Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μυτιληναίος: Στο 90% πρέπει να φθάσει η αντιστάθμιση ρύπων για τη βιομηχανία - Οι ανάγκες του ρυθμιστικού πλαισίου

Μυτιληναίος: Στο 90% πρέπει να φθάσει η αντιστάθμιση ρύπων για τη βιομηχανία - Οι ανάγκες του ρυθμιστικού πλαισίου
Η Ευρώπη έχει επιβάλει ένα ισχυρό φόρο στην ενέργεια μέσω του Χρηματιστηρίου των CO2, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο
Τον κώδωνα του κινδύνου για την ευρωπαϊκή βιομηχανία η οποία επιβαρύνεται υπέρμετρα λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, έκρουσε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Ε. Μυτιληναίος σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα ενόψει των ευρωεκλογών.
«Η ευρωπαϊκή βιομηχανία διατρέχει μεγάλους κινδύνους λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, που προκύπτει από την πολιτική της απανθρακοποίησης και επιβάλλεται η αντιστάθμιση κόστους του CO2 να φθάσει στο 90%».
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μυτιληναίος, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρώπη έχει επιβάλει ένα ισχυρό φόρο στην ενέργεια μέσω του Χρηματιστηρίου των CO2.
Δυστυχώς είπε ο κ. Μυτιληναίος «η πολιτική της Ευρώπης κατά της κλιματικής αλλαγής δεν έχει ακολουθηθεί από μεγάλες χώρες όπως η Αμερική και η Κίνα, με αποτέλεσμα οι βιομηχανικοί κλάδοι όπως αυτός του αλουμινίου να πλήττονται και αν δεν ληφθούν ισχυρά μέτρα, η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα».
Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε επίσης στη νέα βιομηχανική πολιτική που προωθεί η Ευρώπη με στόχο τη συμμετοχή της βιομηχανίας στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ, από 9% που είναι σήμερα σε 12% έως το 2020 και 15% μεσοπρόθεσμα.
Ενόψει αυτής της πολιτικής, είπε ο κ. Μυτιληναίος, «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα βρίσκονται μέσα στο σύστημα αντιστάθμισης ρύπων και το επίπεδο της αντιστάθμισης να είναι επαρκές».
Αναφερόμενος γενικότερα, στην αγορά ενέργειας τόνισε πως το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να ανταποκρίνεται στην ελληνική πραγματικότητα ενώ υπογράμμισε ότι «στα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης περιβαλλοντικών επενδύσεων που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα κριτήρια ένταξης και κυρίως το κριτήριο της βιωσιμότητας θα ανταποκρίνεται στην ελληνική πραγματικότητα».
Αυτά όμως περνούν μέσα από ευρωπαϊκές πολιτικές και αποφάσεις και για αυτό είναι κρίσιμες οι επιλογές των επικείμενων Ευρωεκλογών.

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε την σημασία των Ευρωεκλογών, όπως και ο κ. Φέσσας ως πρόεδρος του ΣΕΒ, καθώς το 80% των αποφάσεων που μας αφορούν λαμβάνονται στην Ευρώπη.
Τόνισαν ότι θα πρέπει να έλθει στο επικεντρο της συζήτησης για τις Ευρωεκλογές αυτό που διακυβεύεται για την Ευρώπη, από την οποία η χώρας μας έχει πολύ στενή εξάρτηση όπως αποδείχθηκε.
 Η άνοδος του λαϊκισμού, ο εμπορικός πόλεμος και η αυξανόμενη εσωστρέφεια αλλάζουν τις ισορροπίες.
Προτρέπουμε τους Ελληνες πολίτες να συμμετάσχουν με αίσθημα ευθύνης, αναζητώντας τις βέλτιστες προτάσεις και την καλύτερη εκπροσώπηση στα ευρωπαϊκά όργανά", είπε ο κ. Μυτιληναίος
         
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης