Ενέργεια

Η πολωνική κυβέρνηση έχει μετατρέψει την αγορά ενέργειας σε «τραγωδία», λέει η ρυθμιστική αρχή της χώρας

Η πολωνική κυβέρνηση έχει μετατρέψει την αγορά ενέργειας σε «τραγωδία», λέει η ρυθμιστική αρχή της χώρας

Αφήνουν την αγορά στους κερδοσκόπους διώχνοντας τους μακροπρόθεσμους επενδυτές δήλωσε ο επικεφαλής της URE

Η ενεργειακή αγορά της Πολωνίας αφήνεται στους κερδοσκόπους μετά από επανειλημμένες παρεμβάσεις της κυβέρνησης που έχουν απωθήσει μακροπρόθεσμους επενδυτές, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής της αγοράς URE, περιγράφοντας την κατάσταση ως "τραγωδία".
Ο Maciej Bando, του οποίου η πενταετής θητεία λήγει τον Ιούνιο, δήλωσε ότι απρόβλεπτες αποφάσεις του κυβερνώντος κόμματος, Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) που αποσκοπούν στην προστασία κρατικών επιχειρήσεων με πλαφόν στις τιμές ενέργειας θυμίζει την κομμουνιστική εποχή.
Από την άνοδο του στην εξουσία στα τέλη του 2015, το PiS εισήγαγε σειρά κανονισμών που έχουν εμποδίσει τις επενδύσεις σε αιολικά πάρκα υιοθετώντας υποστηρικτικά μέτρα για την  την εξορυκτική βιομηχανία.
Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη μέτρων για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, τα οποία κανονικά ρυθμίζονται από την URE, και προσπάθησε να επιβάλει χαμηλότερες χρεώσεις για τους μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Έκτοτε, οι πηγές της βιομηχανίας λένε ότι δεν ήταν σαφές σε  τι τιμή πρέπει να πωληθεί η ηλεκτρική ενέργεια, προκαλώντας χάος στην αγορά.
"Θα ορίσω την παρούσα κατάσταση ως ένα μεγάλο ερωτηματικό. Δεν βλέπω λύσεις. Σε ορισμένες περιοχές η κατάσταση είναι σαφώς αποτέλεσμα έλλειψης αρμοδιότητας, ενώ σε άλλες είναι αποτέλεσμα πολιτικών χαρακτηριστικών ", ανέφερε ο Bando στο Reuters.
Επεσήμανε την μεγάλη άνοδο στις χονδρικές τιμές πέρυσι, το οποίο οδήγησε τον υπουργό ενέργειας να παγώσει λογαριασμούς πριν από τις γενικές εκλογές το 2019, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στις αποφάσεις της κυβέρνησης για την προστασία των κρατικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
«Εξετάζοντας το άλμα των τιμών το περασμένο έτος, πρέπει να επισημάνουμε θεμελιώδεις λόγους - το κόστος εκπομπών CO2 και την τιμή του άνθρακα. Αλλά υπήρξε επίσης μια σημαντική, τριπλάσια αύξηση στο spread, η οποία αποκλείει την τιμή άνθρακα και το κόστος CO2 ", δήλωσε ο Bando.
"Αυτό σημαίνει ότι ένα περιθώριο συσσωρεύεται κάπου μέσα στον τομέα. Έτσι, αυτή η αύξηση της τιμής ενέργειας, η οποία δεν είχε παρατηρηθεί πριν, είναι μια επέκταση των πολιτικών», είπε προσθέτοντας ότι βλέπει την τιμή εκπομπής CO2 στα 24-27 ευρώ ανά τόνο μέχρι το τέλος του έτους σε σύγκριση με 26 ευρώ επί του παρόντος.
Ο Bando δήλωσε ότι, παρά τη μετατόπιση της θέσης της κυβέρνησης πέρυσι στην πράσινη ενέργεια, η Πολωνία δεν θα εκπληρώσει το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 15% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές  έως το 2020.
"Δεν θα ήθελα οι επενδυτές να εγκαταλείψουν την αγορά μας. Αλλά η εκτίμησή μου είναι ότι σε τέτοιες συνθήκες μπορεί να παραμείνει μόνο κερδοσκοπικό κεφάλαιο, ελπίζοντας για υψηλότερα κέρδη» συμπλήρωσε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης