Διεθνή

Χαραμάδα αισιοδοξίας μετά την κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας – Wang Yi: Μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία

tags :
Χαραμάδα αισιοδοξίας μετά την κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας – Wang Yi: Μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία
Αισιόδοξος για εποικοδομητική συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump
Ύστερα από τη ραγδαία κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τα τελευταία 24ωρα, με την αύξηση των αμερικανικών δασμών στο 25% σε εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα αξίας 200 δις δολαρίων, με το Πεκίνο να απαντά με αντίμετρα και να προαναγγέλλει δασμούς 25% σε εισαγόμενα αμερικάνικα προϊόντα αξίας 60 δις δολαρίων την ώρα που ο Trump απειλεί την Κίνα να μην προχωρήσει σε αυτή  την κίνηση, διαφαίνεται μια χαραμάδα ελπίδας και αισιοδοξίας ότι τελικά οι δύο πλευρές δεν θα τραβήξουν άλλο το σκοινί.
Σύμφωνα με το Reuters, κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας διατύπωσε την θέση ότι Κίνα και ΗΠΑ έχουν την «ικανότητα και τη σοφία» να φτάσουν σε μια εμπορική συμφωνία που θα είναι θετική και για τις δύο πλευρές ενώ χαραμάδα αισιοδοξίας για την «κατάληξη» της εμπορικής διαμάχης άφησε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος εκτίμησε ότι οι συνομιλίες στο Πεκίνο θα έχουν θετική έκβαση.
Συγκεκριμένα, ο Wang Yi κορυφαίος διπλωμάτης της κινεζικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι καταγράφεται σημαντική και ουσιώδης πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, αν και όπως είπε, παραμένουν προβλήματα.
Ωστόσο, σημείωσε ότι παρά τις πιέσεις και τις απειλές, υπάρχει ακόμα ελπίδα έτσι ώστε το ζήτημα να επιλυθεί με φιλικό τρόπο.
«Πιστεύουμε ότι όσο οι διαπραγματεύσεις συμφωνούν με τη γενική κατεύθυνση της Κίνας για μεταρρυθμίσεις και «άνοιγμα», με την βασική ανάγκη για ανάπτυξη υψηλής ποιότητας και με τα κοινά και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Κίνας και των ΗΠΑ, τότε οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο κρατών έχουν την ικανότητα και τη σοφία να βρουν μια λύση στις λογικές απαιτήσεις του άλλου και στο τέλος να καταλήξουν σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία» υποστήριξε ο Wang Yi, αναφέροντας πως οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μονόπλευρες αλλά πρέπει να βασίζονται στην ισότητα.
«Όταν γίνεται μια διαπραγμάτευση, η Κίνα πρέπει να υποστηρίξει την κυριαρχία της, να διασφαλίσει τα συμφέροντα του λαού της και να διαφυλάξει την αξιοπρέπεια των πολιτών της.
Αυτές είναι οι αρχές και οι κόκκινες γραμμές τις οποίες τηρούσαμε στο παρελθόν και τις οποίες τηρούμε και σήμερα» είπε ο Wang Yi.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα αισιόδοξα μηνύματα, είναι και η τοποθέτηση του Donald Trump, ο οποίος ανέφερε ότι θα έχει συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο Jinping Xi  στο πλαίσιο της συνόδου της G20 στα τέλη Ιουνίου.
«Ίσως εκεί κάτι να γίνει.
Θα συναντηθούμε, όπως ξέρετε, στη G20 στην Ιαπωνία και πιστεύω, πως μπορεί να είναι μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση» ανέφερε ο Trump, επισημαίνοντας ότι σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες θα είναι ξεκάθαρο εάν η επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Πεκίνο πριν από δύο εβδομάδες ήταν επιτυχημένη ή όχι.
«Έχω την αίσθηση ότι θα αποδειχθεί πολύ επιτυχημένη» υποστήριξε ο Trump.
Ωστόσο, οι δυσκολίες για ένα θετικό αποτέλεσμα είναι πολλές και αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στους κλυδωνισμούς που καταγράφονται στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές.
Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει τον επόμενο μήνα να προχωρήσει σε μια δημόσια ακρόαση, σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής δασμών έως και 25% σε εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα αξίας 300 δις δολαρίων, που όπως έγινε γνωστό θα αφορούν κινητά και λάπτοπ, αλλά όχι φαρμακευτικά προϊόντα.
Αλλά και από την Κίνα, οι τόνοι της αντιπαράθεσης παραμένουν στα ύψη.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας «People’s Daily», στο οποίο υποστηρίζεται ότι η Κίνα δεν φέρει καμία ευθύνη για το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ και ότι η Κίνα αποτελεί μια εξαιρετικά κερδοφόρα αγορά για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.
«Οι Αμερικάνοι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις έχουν πέσει θύματα των εμπορικών τριβών που προκάλεσαν οι ΗΠΑ και δεν είναι θύματα του αθέμιτου ανταγωνισμού της Κίνας» αναφέρει το δημοσίευμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης