Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κατά 1 δισ. δολ. αυξήθηκαν οι παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις το 2018, σύμφωνα με τον ΙΕΑ

Κατά 1 δισ. δολ. αυξήθηκαν οι παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις το 2018, σύμφωνα με τον ΙΕΑ
Οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο έφθασαν τα 726 δισ. δολ. το 2018, αυξημένα κατά 1,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος
Κατά 1 δις. δολ. αυξήθηκαν ετησίως οι παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις, φθάνοντας τα 1,84 τρις. δολ. το 2018, έπειτα από τρία χρόνια συνεχούς πτώσης, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Επενδύσεων 2019 του IEA, «οι περισσότερες δαπάνες για την προμήθεια πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα αντισταθμίστηκαν από τις χαμηλότερες δαπάνες για παραγωγή με βάση ορυκτά καύσιμα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο έφθασαν τα 726 δισ. δολ. το 2018, αυξημένα κατά 1,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Από τις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, 477 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για δραστηριότητες στα τμήματα ανάντη, ενώ τα υπόλοιπα 249 δισεκατομμύρια δολάρια χρησιμοποιήθηκαν για μεταγενέστερες και λειτουργικές υποδομές.
Παράλληλα, οι επενδύσεις στον τομέα της εξόρυξης άνθρακα και των υποδομών αυξήθηκαν στα 80 δισ. δολάρια, με αύξηση 2,56% από τα επίπεδα του 2017.
Το 2017, οι επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 1,8% στα 478 δισ. δολάρια.
Οι παγκόσμιες δαπάνες για την παραγωγή ενέργειας από την πυρηνική ενέργεια παρέμειναν αμετάβλητες στα 47 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και ανανεώσιμες πηγές παρουσίασε μείωση.
Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τα ορυκτά καύσιμα και οι ανανεώσιμες επενδύσεις ανήλθαν σε 127 και 304 δολάρια αντίστοιχα.

Οι επενδύσεις στην τεχνολογία ηλεκτρικού δικτύου και αποθήκευσης μπαταριών μειώθηκαν κατά 0,33% στα 297 δισ. Δολάρια, ενώ οι επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης έφτασαν τα 240 δισ. δολάρια, αύξηση 0,41% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Οι επενδύσεις στις μεταφορές και τη θερμότητα από ανανεώσιμες πηγές παρέμειναν αμετάβλητες στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης