Φυσικό Αέριο

ΗΠΑ : Γερουσιαστές προωθούν νομοσχέδιο με κυρώσεις κατά του Nord Stream 2

tags :
ΗΠΑ : Γερουσιαστές προωθούν νομοσχέδιο με κυρώσεις κατά του Nord Stream 2
Θα επιδιώξει να επιβάλει ταξιδιωτικές και οικονομικές κυρώσεις σε εταιρείες και άτομα που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού
Μια ομάδα Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών γερουσιαστών στις Η.Π.Α. θα εισαγάγει νομοθεσία σήμερα Τρίτη 14/5/2019 με κυρώσεις κατά του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία υπό πυρκαγιά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένων χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή που είναι εξοικειωμένη με το θέμα, δήλωσε στο Reuters ότι το νομοσχέδιο, το οποίο θα εισαχθεί από τους Δημοκρατικούς Γερουσιαστές Ted Cruz, John Barrasso και τον Tom Cotton και τον Δημοκρατικό Jeanne Shaheen, θα επιδιώξει να επιβάλει ταξιδιωτικές και οικονομικές κυρώσεις σε εταιρείες και άτομα που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού.
Η νομοθεσία αντικατοπτρίζει τις συνεχιζόμενες ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τη ρωσική επιρροή στην Ευρώπη, αλλά ακόμη και με την εισαγωγή της, το μέτρο έχει να κάνει πολλά βήματα μέχρι να γίνει νόμος. Θα χρειαστεί να περάσει τόσο η Γερουσία όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων και να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Donald Trump.
Το έργο Nord Stream 2 κατασκευάζεται  από τη ρωσική κρατική επιχείρηση αερίου Gazprom, με χρηματοδότηση από τις γερμανικές Uniper και BASF Wintershall, την αγγλο-ολλανδική εταιρεία Shell, την  αυστριακή OMV και τη γαλλική Engie.
Οι αντίπαλοι του σχεδίου των 11 δις ευρώ ανησυχούν ότι η κατασκευή του θα αυξήσει την ευρωπαϊκή εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.
Ο Trump κατηγόρησε τη Γερμανία ότι είναι "αιχμάλωτη" της Μόσχας λόγω της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και παρότρυνε να σταματήσει το έργο.
Αλλά το αέριο με αγωγούς από τη Ρωσία προσφέρει στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, και σε άλλες χώρες της περιοχής φθηνότερη εναλλακτική λύση για τα καύσιμα από το υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους παραγωγούς.
Η Γερμανία επιθυμεί επίσης να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια.
Ο αγωγός, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο κατευθείαν στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, έχει επίσης επικριθεί επειδή θα στερούσε την Ουκρανία από τις προσοδοφόρες αμοιβές διαμετακόμισης φυσικού αερίου, ενδεχομένως καθιστώντας το Κίεβο πιο ευάλωτο.
Η Ουάσινγκτον προωθεί το υγροποιημένο φυσικό  αέριο, που παραδόθηκε από εταιρείες των ΗΠΑ, ως εναλλακτική λύση για το ρωσικό φυσικό αέριο.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης