:

   1ον : Του πρώην ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών σύμφωνα με τις οποίες δεν πρέπει να είμαστε «μοναχοφάηδες» αλλά να έχει και η Τουρκία έσοδα από τον ενεργειακό πλούτο της Ν.Α. Μεσογείου.
   2ον : Του ΥΠΕΞ κ. Κατρούγκαλου ότι «στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας που εμείς θέλουμε αυτό να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές»
   3ο : Του βουλευτή κ. Τσιρώνη περί απομονωμένου Καστελλορίζου υιοθετώντας ουσιαστικά τις τουρκικές θέσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι δυνατόν ένα τόσο μικρό νησί μπροστά από τις τουρκικές ακτές, να έχει ένα τόσο μεγάλο κομμάτι υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ. Η Άγκυρα προβάλει το επιχείρημα ότι το σύμπλεγμα των νησίδων-βραχονησίδων της περιοχής του Καστελόριζου, διέπεται από ειδικό καθεστώς, των αποκομμένων νησίδων που επικάθονται επί της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Άρα, τα νησιά αυτά υποστηρίζει η Τουρκία, δεν διαθέτουν ούτε ΑΟΖ, ούτε και έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα και διαφοροποιείται ολόκληρος ο χάρτης της περιοχής.
   4ον : Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζονταν συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών κατ΄ αντίστοιχο τρόπο με τη συμφωνία των Πρεσπών. 

Εν τω μεταξύ παρά τις προσδοκίες που εκφράσθηκαν από κυβερνητικής πλευράς για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων από την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Άγκυρα, η τουρκική προκλητικότητα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο τόσο σε επίπεδο ρητορικής αλλά και επιχειρησιακών δράσεων που το διαπιστώνουμε καθημερινά. Στη Ν.Α. Μεσόγειο η Τουρκία συνεχίζει απτόητη τις προετοιμασίες για την παράνομη γεώτρηση που είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει και καθημερινά αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας. Τις τελευταίες μέρες η Άγκυρα προχώρησε σε δύο κινήσεις ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο την ένταση στην περιοχή. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ επιχείρησε για μία ακόμη φορά να «γκριζάρει» το Αιγαίο καθώς έθεσε ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και παράλληλα το τουρκικό ΥΠΕΞ παρουσίασε σε ξένους διπλωμάτες χάρτες για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο που εξαφανίζει την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κύπρου.
 Μέσα σε αυτό το κλίμα ο κ. Τσίπρας κάλεσε την Τουρκία να μην συνεχίζει την προκλητική τακτική έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Παράλληλα ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων χαρακτήρισε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση», λέγοντας ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις. Η εν λόγω δήλωση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθόσον η Βρετανία αποτελεί εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ, σε Συνέδριο που οργάνωσε η Πολεμική Αεροπορία στο Τατόι, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, μίλησε για διάλογο και φιλία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και για συμφωνίες win-win για όλους. Όπως διευκρίνισε ο Αμερικανός πρέσβης. «Είναι πολύ σημαντικό ο κ. Τσίπρας να ταξιδέψει στην Άγκυρα, αφού στο τέλος της ημέρας η Τουρκία είναι μέλος του NATO». H κατάσταση win-win (ή θετικού αθροίσματος) αναφέρεται σε μία λύση που να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές και σε ένα αποτέλεσμα, όπου όλοι κερδίζουν από την επίλυση. Εν αντιθέσει, η κατάσταση win-lose (ή μηδενικού αθροίσματος) αφορά το αποτέλεσμα, κατά το οποίο η μια πλευρά κερδίζει μέσα από την ήττα της άλλης.  
Η λύση «win - win» ή «καζάν - καζάν» όπως αναφέρεται στα τουρκικά, είναι η επιθυμητή λύση για την Άγκυρα. Πάγια επιδίωξη της Τουρκίας είναι η επίτευξη των αντικειμενικών της σκοπών και η αλλαγή της υφισταμένης κατάστασης στην περιοχή ενδεχομένως χωρίς χρήση στρατιωτικής βίας. Η Ελλάδα διαθέτει μια αδύναμη πολιτική ηγεσία, η οποία διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα για τις συνέπειες μίας σύγκρουσης με την Τουρκία και σύμφωνα με όλα τα προαναφερόμενα φαίνεται ότι η είναι διατεθειμένη με τη μεσολάβηση προθύμων δυνάμεων να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια λύση «καζάν – καζάν». Η Τουρκία σήμερα επιθυμεί να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις για μια σειρά ζητημάτων στο Αιγαίο και τη Ν.Α. Μεσόγειο. ΟΙ διεθνείς οργανισμοί και το σύνολο σχεδόν των κρατών, θεωρούν ότι ο διάλογος είναι αναγκαίος και αναπόφευκτος. Οι υπερασπιστές της γραμμής αυτής ισχυρίζονται: Αν δεν αρχίσουμε διαπραγματεύσεις, γεγονός που απαιτεί υποχωρήσεις, πως θα λύσουμε τις διαφορές μας; Με πόλεμο; Το επιχείρημά τους είναι, εκ πρώτης όψεως πειστικό. Ακόμη και θανάσιμοι ανταγωνιστές επιλύουν τις διαφορές τους με διαπραγματεύσεις. Το πρόβλημα όμως δεν είναι αν θα ανοίξουμε διάλογο με την Τουρκία, αλλά κάτω από ποιές συνθήκες θα διεξαχθεί ο διάλογος. Οποιοσδήποτε διάλογος κάτω από την απειλή χρήση βίας που η Τουρκία απροκάλυπτα προτάσσει καθημερινά θα οδηγήσει σε εθνικές υποχωρήσεις και έναν επώδυνο συμβιβασμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης