Φυσικό Αέριο

Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου IGB - Στις 22 Μαΐου τα επίσημα εγκαίνια

Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου IGB - Στις 22 Μαΐου τα επίσημα εγκαίνια

Η κατασκευή ανατέθηκε στην εταιρία Avax, ενώ η προμήθεια των σωλήνων στην εταιρία Σωληνουργεία Κορίνθου

Στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των κατασκευαστικών έργων του αγωγού IGB την Τετάρτη 22 Μαΐου, μόλις μία εβδομάδα αργότερα από την ανακήρυξη της εταιρίας Avax ως ανάδοχου υλοποίησης του έργου.
Με μήκος 182 χιλιόμετρα και αρχικά προβλεπόμενη μεταφορική ικανότητα έως 3 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως, ο IGB θα συνδέει το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου με το βουλγαρικό, με αφετηρία την Κομοτηνή και κατάληξη στη Στάρα Ζαγόρα στη γειτονική χώρα.
Αποτελεί τμήμα του λεγόμενου Κάθετου Διαδρόμου, ο οποίος θα δημιουργηθεί με τη διασύνδεση των συστημάτων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας.
Υπενθυμίζεται πως η εταιρία Avax επιλέχθηκε πριν από δύο 24ωρα από την κοινοπραξία IGCB για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, συγκεντρώνοντας στον σχετικό διαγωνισμό 83,8 στους 100 βαθμούς αξιολόγησης.

Όπως είχε κάνει γνωστό η κοινοπραξία στις 23 Απριλίου κατά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, η ελληνική εταιρεία υπέβαλε προσφορά 144,85 εκατ. ευρώ (εξαιρουμένων των φόρων), έναντι 229,7 εκατ. (πλην φόρων) που είχε υποβάλει το κοινοπρακτικό σχήμα DZZD IGB – 2018.
Μετά το άνοιγμα των προσφορών, ακολούθησε η αξιολόγηση των συμμετεχόντων, ώστε να διαμορφωθεί η τελική κατάταξή τους και να επιλεγεί ο ανάδοχος.
Με την επιλογή του, πλέον ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή του συμβολαίου, μετά την οποία θα έχει διορία 18 μήνες για την ολοκλήρωση του έργου.

Προμήθεια σωλήνων

Την περασμένη Δευτέρα, η εταιρία Σωληνουργεία Κορίνθου ανακηρύχθηκε ανάδοχος για την προμήθεια των σωλήνων, με την αξία του συμβολαίου να ανέρχεται στα 58,2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους όρους του σχετικού διαγωνισμού, εντός τεσσάρων μηνών από την υπογραφή του συμβολαίου, η εταιρεία θα πρέπει να ξεκινήσει τις παραδόσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 12 μηνών.
Η προμήθεια σωλήνων αφορά ολόκληρη τη «διαδρομή» του αγωγού, δηλαδή τόσο το ελληνικό όσο και του βουλγαρικό τμήμα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κοινοπραξίας ICGB, η οποία διαχειρίζεται το έργο, μετά από ενδελεχή τεχνική αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένων και επισκέψεων στις εγκαταστάσεις των συμμετεχόντων, βρέθηκε ότι η τεχνική πρόταση της εταιρίας Σωληνουργεία Κορίνθου πληροί απόλυτα τις τεχνικές προδιαγραφές, ενώ επιδεικνύει πλεονεκτήματα που ενισχύουν σημαντικά τις ελάχιστες απαιτήσεις του αναθέτοντα φορέα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης